Benefice Společnosti Parkinson – výjimečné představení podpoří parkinsoniky

Nezisková organizace Společnost Parkinson uspořádá v prosinci své první Benefiční představení „One Step Before the Fall“. V rámci večera, který je věnován podpoře osob trpících Parkinsonovou nemocí, vystoupí tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová.

„Tento naprosto výjimečný projekt má uvedeno v podtitulu, že je věnován boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům kolem nás. Tematizuje motiv boje, vyčerpanosti a projevů Parkinsonovy nemoci, nad kterou se nedá zvítězit.

Parkinsonova nemoc je doposud nevyléčitelná!“ říká Jana Večlová ze Společnosti Parkinson a pokračuje: „Ohromující taneční výkon Markéty Vacovské a hudební doprovod Lenky Dusilové získaly již řadu ocenění nejen u nás, ale také v cizině. V letošním roce byla hlavní protagonistka Markéta Vacovská nominována na cenu Thálie a v srpnu získala ocenění na festivalu v Edinburghu The Herald Angel Award. Je pro nás velkou ctí, že umělci byli ochotni nám toto představení věnovat
Průvodcem večera bude režisér, herec, scénárista, fotograf a moderátor, Ondřej Kepka, syn naší patronky, herečky, Gabriely Vránové. Součástí programu bude také slavnostní křest knihy „Parkinsonova nemoc z různých pohledů“, kterou Společnost Parkinson vydává ve spolupráci s firmou Johnson & Johnson.„Naší snahou je zajistit finanční prostředky nejen pro potřeby Společnosti, ale především pro nemocné Parkinsonovou chorobou na pořízení kompenzačních pomůcek, edukativní materiály a další potřeby. Proto je pro nás neméně důležitá také podpora Nadace Divoké husy, která výtěžek benefiční akce v rámci svého programu zdvojnásobí,“ doplňuje paní Večlová.
Benefiční představení se uskuteční v neděli 8. 12. 2013 v 19 hodin v Klubu Roxy/NOD  v Dlouhé 33, Praha 1. Zakoupením vstupenky v ceně 550,- Kč pomůžete získat potřebné finanční prostředky na péči o nemocné Parkinsonovou chorobou. Vstupenky je možné zakoupit ve Volyňské 20, Praha 10, případně objednat na tel. 272 739 222, nebo mailem na adrese kancelar@spolecnost-parkinson.cz

Parkinsonova nemoc
Parkinsonova nemoc je nevyléčitelným onemocněním centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk produkujících dopamin, látky zajišťující přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně přestává kontrolovat svoje pohyby, což se navenek projevuje zpomalením a zmenšením rozsahu pohybů, svalovou ztuhlostí, ohnutým držením těla a případně třesem nebo jinými mimovolními pohyby. Příčina Parkinsonovy nemoci není zatím jasná.
V České republice je počet nemocných Parkinsonovou chorobou přibližně 16 000, v Evropě jich žije kolem 1,6 milionů. Mezi známé osobnosti trpící Parkinsonovou chorobou patřil například papež Jan Pavel II, dramatik Eugene O´Neill, umělec Salvador Dali, boxer Muhammad Ali a mnoho herců jako například Michael J. Fox.

O Společnosti Parkinson, o. s.
Společnost Parkinson je nezisková organizace, která již od roku 1994 sdružuje pacienty s Parkinsonovou nemocí. Společnost je členem Evropské asociace Parkinsonovy nemoci (EPDA). Pro pacienty organizuje rekondiční pobyty, společná cvičení, logopedické terapie, kulturní a sportovní akce. Povědomí veřejnosti se snaží zvyšovat prostřednictvím časopisu Parkinson a webových stránek www.spolecnost-parkinson.cz.
O představení

Markéta Vacovská, Lenka Dusilová & Spitfire Company & Damúza
“One Step Before the Fall”

Hypnotická hlasová a zvuková vlna v podání zpěvačky Lenky Dusilové a silový tanec Markéty Vacovské se v jediném momentu střetávají uprostřed boxerské arény. Nový multižánrový projekt uskupení Spitfire Company tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu.

„Létám jako motýl, bodám jako včela. Tvoje pěsti nemohou zasáhnout to, co tvoje oči neuvidí.“ Muhmmad Ali.

Věnováno Muhammadu Alimu a všem bojovníkům kolem nás.

Koncept, režie: Petr Boháč / Choreografie, tanec: Markéta Vacovská / Hudba, zpěv: Lenka Dusilová / Scénografie: Petr Boháč, Jeník Bubal / Light design: Martin Špetlík / Produkce: Tereza Havlíčková, Jeník Bubal / Produkce: Studio Damúza o.s., Bezhlaví o.s. / Koprodukce: UFFO – SCT, Experimentální prostor Roxy / NoD / Podpořili: UFFO – SCT, hl. m. Praha, Státní fond kultury a MKČR, HAMU, Nadace Život umělce

Ocenění
Nominace na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon, Divadelní události 2012 (Vladimír Hulec: Divadelní noviny)

Tanečnice  a lightdesigner roku (Česká Taneční Platforma 2013).

The Herald Angel Award,  2013
Herald***** (here) „a gut-wrenching tour-de-force“

Total Theatre Award (nominace),  2013

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.