Na cesty nezapomeňte přibalit lékárničku

Pokud se chystáte na dovolenou, jistě přemýšlíte, co zabalit do cestovních zavazadel. Možná si řeknete, že pokud neodlétáte na pustý ostrov, není problém zakoupit léky i v cizině. Přesto, správně zabalenou cestovní lékárničku zajisté oceníte, zvlášť když vás v noci rozbolí zub nebo vás překvapí žaludeční nevolnost.
Jaké léky s sebou na cesty?
Vybavení cestovní lékárničky závisí na délce pobytu, na zdravotním stavu a na oblastech, které hodláte navštívit. Pokud jste vyznavači aktivní dovolené, výlety vám mohou znepříjemnit otoky, výrony či odřeniny. Jestliže se raději oddáváte sladkému lenošení v přímořských letoviscích, jistě neodoláte nabídce místních pochoutek a dopřejete si vydatnější stravu. Zažívací obtíže pak na sebe nenechají dlouho čekat. Raději nespoléhejte, že si potřebné léky nakoupíte až na místě a věnujte dostatečnou pozornost vlastní, správně vybavené lékárničce na cesty.

Jaké léky s sebou na cesty?

Čím méně vyspělou zemi se chystáte navštívit, tím lépe je třeba vybavit si cestovní lékárničku. V zahraničí může být problémem kromě snížené dostupnosti zdravotní péče též jazyková bariéra a vyšší cena léků. Ačkoli se výrazně zvyšuje podíl cestovatelů, kteří věnují dostatečnou péči zdravotní přípravě na cestu do exotických krajů, stále je co zlepšovat.

Podle MUDr. Rutsche z Centra cestovní medicíny je nejčastější chybou podcenění včasného očkovaní. „Klienti k nám často přicházejí příliš pozdě na to, abychom stihli potřebný očkovací program, který pak musíme zkracovat a omezovat,“ říká MUDr. Rutsch.

Cestovní lékárnička standardně vybavená pro krátké cesty do tropů a subtropů by měla obsahovat:
• obvazový materiál
• dezinfekci pro ošetření drobných poranění
• léky proti bolesti a horečce
• léky proti nevolnosti v letadle, automobilu, popř. mořské nemoci
• gel s obsahem antihistaminika proti svědivým vyrážkám, při pobodání hmyzem, požahání mořskými živočichy a rostlinami
• lék proti průjmovým onemocněním
• oční kapky s dezinfekčním účinkem
• lék proti rýmě, kterou může způsobit klimatizace v hotelu, v autobuse nebo v letadle
• antimykotický zásyp nebo mast
• jehly, pinzeta, nůžky a teploměr

Před dovolenou jděte k lékaři

Pokud jste chronicky nemocní, měli byste před odjezdem navštívit odborného lékaře a požádat jej o doporučení léků, které by přicházely v úvahu při zhoršení stavu, zejména pokud směřujete do míst, kde je obtížná dostupnost lékařské péče. Do některých zemí je dovoz určitých léků zakázán, popř. celníci požadují jejich proclení. V takových případech si obstarejte v Centru cestovní medicíny potvrzení, že převážené léky jsou určeny výhradně pro vaše léčení a prevenci, popřípadě že jsou životně důležité.

Ušetřete si čas nákupem přes internet

Je jasné, že před dovolenou má každý práce a starostí až nad hlavu. Cestovatelé, kteří neponechávají nic náhodě a chtějí se dobře připravit na svou dovolenou, jistě ocení zbrusu nový internetový nástroj Lékárnička na cesty, který byl vyvinut odborníky z lékáren Dr. Max ke snadné přípravě cestovní lékárničky. Tento nástroj pamatuje na všechny cestovatelské obtíže a myslí i na očkování, která je třeba absolvovat před cestou do exotických zemí.

Jak funguje internetový nástroj Lékárnička na cesty?

Do vstupního dotazníku, který najdete na adrese www.lekarnickanacesty.cz, zadáte specifikaci cestovatelů (počet dospělých a dětí vč. jejich věku), destinaci a charakteristiku plánovaných aktivit. U aktivní dovolené vyberete typ sportu, tj. zda se plánujete věnovat cyklistice, lyžování, turistice, potápění atd. Po důkladném vyplnění dotazníku se zobrazí produkty, které odborníci doporučují vzít si s sebou na dovolenou. Zákazník si vybere produkty, které si bude chtít vzít s sebou na dovolenou. Z nabídnutého seznamu lékáren Dr. Max si vybere tu nejbližší a tam bude mít objednávku do dvou pracovních dnů připravenou k vyzvednutí. Vyškolený personál lékárny mu zároveň na místě poradí s výběrem vhodného opalovacího přípravku.
Cílem nástroje Lékárnička na cesty je usnadnit cestovatelům přípravu cestovní lékárničky, protože vybavit se správně do konkrétní destinace a nezapomenout na nic podstatného je celkem obtížné. Propojení správně sestavené cestovní lékárničky s objednávkovým systémem dosud nemá v České republice konkurenci a cestovatelům šetří čas, kterého před dovolenou nikdy není nazbyt.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.