Zuby jsou naší vizitkou v každém věku

Tři čtvrtiny Čechů a Slováků chodí na preventivní prohlídku k zubaři minimálně jednou za rok.
Návštěva zubaře je pro mnohé lidi stresující zážitek a raději ji odkládají. Preventivní prohlídku u zubaře by měli Slováci absolvovat jednou ročně, Češi ještě častěji a to jednou za šest měsíců.

O zdraví svých zubů se starají a zubaře za účelem preventivní prohlídky minimálně jednou za rok navštíví tři čtvrtiny Čechů a Slováků. Návštěvu zubaře na poslední chvíli však stále odkládá přibližně každý desátý Čech nebo Slovák.

Na kráse a zdraví zubů záleží více ženám než mužům. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu společnosti GfK, který se realizoval v březnu na vzorku 1000 respondentů v České republice a 1000 respondentů na Slovensku.
V České republice termíny preventivních prohlídek, které se konají dvakrát do roka, dodržují více ženy než muži. Nejméně zubaře navštěvují lidé ve věkové kategorii 20 až 29 let. Naopak mladiství ve věku 15 až 19 let navštěvují zubaře nejčastěji, pravděpodobně kvůli kontrole ze strany rodičů. Zajímavým zjištěním je i to, že například v hlavním městě chodí na preventivní prohlídku nejméně lidí z celé republiky.
Na Slovensku na preventivní zubní prohlídky nejméně jednou za rok chodí více ženy. Častěji navštěvují zubaře lidé do 29 let a ti s vyšším stupněm vzdělání. Naopak téměř šestina lidí nad 50 let na Slovensku se k zubaři vypraví až ve chvíli, kdy mají nějaký problém.
„Mladiství v Čechách i na Slovensku mají nárok na preventivní prohlídku u zubaře dvakrát ročně. Z průzkumu vyplynulo, že čeští teenageři se starají o zdraví svých zubů více, když v rámci prevence navštěvuje lékaře jednou za půl roku 64 procent mladistvých, na Slovensku je toto číslo až o polovinu menší,“ dodává PharmDr. Eva Vlčková, CSc. Health Sector Leader společnosti GfK.

Dentální hygienu odkládají lidé až na poslední chvíli

Na rozdíl od preventivní zubní prohlídky, absolvuje výrazně vyšší podíl Čechů a Slováků dentální hygienu u zubaře až v momentě, kdy nastane nějaký problém. Nejméně jednou za rok si najde čas na dentální hygienu 46 procent Čechů a 38 procent Slováků.

Jak často si čistíme zuby?

Podle odborníků by se měly zuby čistit minimálně jednou za den, ale pořádně. Doporučené je však vyčistit si je dvakrát denně. Z průzkumu vyplynulo, že doporučení čistit si zuby ráno a večer dodržuje více než polovina dotázaných Čechů a Slováků, a minimálně jednou denně si je vyčistí další čtvrtina Slováků a pětina Čechů. Po každém jídle si vyčistí zuby minimum lidí.

V rámci dentální hygieny je nejpoužívanějším prostředkem klasický zubní kartáček, který používá skoro každý Čech a Slovák. Zubní pastu používá zhruba osm lidí z deseti. Oba národy používají i zubní vody a nitě a po mezizubních kartáčcích sáhne čtvrtina Čechů a šestina Slováků.
Zajímavým zjištěním jsou jistě měnící se potřeby v péči o zuby v závislosti na věku. Například ve věkové kategorii 15 až 29 let užívá pravidelně mezizubní kartáček 16 procent Čechů, zatímco u věkové kategorie 50 až 65 let je to již téměř jednou tolik, přes 30 procent lidí.

Kolik zaplatíme ročně za návštěvu zubaře?

„Všichni dobře víme, že návštěva zubaře může stát nemalé peníze. Zejména v případě, kdy ji odkládáme a k zubaři jdeme, až když nastane problém. V průzkumu jsme se proto zeptali lidí, kolik peněz ročně utratí u zubaře a za dentální hygienu. Z odpovědí je zřejmé, že čtvrtina Čechů a 40 procent Slováků nechá u zubaře za ošetření zubů ročně více než 1000 Kč,“ upřesňuje Eva Vlčková.

Zubní kartáčky a pasty kupují lidé hlavně v drogeriích, supermarketech, případně hypermarketech
Z výsledků průzkumu vyplynulo, že přibližně dvě třetiny Čechů a Slováků nakupují přípravky a pomůcky pro ústní hygienu v drogeriích. V supermarketech a hypermarketech nakupují dentální pomůcky necelé dvě třetiny Slováků a téměř 60 procent Čechů. Necelá třetina Čechů a více než čtvrtina Slováků nakupuje přípravky určené na zubní hygienu i v lékárnách. Za klasický zubní kartáček a pastu je většina lidí ochotna zaplatit do 80 Kč.
Věk respondenta souvisí i s místem, kde si lidé pomůcky k ústní hygieně pořizují. Češi ve věkové kategorii 15 až 29 let navštěvují specializované prodejny pouze v 5 procentech. Do stejného typu prodejny ovšem pro potřeby k čištění zubů zavítá již přes desetinu Čechů ve věku 50 až 65 let.