Cena Arnošta Lustiga

„Vítězství člověka je v jeho mravnosti. Protože na každou krůpěj mravnosti připadá kapka nemravnosti, jako na červenou krvinku bílá. V každém z nás. Máme tu úžasnou možnost volby. Šlechetnost proti démonu zla. To souvisí s tím, co chceme, čím se staneme."

První jarní den uvede v pořadí třetího laureáta Ceny Arnošta Lustiga
Cena Arnošta Lustiga za rok 2013 bude předána na slavnostním ceremoniálu v poledne dne 21. března, v první jarní den letošního roku. Oceněnou nebo oceněným se na základě rozhodnutí nezávislého Výboru Ceny stane občan České republiky, osobnost, která se obdobným způsobem jako Arnošt Lustig zasloužila o udržení a rozvoj hodnot, jakými jsou odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.
Hlavním smyslem udělování Ceny Arnošta Lustiga je propagovat výše uvedené hodnoty ve všech rovinách a oblastech života české společnosti. Historicky první Cenu Arnošta Lustiga za rok 2011 převzal pražský biskup mons. Václav Malý. Laureátkou Ceny za rok 2012 se na jaře loňského roku stala Kamila Moučková, legendární česká televizní a rozhlasová hlasatelka a moderátorka.
„Když nás v roce 2011 opustil nezapomenutelný Arnošt Lustig, spisovatel světového formátu a osobnost poskytující mnohým z nás jedinečnou duchovní a morální inspiraci, uvědomili jsme si v plné síle, jak nezastupitelnou roli v české společnosti i v naší Komoře jako její dlouholetý čestný člen hrál. Při letošním, historicky třetím ročníku čeká členy poroty významné rozhodnutí. Rozhodnutí, zda zohlednit významné postoje v rámci historických událostí naší minulosti, či zda se zaměřit na osobnosti, které ztělesňují Odvahu a Statečnost, Lidskost a Spravedlnost dvacátého prvního století. S napětím tedy očekáváme, kterým směrem letos Výbor Ceny vykročí,“ říká Pavel Smutný, president ČISOK.

O Ceně
Cenu založila v roce 2011 Česko-izraelská smíšená obchodní komora (ČISOK) v rámci podpory odkazu Arnošta Lustiga, spisovatele světového formátu, významného představitele českého společenského života a dlouholetého čestného člena Komory. Cena Arnošta Lustiga se uděluje každoročně jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot, jakými jsou zejména odvaha a statečnost, lidskost a spravedlnost.

O Výboru Ceny
Laureáta Ceny každoročně vybírá nezávislý Výbor Ceny Arnošta Lustiga složený z osobností české kultury, politiky a vědy. Předsedou Výboru Ceny je lékař a profesor Jan Pirk, jeho členy operní pěvkyně a herečka Soňa Červená, generální ředitel České televize Petr Dvořák, lékař a přítel Arnošta Lustiga Ilja Kotík, ředitelka Společnosti Franze Kafky, nakladatelka a přítelkyně Arnošta Lustiga Markéta Mališová, socioložka a rodinná přítelkyně Lustigových Jiřina Šiklová, spisovatel, president festivalu Devět bran Pavel Chalupa, generální ředitelka vydavatelství Ringier Libuše Šmuclerová a nově také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a Jan Mühlfeit, Chairman Europe korporace Microsoft.

O Komoře
Česko-izraelská smíšená obchodní komora byla založena v roce 1996, v současné době sdružuje stovku členů – malé, střední a velké podniky, významné fyzické osoby. Tato respektovaná nevládní a nezisková organizace je již téměř 20 let aktivní v podpoře všestranného rozvoje vzájemného obchodu mezi českými a izraelskými podnikatelskými subjekty. Komora rovněž podporuje vztahy mezi oběma zeměmi na společensko-kulturní úrovni a intenzivně spolupracuje s diplomatickými zastoupeními a exekutivními složkami obou zemí. Komora se pravidelně účastní přípravy odborných a vládních misí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.