Máslo nebo margarín? Co se více hodí do vánočního pečiva?

Vánoce jsou pomalu za dveřmi a mnoho maminek a hospodyněk pomalu ale jistě začíná s přípravou na vánoční cukroví. Co je pro pečení vhodnější – máslo nebo margarín?

Cena másla už není tak dramatická, jak tomu bylo v minulém roce. A to před vánočními svátky skutečně mnoho spotřebitelů ocení, protože péct z másla by se podle odborníků rozhodně mělo.

„Máslo je především nositel chuti, který nemá rovnocenného zástupce. Pokud chceme péct zdravě a tak, aby mělo cukroví skutečnou chuť cukroví, musíme péct z másla. Jinak to prostě nejde,“ dodává šéfkuchař Pavel Kopička.

Margarín

Ani sebelepší margarín nikdy nenahradí typicky máslovou chuť. Složka, která má máslovou chuť alespoň trochu napodobit, se nazývá diacetyl. Z možností přísad do pečení ho rovnou vyřaďte. Je určený maximálně tak k bleskovému roztírání po chlebu.

Máslo

Jedná se o potravinářský produkt, jehož základem je výhradně mléko. Mnozí máslo zavrhují, protože nemají ráno čas čekat, až se máslo přetvoří do roztíratelné podoby. Másla se dělí na dva základní typy podle procent tuku, která v sobě obsahuje. Na roztírání se hodí másla, který v sobě mají okolo 70% tuku. Kdežto másla s procentem vyšším než je 80% používejte na vaření nebo pečení.

Recept na tradiční vánoční cukroví:

Vanilkové rohlíčky (cca 30 ks)
• 140g hladké mouky
• 90g másla
• 25g mandlí
• 25g vlašských ořechů
• 40g cukru
• špetka soli

Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici.
Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova.
Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

Kakaovo-ořechové pracny (cca 30 ks)

Na cca 30 ks

• 150g hladké mouky
• 100g másla
• 40g cukru
• 1 lžíce kakaa
• 80g vlašských ořechů

Ořechy najemno umeleme. Máslo necháme trochu povolit, aby šlo dobře propracovat.

Do hlubší mísy vsypeme všechny přísady a důkladně prohněteme, aby se nám vše pěkně spojilo. Uděláme dva válečky a dáme je do chladu, aby těsto ztuhlo. Alespoň 1 hodinu, nejlepší je ale do druhého dne.

Vychladlé těsto si rozkrájíme na malé kostičky, které vmačkáváme do formiček. Pracny pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 – 15 minut. Jestli jsou pracny upečené zjistíme tak, že lehce prstem zkusíme promáčknout. Pokud se již nepropadají, vyndáme je a vyklepáváme z formiček. Pracny skladujeme v chladné místnosti, aby byly křehké. Kdo má rád, může pracny posypat moučkovým cukrem.

Linecká kolečka s marmeládou (cca 30 ks)

Na cca 30 ks

• 250g hladké mouky
• 160g másla
• 80g cukru
• 2 žloutky
• ¼ vanilkového lusku
• citrónová kůra a šťáva
• špetka soli

Na vál prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilkový cukr a uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme máslo. Všechny suroviny důkladně zpracujeme rukama ve vláčné těsto a necháme ho asi 30 minut odpočinout v lednici.
Na pomoučněném vále vyválíme z těsta plát asi 3 mm silný a vykrajujeme kolečka, která rozložíme na plech s pečícím papírem. Polovině koleček vypícháme středy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 6 – 8 minut.
Upečená linecká kolečka necháme vychladnout a slepíme marmeládou. Potom už jen pocukrujeme a linecká kolečka můžeme podávat.