Tradiční odrůdy vinné révy získávají velkou konkurenci v podobě nově vyšlechtěných rezistentních odrůd, které jsou mnohem odolnější a daleko lépe se vyrovnávají s mrazy, škůdci či s houbovými plísněmi. Zdravé hrozny nepotřebují téměř žádnou chemickou ochranu, a tudíž maximálně vyhovují současnému trendu volajícímu po zdraví neškodných bio potravinách.
„Nově vyšlechtěné rezistentní odrůdy mají na vinicích budoucnost. Například Hibernal se stává velmi populární a žádanější, proto jsme také vysadili již dva hektary a připravujeme další dva. Alibernet je poměrně stará odrůda, ale teprve teď nachází uplatnění jako odrůda sólová, dříve se totiž používala hlavně k dobarvení jiných červených vín,” vysvětluje Liana Hrabálková z Vinařství Ludwig, které ve spolupráci s exkluzivním partnerem, sítí Ahold, která provozuje prodejny Albert, připravilo zajímavou akci s názvem “Seznamte se!”, jež má širší veřejnosti představit nové a neznámé odrůdy a je doplněna jedním botrytickým výběrem.
Hibernal byl vyšlechtěn v Německu již v roce 1944, přičemž jeho „matkou“ byla odrůda Seibel, zatímco otcem byl Ryzlink rýnský. Odrůda zvládá i pořádné mrazy a běžná plíseň si na něj také nepřijde. V dobrých ročnících, jako byl ten loňský, dozrává do vysoké cukernatosti. Navíc příjemně voní po rozkvetlé louce a lučním medu s kořením. Pokud jde o gastronomii, výborně se hodí k uzeným pstruhům.
Odrůda Noria vznikla na Slovensku v roce 1974 z odrůd Ryzlink rýnský a Sémillon. Opět jde o odrůdu odolnou proti mrazu i houbové nemoci, v gastronomii ideálně doprovodí tučnější ryby, které oživí příjemnou kyselinkou. Alibernet pochází z ukrajinské Oděsy a vyznačuje se svou výraznou, temnou barvou i cabernetovou chutí, zatímco bílé víno Solaris má opět v rodném listě zapsáno Německo. Jeho jméno bylo vybráno podle slunce, a protože jedním z prarodičů byl muškát, jde o příjemně aromatické víno s tóny citrusových plodů, ananasu a jemným muškátovým aroma.
Novým odrůdám se na českém trhu daří, neboť Češi nepatří mezi konzervativní konzumenty, jakými jsou třeba Francouzi. „Češi jsou naopak na novinky zvědaví, a pokud jsou dostatečně informovaní, rádi experimentují. Poměrně konzervativní ale jsme co se týká uzávěrů vín, stále nejsou zcela pochopeny výhody šroubovacích uzávěrů, na rozdíl třeba od Rakouska nebo od Nového světa,“ domnívá se Liana Hrabálková z Vinařství Ludwig, které všechny zmíněné novinky právě uvádí na český trh, a to většinou v oblíbené polosuché podobě a v přívlastcích pozdní sběr či výběr z hroznů.
Velmi povedeným vínem loňského ročníku je ve Vinařství Ludwig také Merlot, a to jak ve své růžové, tak v červené podobě. Merlot rosé 2015 je připraven v přívlastku výběr z hroznů. Ve vůni i chuti se objevují tóny jahodového jogurtu, ale současně má víno velmi příjemnou kyselinku, která je udrží v plné kondici několik let. Červený Merlot, také výběr z hroznů, zaujme temnou granátovou barvou a sametovou chutí s tóny černého rybízu a kakaa. Příjemné třísloviny a plné tělo dělají z tohoto Merlotu velmi líbivé víno, které se bude dobře párovat s mnoha pokrmy, včetně hovězího tataráku.
www.vinnesklepy.cz