Seznamte se: chrupavka – pro váš hladký pohyb

To, že jsou chrupavky nedílnou součástí našeho těla, jsme už slyšeli. Víme ale, jak moc důležité skutečně jsou? Naše tělo je tvořeno více než 200 kostmi, které spojují klouby. Právě chrupavky pokrývají povrch těchto kloubů. Ten je potom hladký a náš pohyb plynulý. Zároveň slouží jako „tlumiče“, což klouby a kosti ocení zejména při fyzické námaze nebo nárazech, kterým musí čelit v podstatě při jakémkoli pohybu. Dobíháte-li ráno autobus, je to právě chrupavka, která kosti bezpečně chrání a tlumí zátěž.


Nahlédněte do chrupavky
Kloubní aparát a fungování chrupavky je komplexní proces, který se odehrává natolik dokonale, že jej ani nepocítíme, pokud jsou naše klouby v dobrém stavu. Při pohybu naše chrupavka vylučuje tekutinu do kloubní štěrbiny. Díky ní může ještě lépe tlumit nárazy způsobené naší chůzí, během apod. Jakmile se zastavíme, vyloučená tekutina se z kloubní štěrbiny nasaje zpět do chrupavky a naváže se na proteoglykany, které jsou základními stavebními kameny chrupavky. Na tvorbu proteoglykanů má vliv glukosamin, jenž pomáhá spojit kyselinu hyaluronovou a chondroitin sulfát, který následně vytváří právě proteoglykany. Ty lze vnímat jako cihly, které chrupavku budují. Kolagen je potom pojivem, které vše pružně drží pohromadě. Zjednodušeně lze říci,
že kolagen spojuje proteoglykany, tak jako malta spojuje cihly.
Co krok, to opotřebení
Pociťujete při otáčení krkem ztuhlost, nejde to tak hladce, jak by mělo, a cítíte se v pohybu omezeni? Jasným signálem těla může být, i pokud nedostatečně ohnete některý z kloubů, ať už se to týká kolen, loktů, nebo jiných částí těla. I bolestivé a nerozhýbané klouby palců u nohou mohou být známkou toho, že váš kloubní aparát a spolu s ním i nezbytné chrupavky nejsou ve formě.
Řada lidí si přesto stále myslí, že problémy s klouby jsou spojené výhradně se stářím. Nenechte se zmást, není to tak. I sebenepatrnější pohyb zaměstná naši chrupavku, a tak je zcela logické, že průběžně dochází k jejímu opotřebovávání, což můžeme dříve či později začít pociťovat. Nemusíme být vrcholoví sportovci, abychom pocítili zatuhnutí, bolest nebo špatnou ohebnost kloubů. I každodenní sezení před počítačem či malá pohybová aktivita se může v dlouhodobém horizontu projevit. Na pozoru by se měli mít i ti, kteří prodělali chirurgický zákrok či trpí vrozenými vadami nebo endokrinologickými, neurologickými či infekčními onemocněními, i ty mohou mít vliv na stav chrupavky a kloubů. Vyplatí se myslet na své klouby a včas je začít posilovat, zejména pokud je nadmíru zatěžujeme při našem povolání, sportu či vlivem nadváhy.
Volání o pomoc
U starších lidí je bolestivost kloubů způsobena zejména vlivem postupného opotřebovávání chrupavky a tedy i jejím ubýváním. Ve vyšším věku se tak může objevit i osteoartróza (artróza) – onemocnění, při němž dochází k degeneraci chrupavky. Uvnitř chrupavky se v tom případě odehrávají zásadní změny a její kvalita se zhoršuje. Vše je spojené se sníženou tvorbou proteoglykanů (základní stavební prvky chrupavky), poškozením kolagenové opory (základní pojivo chrupavky) a nežádoucím zvýšením obsahu vody. Následkem je menší pevnost chrupavky a větší zranitelnost. Na celé věci je nejzrádnější to, že počáteční změny nevnímáme, jelikož v chrupavce chybí nervová zakončení. Proto je třeba na chrupavku a celý kloubní aparát myslet dříve, než se bolesti objeví. Je to jako s žízní, pokud ji pociťujeme, je pozdě, vše lze ale zachránit. V tomto případě kvalitní péčí o klouby, která chrupavku a klouby vyživí, uleví jim a bude předcházet závažným problémům.
Obnovujte chrupavku a bolesti předcházejte

Mnoho lidí v případě bolesti sáhne po analgetikách, která sice vyslaným signálem do mozku jednorázově bolest utlumí, problém ale nevyřeší. Chrupavce nijak nepomohou a ona i nadále zůstane slabá a nevyživená. Kloubní aparát člověka a chrupavka jako taková jsou velmi složité systémy, i z toho důvodu je třeba být při výběru kloubní výživy náročný. Kroky k úspěchu jsou dva. Za prvé se zaměřte na složení kloubní výživy, za druhé buďte trpěliví. Kvalitní kloubní výživa se nespoléhá pouze na kolagen, ale je doplněna i o další důležité látky, které jsou považovány za stavební kameny chrupavky. Těmi jsou glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, které jsou mimo jiné součástí i dalších pojivových tkání, jako jsou kosti, vazy a šlachy. I ty posilují odolnost chrupavky vůči tlaku, jenž na ni každý den svým pohybem vyvíjíme. Všechny tyto tři složky jsou obsaženy i v kloubní výživě – doplňku stravy Proenzi 3 plus, který navíc obsahuje i Unique MSM® a tzv. ExPur komplex, skládající se z kolagenu typu II (přirozené součásti chrupavky) a vitaminu C, jenž tvorbu kolagenu podporuje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.