Co jste o těstovinách (možná) nevěděli

První zmínky o existenci těsta v Evropě jsou datovány do doby 3700 př. n. l. Jednalo se tehdy o plackovité hrudky z navlhčeného obilí, smíšené s moukou. Původ těstovin není přesně historicky znám.

Někteří odborníci přikládají prvenství vynálezu těstovin Řekům nebo Římanům, jiní Egypťanům či Číňanům. Celkem existuje podle posledních odhadů přes čtyři sta druhů a tvarů těstovin. Reálné číslo může být však mnohem vyšší.
I když je jasné, že se chuťové buňky mění dle krajů, kontinentů či pohlaví, těstoviny jsou řazeny mezi nejoblíbenější jídla napříč kontinenty a kulturami. Prvním hlavním jídlem, o kterém existují historické zmínky, jsou tzv. lasagne. Informace pochází z 1. století
n. l. ze známé kuchařské knihy Apicius. (Získala jméno zřejmě podle gurmána Marca Gavia Apicia, jenž žil v době císařů Augusta a Tiberia na přelomu letopočtu.) V ní je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lasagne“.
Těstoviny se podle mnohých nedají přesolit. Není to zcela pravda, sůl je ke správné přípravě těstovin potřeba, ale nic se nemá přehánět. V Itálii se podle zákona smějí suché těstoviny (pasta secca) vyrábět pouze z tvrdé pšenice triticum durum (semolina), která je kvalitnější: má vyšší nutriční hodnotu, nižší glykemický index a má vyšší obsah proteinu
a lepku. Nejlepší jsou těstoviny uvařené al dente (na skus), tedy nejsou uvařeny zcela do měkka, ale nejsou již tvrdé.
Těstoviny Adriana mají nejširší portfolio tvarů mezi značkami na českém trhu, celkem můžete objevit 19 tvarů. V jejich nabídce tak naleznete opravdu vše, na co budete mít zrovna chuť. Mezi nejoblíbenější tvary patří kromě klasických spaghetti také torti, funghetto, farfalle, penne a gobetti rigati.
BUCATINI
I když tato pasta připomíná klasické špagety, jsou něčím zvláštní – mají totiž otvor uprostřed. Díky tomu Vás čeká výjimečný chuťový požitek, protože je prostor na to, aby se omáčka dostala i do dutiny bucatin během přípravy.
CAVATAPPI
Tvar plný záhybů udrží omáčku na povrchu těstovin, a tím pokrm dosáhne pozoruhodné chuti a aroma. Cavatappi jsou určeny pro jednoduché recepty. Vyniknou totiž na vašem talíři.
CORNETTI RIGATI
Tyto tak známé těstoviny jsou velmi oblíbeny s rajskou omáčkou nebo popřípadě smetanovou omáčkou. Díky svému dutému tvaru zachycují omáčku jak vevnitř, tak i na povrchu, kde tomu napomáhají vnější drážky. Používají se jako příloha k jídlu, kterému dodají nečekaně intenzivní chuť.
ELICHÉ
Tyto velké kroucené těstoviny jsou prostě úžasné. Jejich plnější tvar dává jídlu kromě výborné chuti i eleganci. Jsou vhodné k podávání s krevetami, hráškem a čerstvými rajčaty nebo s hutnou omáčkou.
CRESTE DI GALLO
Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Těstoviny Creste di Gallo mají velice zajímavý tvar, který zaujme nejen na chuť, ale i na pohled. Hodí se zejména na zapékání.
FARFALLE
Farfalle ve tvaru elegantního motýla jsou na pohled krásné. Ideální pro pálivé, krémové nebo zeleninové omáčky. Farfalle jsou perfektní v kombinaci se studeným salátem. V této kombinaci je stvořen lehký pokrm efektivní i po vizuální stránce.
FUNGHETTO
Elegantní a speciální tvar Funghetto zachycuje omáčku ve své spirále, takže každé sousto je šťavnaté. Hodí se nejlépe ke smetanové omáčce, se kterou vytvoří lákavé jídlo. Hodí se však i k omáčce s masem či rybou.
GOBETTI RIGATI
Trubkovitý tvar Gobetti zadržuje dobře omáčku uvnitř. Slouží jako úžasná příloha k větším kouskům masa. Pro ještě lepší chuťový zážitek se doporučuje kompletní jídlo ještě zapéct v troubě.
LINGUINE
Linguine jsou dlouhé a zploštělé, takže mastné či řídké omáčky mohou snadno stékat po stranách. Bezkonkurenční jsou s pestem, případně s mořskými plody.
PENNE
Okamžitě rozeznatelné a velmi oblíbené. Trubkovitý tvar s vnějšími drážkami pojme ještě více omáčky, takže každé sousto je božské. Můžete je podávat s masem, zeleninou, sýrem nebo bešamelovou omáčkou.
SPAGHETTI
Jednoduchost špaget umožňuje zvýšit chuť a doplnit jakýkoliv pokrm. Jsou výborné buď s rajčaty, nebo jako příloha k masovým pokrmům. Namotejte si je pečlivě na vidličku, aby zůstaly plné omáčky a vytvořily tak chutnou kombinaci.
TAGLIATELLE CORTE
Tagliatelle Corte je tvar širokých krátkých nudlí. Bývají nejlepší ve směsi s hustou omáčkou podávanou se sýrem nebo s omáčkou na tomatové bázi a kousky masa, společně pak máte syté jídlo.
TORTI
Téměř každý zbožňuje torti. Spirálovitý tvar je nejen zábavný, ale dokonale drží omáčku.
Hodí se pro nejjednodušší, ale i ta nejdůmyslnější jídla. Užijte si je s rajčaty a čerstvou zeleninou třeba za studena v salátu.
TORTIGLIONI
Značně velké otvory v tomto tvaru zachytí kousky masa i zeleniny z jakékoliv omáčky. Vynikající tvar se zakroucenými rýhami vám tímto dává důvod pro přípravu báječného jídla.
PENNE TRICOLORE
Penne Tricolore jsou vyrobeny ze semoliny v kombinaci s rajčaty a špenátem.
Jejich hezké barvy vyniknou hlavně v salátech. Zvrásněný povrch těstovin zajišťuje, že na nich ulpí jakákoliv zálivka i olivový olej.
TORTI TRICOLORE
Už jako děti jsme milovali všechno, co je barevné a mnozí z nás si to přenesli až do dospělosti. Právě pro ty jsou v nabídce Adriana Pasta také Torti Tricolore, které obsahují čerstvou zeleninu, jež jim dodává barvu.
SPAGHETTI 2 MINUTI
Jednoduchost špaget umožňuje zvýšit chuť a plnost jakémukoliv pokrmu. Jsou výborné buď s rajčaty, nebo jako příloha k masovým pokrmům. Namotejte si je pečlivě na vidličku, aby zůstaly plné omáčky a vytvořily tak chutnou kombinaci. Velkou výhodou u tohoto typu špaget je mnohem rychlejší příprava.
TORTI 2 MINUTI
Stane se to každému: potřebuje rychle uvařit, ale není k dispozici nic, co by bylo rychle hotové. Právě v tuto chvíli se hodí Torti 2 Minuti, které jsou přizpůsobené extra rychlému vaření. Jak název napovídá, uvaříte za pouhé dvě minuty.
FILINI
Adriana Pasta nezapomněla na těstoviny vhodné do polévek. Na tento účel jsou vhodné filini, díky kterým dostojíte známému: „Polévka je grunt!”