Prvňáček vyjde rodiče dráž než vloni. Cena za základní školní výbavu přesahuje 4 800 korun

Rodiče zaplatí nejvíc za aktovku. Připravit si na ni musí kolem 1 300 Kč, až  40 % z její ceny ale mohou ušetřit nákupem dle slevových letáků.


Rodiče prvňáčků letos za výbavu zaplatí o 760 korun více než vloni. Obchodní řetězce proto své zákazníky lákají během srpna na školní potřeby za výrazné slevy. Při pozorném výběru slev mohou rodiče ušetřit více než 1 500 Kč. Vyplývá to z analýzy, kterou již popáté připravila společnost Česká distribuční na základě letákových slevových akcí obchodních řetězců (Albert, Billa, Globus, Kaufland a Tesco).
Průměrné ceny školních potřeb se drží na stejné výši jako vloni, ceny batohů a aktovek ale meziročně vzrostly o 12 %. „Analýza ukázala, že základní výbava pro prvňáka letos podražila oproti minulému roku o 760 Kč a stojí více než 4 800 korun. Pokud lidé využijí nabízených slev, mohou ji pořídit až o třetinu levněji. Například právě u aktovek slevy přesahují i 600 korun,“ uvádí Petr Sikora, ředitel České distribuční.
Slevy se letos pohybují kolem 30 %, každá desátá sleva je dokonce vyšší než padesát procent. „Absolutně nejvyšší slevu jsme zaznamenali u tabletu, a to celé 2 tisíce korun, následují ergonomické aktovky,“ říká Petr Sikora. Výrazné slevy jsou však i na základní vybavení, například psací potřeby. „Kvalitní pero lze při využití 76% slevy sehnat za 35 korun. Chce to ale pečlivě si prostudovat nabídky ze všech letáků a na nákup se připravit,“ radí Petr Sikora.
„Téměř dvě třetiny rodičů si podle atraktivity nabídky v letáku vybírají obchod, kam půjdou nakupovat. Slevy na školní pomůcky tradičně vrcholí v druhé polovině srpna, slevové letáky řetězců distribuujeme už od počátku měsíce,“ popisuje Petr Sikora. „Celková průměrná sleva na školní potřeby letos dosahuje 32 % a zaznamenali jsme větší počet slevových nabídek než vloni,“ doplňuje.
Analýzu slev školních pomůcek provedla společnost Česká distribuční, která je největším distributorem reklamních letáků v Česku. Zdrojem informací byly letáky obchodních řetězců platné od července do září 2015. Při výpočtu základní výbavy pro žáka základní školy byly započítány nejvýhodnější nabídky školních potřeb.