Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2-4 kg. Na vině je samozřejmě přejídání, nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu, popř. sladkých nápojů. Pokud se zdravý člověk jeden den přejí, s jeho hmotností se vůbec nic nestane.
I jednorázové přejedení však může být rizikové pro lidi, kteří se léčí s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, dnou nebo žlučníkem . Nadměrný energetický příjem či konzumace alkoholu u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky. Může dojít až ke ztrátě vědomí, hrozí i zhoršení stávajících ischemických potíží s rizikem mozkové příhody nebo infarktu myokardu.
Jak je vidět, zdánlivá nebezpečí číhají na diabetiky na každém kroku. Nadměrný energetický příjem u diabetiků vede k dekompenzaci cukrovky s vyššími hladinami cukru (hyperglykémii). Dalším rizikem je například kombinace metforminu (lék na zvýšení inzulinové citlivosti) a alkoholu, která může vést až k rozvratu vnitřního prostředí organismu. U diabetiků, kteří si aplikují inzulín, může být nebezpečím i hypoglykémie, ke které dochází při velkém poklesu hladiny cukru, zejména při nadměrné konzumaci alkoholu.
V současné době je možné snížit riziko hypoglykémií užíváním inzulínových analog. Jedná se o biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, kdy je změnou jeho původní struktury dosaženo dalších pozitivních vlastností. „Inzulínová analoga přináší řadu výhod, které usnadňují inzulínovou léčbu u pacientů s diabetem 1. i 2. typu. U pacientů s diabetem 2. typu je možné díky rychlejšímu nástupu účinku a kratší době jeho trvání podávat menší dávky inzulínových analog a lépe inzulínovou aplikaci načasovat. U pacientů s nadváhou nebo obezitou lze díky snížení množství sacharidů ve svačinách a druhé večeři (nebo i jejich úplnému vynechání) lépe dosáhnout snížení tělesné hmotnosti a její udržení. Variabilita působení inzulínu se při léčbě inzulínovými analogy snižuje a účinek léčby je tak předvídatelnější. V důsledku toho vede léčba inzulínovými analogy ke snížení počtu hypoglykémií a je pro pacienty bezpečnější,“ upřesňuje výčet výhod Doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., diabetolog z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Každopádně se diabetici nemůžou spoléhat, že se jim cukrovku podaří udržet pod kontrolou pouze díky moderním a bezpečným lékům. Měli by tomu každodenně napomáhat dodržováním zdravého jídelníčku a dostatkem pohybu.
Jak tedy zvládnout vánoční jídelníček „bez obav z následků“ a přitom si svátky užít?
1) Jídlem si neubližujte!
• Nepřejídejte se. Vychutnejte si svou porci a u jídla nespěchejte. Požitek z jídla neroste s jeho množstvím.
• Nemějte vánoční dobroty stále na očích, čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (cukroví ve sklepě), tím méně ho sníte.
• Pozor na návštěvy, nemusíte sníst vše, co vám bude nabídnuto, naučte se asertivně odmítat.
2) Posviťte si na tuky
• Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, využívejte želatinu nebo nízkotučné krémy či rostlinné tuky.
• Uberte z receptu část tuku (třetinu) a nahraďte ho mlékem, jogurtem či kefírem.
• Plechy nevymazávejte, využijte pečící folie.
• Polevu na cukroví si připravte sami z kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa. Při nákupu čokolády hledejte název „čokoláda“ na obale, dejte si pozor na méně kvalitní náhražky čokolády, ve kterých je část kakaového másla nahrazena palmovým nebo kokosovým tukem s obsahem méně vhodných nasycených mastných kyselin.
• Smaženého kapra či řízek zbavte tuku osušením do ubrousku nebo krátkým ponořením do vroucí vody.
• Na smažení použijte řepkový olej, který je tepelně stabilnější než častěji používaný olej slunečnicový.
3) Přátelské cukry
• Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou, která má 2x více vlákniny a podstatně více minerálních látek (zinek, železo, vápník) i vitaminů (B1, B2).
• Při pečení cukroví se snažte méně sladit, místo cukru můžete částečně využít ovoce, nebo alespoň nekalorické sladidlo, čímž radikálně snížíte množství kalorií. Vhodné pro tepelnou úpravu a svou chutí velmi blízké cukru je též sladidlo sukralóza. Další alternativou je poslední dobou stále oblíbenější přírodní forma slazení – rostlina stévie.
• Namísto sladkých a často tučných kousků cukroví jezte čerstvé ovoce.
• Vyhýbejte se alkoholu, zejména tvrdému. Namísto něj si dopřejte sklenku kvalitního vína nebo piva.
• Vyberte si jen pár nejoblíbenějších druhů cukroví a upečte jen přiměřené množství, dojídání cukroví ještě měsíc po vánocích už bude jen z povinnosti a nikdo to neocení.
• Tvarujte o něco menší kousky než v loňském roce (menší kuličky, rohlíčky apod.).
4) Odlehčujte, ale nehladovte
• Jezte pravidelně 5x denně, zařazujte i malé svačinky.
• Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.
• Nezanedbávejte pitný režim. Během dne byste měli vypít alespoň 7 sklenic nekalorických tekutin.
• Zaměstnejte ruce. Při sledování televize pleťte, vyšívejte, ale nejezte. Případně mějte po ruce dostatek zeleniny. Uzobávání zeleniny mezi jídly není na škodu, nevyhládnete a sníte méně nevhodných potravin.
• Namísto majonézového salátu si udělejte lehčí verzi s dostatkem zeleniny, namísto klasické majonézy můžete použít majonézu light a bílý jogurt.
• Chlebíčky s tvrdým salámem nahraďte chlebíčkem šunkovým, místo bramborového salátu použijte tvarohovou pomazánku, namísto tvrdých, tučných sýrů použijte vejce a zeleninu.
5) Začleňte pohyb do sváteční pohody
• Pravidelný pohyb zlepšuje náladu, pomáhá zvládat chutě a udržuje váš krevní cukr v rozumných hodnotách.
• Namísto jídla jděte ven. Procházka se svými bližními vám dá víc než tác chlebíčků a ještě uděláte něco pro své zdraví.
• Pohyb by vás měl bavit. Nazujte si po letech brusle a jděte se bavit s vnoučaty na kluziště nebo uspořádejte pěší pátrání po nejhezčím betlému.
• Pokud víte, že jíte přes míru, přidejte na pohybu.
6) Neztraťte nad sebou kontrolu
• Pravidelně si měřte hladinu krevního cukru.
• Pokud budete mít hladinu krevního cukru rozkolísanou, zaznamenávejte si hodnoty do sešitu a konzultujte pak zápis s diabetologem.
• Měřte si pravidelně i krevní tlak a sledujte příjem soli.
Diabetik by neměl během vánočních svátků ztrácet ze zřetele svou nemoc a naopak by měl uzpůsobit své nemoci jídelníček a pohybovou aktivitu. Pár dnů přejídání se přeci nestojí za závažné zdravotní komplikace, způsobené nejen vysokými hladinami krevního cukru, ale i vzestupem hmotnosti, který je pro diabetika víc než nežádoucí.
10 x Co nevíte o diabetu
Inzulin je považován za nejefektivnější léčbu diabetu, pokud jde o snížení vysokých glykémií, a v současné době se jím léčí každý 5. diabetik v ČR. Je-li inzulinová léčba zahájena včas, může zlepšená kom¬penzace cukrovky zabránit vzniku pozdních kompli¬kací diabetu.
1. Diabetem na světě nyní trpí více než 382 milionů osob a počet pacientů každým rokem dále dramaticky stoupá. Do roku 2035 vzroste tento počet podle odhadu odborníků až na 592 milionů! Ve většině světa tato zákeřná nemoc však zůstává neodhalená až u poloviny nemocných!
2. V roce 2013 v České republice se léčilo s diabetem více než 861 tisíc osob, což je přibližně 8 % celé populace . Odborníci odhadují, že kromě těchto je v ČR ještě dalších čtvrt milionu osob s diabetem, kteří o své nemoci zatím nevědí .
3. V předchozích dvaceti letech rostl počet diabetiků průměrným tempem přibližně 19 tisíc nových nemocných ročně. Pokud by tento trend trval i v následujících letech, nejpozději v roce 2022 by počet diabetiků v ČR překročil deset procent populace .
4. Nejvíce obyvatel postihuje diabetes 2. typu, který má často souvislost s nezdravým životním stylem a který můžeme včasným odhalením a prevencí ovlivnit. Až čtyřem z pěti případů diabetu druhého typu lze přitom předejít – především rozumnou, vyváženou stravou a dostatečnou fyzickou aktivitou .
5. Pokud diabetes není včas a správně odhalen a léčen, vede k vážným komplikacím, které mohou končit dokonce až předčasnou smrtí. Vysoké glykémie „bohužel“ nebolí, ale mají velký podíl na vzniku takzvaných pozdních komplikací diabetu. Vlivem dlouhotrvajících vysokých glykémií totiž dochází k nevratnému poškozování cév a buněk. Postižení velkých cév vede k mozkovým cévním pří¬hodám, onemocnění srdce a špatnému prokrvení dolních končetin a vzniku vředů (tzv. diabetické noze). Dlouhodobě zvýšená hladina glykémie může vést také k závažnému postižení důležitých orgánů (očí, nervů, ledvin, dolních končetin).
6. Ročně na následky diabetu v ČR zemře přes 20 tisíc pacientů. Světová zdravotnická organizace předpokládá, že v roce 2030 bude diabetes celosvětově 7. nejčastější příčinou smrti .
7. K léčbě diabetu a dosažení dobré kompenzace má lékař k dispozici širokou paletu léku. Přesto jedním z nejúčinnějších prostředků k dosažení uspokojivé glykémie už téměř 100 let zůstává léčba inzulinem. Inzulin je považován za nejefektivnější léčbu diabetu, pokud jde o snížení vysokých glykémií. Jeho správné podání (včetně správné dávky) dokáže rychle a účinně snížit hladinu glykémie na požadovanou hodnotu. Léčba založená na využití inzulinu může mít řadu podob. Lišit se může druhem a délkou působení daného inzulinu nebo frekvencí jeho podávání. V roce 2013 se v ČR inzulinoterapií léčilo přes 220 000 diabetiků .
8. V posledním desetiletí jsou lékařům a jejich pacientům k dispozici také moderní inzuliny, tzv. inzulinová analoga. Jsou to biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, vyrobené pozměněním molekuly lidského inzulinu tak, aby se jejich působení co nejvíce blížilo fyziologickému (tj. tělu vlastnímu) inzulinu. Touto změnou jeho původní struktury je dosaženo dalších pozitivních vlastností, jež usnadňují inzulinovou léčbu u pacientů s diabetem 1. i 2. typu. Obecně se dá říci, že inzulinová analoga mají lépe předvídatelný účinek, díky tomu zlepšují kompenzace diabetu, minimalizují rizika nebezpečných hypoglykemií a zlepšují tím výrazně kvalitu života pacienta.
9. Léčba inzulinem je finančně dostupná. Většinu nákladů na inzulinovou léčbu pojišťovny hradí.
10. Inzulin se většinou aplikuje prostřednictvím tzv. inzulinových per, které mají tenké, krátké a ostré jehly, proto vpich je téměř bezbolestný. Tyto pomůcky na první pohled vypadají jako větší propisovací tužka. Za jejich konkrétní podobou jsou ale roky práce celých týmů, které pečlivě vylaďovaly každý detail. K tomu, aby se dávka léku dostala tam, kam má, je nutný jen docela malý tlak. Existují i předplněná pera na jedno použití, která se velmi snadno používají – když se inzulin spotřebuje, nemocný prostě začne používat nové. Těžko si představit, že by to bylo jednodušší. Vždyť ani není nutné místo vpichu desinfikovat, aplikace je velmi nenápadná a rychlá a může proběhnout kdekoli – v kině, divadle, restauraci.
Inzulin, nejúčinnější lék na diabetes, zachraňuje životy pacientů již více než 90 let
Epidemie jednadvacátého století – tak se někdy hovoří o cukrovce neboli diabetu. Nejde přitom bohužel o nadsázku. Větu „Máte cukrovku“ každý rok slyší z úst lékaře kolem 16 000 nových pacientů. V České republice se s touto nemocí léčí 861 647 pacientů – konkrétně v roce 2013 to bylo 449 679 žen a 411 968 mužů. Téměř vždy se jedná o diabetes 2. typu. Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres – to vše jsou hlavní faktory ovlivňující masivní nárůst tohoto onemocnění.
Napodobit způsob, jakým zdravý lidský organismus hospodaří s glukózou (jednoduchým cukrem), je velmi obtížné. Aby cukr vůbec mohl vstoupit do buňky, je k tomu zapotřebí inzulin. Jeho produkce stoupá po každém jídle, při každé fyzické námaze – a to velmi rychle a přesně v takovém množství, jaké v danou chvíli tělo potřebuje. Pokud to tak ale nefunguje, vzniká cukrovka – diabetes. Pak buď inzulin chybí vůbec (jako je tomu u diabetu 1. typu), anebo jsou buňky vůči němu resistentní (u mnohem častějšího diabetu 2. typu). Diabetici 2. typu zpočátku mají inzulinu dost, i když jej nedokážou správně využít. Cukrovka je ale chronické, postupující onemocnění, a tak rovněž u těchto nemocných pomalu dochází k zániku buněk, které inzulin tvoří. Začít je léčit inzulinem je tedy často nutné i u nich. Nyní je v České republice tímto lékem léčeno přes 200 000 lidí a rychle přibývají. Je to dáno i tím, jak roste počet diabetiků. Rozhodně neplatí, že inzulin je poslední možností, když už všechno selhalo. Lékaři nyní nečekají a nasazují ho mnohem dříve v průběhu onemocnění.
V dějinách medicíny zřejmě nenajdeme jasnější přelomový bod, od kterého se změnil osud milionů pacientů, než je 14. leden 1922. Leonard Thompson se tenkrát stal prvním člověkem, který dostal inzulin. Tehdy čtrnáctiletý chlapec byl v tu chvíli již v diabetickém kómatu a lékaři jeho stavu jen bezmocně přihlíželi. Díky léčbě inzulinem žil dalších třináct let. Bez léku by to bylo maximálně několik hodin, možná dní. U objevu život zachraňujícího inzulinu stáli Charles Best a Frederick Banting, a právě na datum narození druhého z nich – 14. listopadu – se slaví Světový den diabetu. Už v roce 1923 byli takto léčeni i čeští pacienti – první injekci inzulinu nemocnému podal profesor Ladislav Syllaba, a to v pražské všeobecné nemocnici.
To, že inzulin zachraňuje životy, od té doby platí až dodnes. Za necelé století ale došlo v této oblasti medicíny k obrovskému vývoji. Nejprve byl inzulin extrahován ze psí slinivky, ještě dlouhé roky byly jeho hlavním zdrojem slinivky jatečních zvířat. Proto se mu také říkalo zvířecí inzulin. Efekt této látky se zpočátku lišil lahvičku od lahvičky podle toho, jak se jej zrovna podařilo vyčistit. Imunitní systém na něj často reagoval tvorbou protilátek. Dalším stupněm už byl inzulin humánní (tedy lidský), kdy se do buňky bakterie či kvasinky dodala genetická informace o struktuře inzulinu. Na základě této informace byla buňka schopna posléze inzulin vyrobit. Ani tento inzulin ale nebyl úplně ideální. Zatím poslední krok na této cestě představují tzv. inzulinová analoga – to už jsou biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, kdy je změnou jeho původní struktury dosaženo dalších pozitivních vlastností. Dělí se mimo jiné podle délky účinku.
„Inzulínová analoga přináší řadu výhodných vlastností, které usnadňují inzulínovou léčbu u pacientů s diabetem 1. i 2. typu. Umožňují náhradní léčbu inzulínem přiblížit více fyziologické tvorbě inzulínu za normálních podmínek, což je klíčové zejména u pacientů s diabetem 1. typu. U pacientů s diabetem 2. typu je pak možné díky rychlejšímu nástupu účinku a kratší době jeho trvání podávat menší dávky inzulínových analog a lépe inzulínovou aplikaci načasovat. U pacientů s nadváhou nebo obezitou lze díky snížení množství sacharidů ve svačinách a druhé večeři (nebo i jejich úplnému vynechání) lépe dosáhnout snížení tělesné hmotnosti a její udržení. Variabilita působení inzulínu se při léčbě inzulínovými analogy snižuje a účinek léčby je tak předvídatelnější. V důsledku toho vede léčba inzulínovými analogy ke snížení počtu hypoglykémií a je pro pacienty bezpečnější,“ vysvětluje Doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., diabetolog z 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Když je cukru v krvi trvale moc, je to špatně – pacientovi hrozí rozvoj diabetických komplikací, které mohou mít podobu ztráty zraku, selhání ledvin nebo i takových katastrof jako mozková mrtvice nebo infarkt myokardu. Rozhodně zde ale neplatí, že čím níže hladina je, tím lépe. I na druhé straně úžiny, kterou diabetik musí projít, číhá nebezpečí. Léčba inzulinem je obecně nejúčinnější léčba diabetu, nejvíc snižuje hladinu cukru v krvi. To hlavní, čeho se lékaři a posléze i pacienti při léčbě inzulinem obávají, je přílišný pokles hladiny cukru – hypoglykémie. Pro nemocného jde o velmi nepříjemný zážitek. Kdo už takovou zkušenost má, dělá vše pro to, aby se jí napříště vyhnul – a s inzulinovými analogy je to snazší, protože hypoglykemie způsobují minimálně. To je mimořádně důležité, protože dnes už se ví, že opakované závažnější glykémie zvyšují riziko úmrtí.
Vše ale nasvědčuje tomu, že s využitím moderních možností terapie nemusí být délka života u diabetika zásadně zkrácena – podmínkou ovšem je, aby se pacient stal expertem na své vlastní onemocnění. Pokud bude chodit do ordinace s přístupem „Doktore, tak mě tady máte, dělejte, co umíte,“ léčba nikdy nebude optimální.
Informace o novinkách v léčbě, životě s diabetem 2. typu, včetně poradny lékařů a nutriční kalkulačky pro sestavení jídelníčku najdete na webových stránkách www.lecbacukrovky.cz.