Chystáte se na grilování? Nezapomeňte na sýry!

Letní grilování nemusí být tak říkajíc jen o mase. Stále populárnější jsou také sýry nebo zelenina. Zahajte grilovací sezonu se třemi skvělými recepty na grilovaný sýr, které připravil Honza Albrecht, vítěz soutěže MasterChef 2023. 

Hezké počasí spojené s jarem a létem pravidelně zvyšuje zájem o produkty na grilování. Poptávku v kategorii grilovacího sortimentu ovlivňují měnící se spotřebitelské preference, týkající se zejména originálních chutí, zdravějších alternativ potravin či výrobků s přidanou hodnotou. Roste obliba sýrů na gril. Recepty:

Grilovaný Panýr s papričkami padrón a lanýžovým medem

  • Ingredience:   
  • Přírodní Panýr (neochucený)
  • Čerstvé papričky padrón
  •  Lanýžový med nebo směs lanýžového medu a lanýžového oleje
  • Uzená mořská sůl
  • Olej na grilování

Postup:

  1. Panýr nakrájejte na silnější plátky a ogrilujte z obou stran dozlatova.
  2. Papričky padrón grilujte na rozpáleném grilu nebo pánvi, dokud nezezlátnou a nechytnou lehké puchýře.
  3. Ještě horké papričky přelijte lanýžovým medem nebo směsí medu a oleje.
  4. Dochuťte uzenou solí.
  5. Servírujte teplý Panýr společně s papričkami.

 

Grilovaný Panýr s grilovacím kořením, salátem z vodního melounu a hoisin omáčkou

  • Ingredience:
  • Panýr s grilovacím kořením
  • Vodní meloun (na větší kostky)
  • Hoisin omáčka
  • Čerstvý koriandr
  • Čerstvá máta
  • Thajská bazalka
  • Kešu oříšky (nasucho opražené)
  • Limetová šťáva
  • Sůl, pepř
  • Sezamový olej (volitelně)
  • Volitelné techniky:
  • Meloun lze krátce ogrilovat.
  • Pro pevnější konzistenci lze meloun předem zavakuovat s trochou limetové šťávy.

Postup:

  1. Panýr nakrájejte a ogrilujte z obou stran dozlatova.
  2. Meloun nakrájejte na kostky, případně ho ugrilujte nebo předem zavakuujte s limetovou šťávou.
  3. V misce smíchejte meloun s nasekanými bylinkami (koriandr, máta, thajská bazalka).
  4. Přidejte limetovou šťávu, hoisin omáčku (podle chuti) a trochu sezamového oleje.
  5. Vmíchejte opražené kešu oříšky, dochuťte solí a pepřem.
  6. Na salát navrch položte ugrilovaný panýr a ihned podávejte.

Bylinkově marinovaný Panýr s broskvovým salátem, nakládanou cibulkou a javorovým dresinkem

  • Ingredience:
  • Panýr s bylinkovou marinádou
  • 2 zralé broskve nebo nektarinky (nakrájené na měsíčky, můžete ogrilovat
  • 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • Čerstvá saturejka (případně směs s rukolou nebo microgreens)
  • Cukrový hrášek (volitelně, pouze krátce blanšírovaný nebo syrový)
  • Piniové oříšky (nasucho opražené)
  • Sůl, pepř
  • Nálev na cibuli:
  • 100 ml vinného octa
  • 50 ml vody
  • 1 lžička cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • Dresink:
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička limetové šťávy
  • Sůl, pepř

Postup:

  1. Červenou cibuli naložte minimálně na 30 minut do nálevu z vinného octa, vody, cukru a soli.
  2. Panýr ogrilujte z obou stran dozlatova.
  3. V misce smíchejte měsíčky broskví nebo nektarinek, naloženou cibulku, čerstvou saturejku (případně směs s rukolou nebo microgreens) a opražené piniové oříšky.
  4. Přidejte cukrový hrášek.
  5. Připravte dresink ze sirupu, oleje, limetové šťávy, soli a pepře a vše lehce zakápněte.
  6. Servírujte se zlatavým Panýrem navrchu.

Marta Molínová

Foto: Bohemilk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.