
Letní grilování nemusí být tak říkajíc jen o mase. Stále populárnější jsou také sýry nebo zelenina. Zahajte grilovací sezonu se třemi skvělými recepty na grilovaný sýr, které připravil Honza Albrecht, vítěz soutěže MasterChef 2023.
Hezké počasí spojené s jarem a létem pravidelně zvyšuje zájem o produkty na grilování. Poptávku v kategorii grilovacího sortimentu ovlivňují měnící se spotřebitelské preference, týkající se zejména originálních chutí, zdravějších alternativ potravin či výrobků s přidanou hodnotou. Roste obliba sýrů na gril. Recepty:
Grilovaný Panýr s papričkami padrón a lanýžovým medem
- Ingredience:
- Přírodní Panýr (neochucený)
- Čerstvé papričky padrón
- Lanýžový med nebo směs lanýžového medu a lanýžového oleje
- Uzená mořská sůl
- Olej na grilování
Postup:
- Panýr nakrájejte na silnější plátky a ogrilujte z obou stran dozlatova.
- Papričky padrón grilujte na rozpáleném grilu nebo pánvi, dokud nezezlátnou a nechytnou lehké puchýře.
- Ještě horké papričky přelijte lanýžovým medem nebo směsí medu a oleje.
- Dochuťte uzenou solí.
- Servírujte teplý Panýr společně s papričkami.
Grilovaný Panýr s grilovacím kořením, salátem z vodního melounu a hoisin omáčkou
- Ingredience:
- Panýr s grilovacím kořením
- Vodní meloun (na větší kostky)
- Hoisin omáčka
- Čerstvý koriandr
- Čerstvá máta
- Thajská bazalka
- Kešu oříšky (nasucho opražené)
- Limetová šťáva
- Sůl, pepř
- Sezamový olej (volitelně)
- Volitelné techniky:
- Meloun lze krátce ogrilovat.
- Pro pevnější konzistenci lze meloun předem zavakuovat s trochou limetové šťávy.
Postup:
- Panýr nakrájejte a ogrilujte z obou stran dozlatova.
- Meloun nakrájejte na kostky, případně ho ugrilujte nebo předem zavakuujte s limetovou šťávou.
- V misce smíchejte meloun s nasekanými bylinkami (koriandr, máta, thajská bazalka).
- Přidejte limetovou šťávu, hoisin omáčku (podle chuti) a trochu sezamového oleje.
- Vmíchejte opražené kešu oříšky, dochuťte solí a pepřem.
- Na salát navrch položte ugrilovaný panýr a ihned podávejte.
Bylinkově marinovaný Panýr s broskvovým salátem, nakládanou cibulkou a javorovým dresinkem
- Ingredience:
- Panýr s bylinkovou marinádou
- 2 zralé broskve nebo nektarinky (nakrájené na měsíčky, můžete ogrilovat
- 1 červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
- Čerstvá saturejka (případně směs s rukolou nebo microgreens)
- Cukrový hrášek (volitelně, pouze krátce blanšírovaný nebo syrový)
- Piniové oříšky (nasucho opražené)
- Sůl, pepř
- Nálev na cibuli:
- 100 ml vinného octa
- 50 ml vody
- 1 lžička cukru
- 1/4 lžičky soli
- Dresink:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička limetové šťávy
- Sůl, pepř
Postup:
- Červenou cibuli naložte minimálně na 30 minut do nálevu z vinného octa, vody, cukru a soli.
- Panýr ogrilujte z obou stran dozlatova.
- V misce smíchejte měsíčky broskví nebo nektarinek, naloženou cibulku, čerstvou saturejku (případně směs s rukolou nebo microgreens) a opražené piniové oříšky.
- Přidejte cukrový hrášek.
- Připravte dresink ze sirupu, oleje, limetové šťávy, soli a pepře a vše lehce zakápněte.
- Servírujte se zlatavým Panýrem navrchu.
Marta Molínová
Foto: Bohemilk