Jaké faktory ovlivňují cenu úrazového pojištění?

Bohužel opravdu platí, že úrazy nechodí po horách, ale po lidech. Existují způsoby, jak riziko úrazů minimalizovat, ne vždy je ale možné se úrazům vyhnout úplně. Od toho je tu úrazové pojištění, které vás i vaši rodinu chrání v případě úrazu.


„Na výslednou cenu úrazového pojištění má vliv hned celá řada faktorů. V první řadě cenu zásadně ovlivňuje samotné nastavení pojistky. Platí, že čím sjednáte vyšší pojistné plnění a větší rozsah pojištěných rizik, tím bude pojistné vyšší. Cenu však ovlivňuje také profese, věk, aktuální zdravotní stav nebo koníčky. Každá pojišťovna přikládá těmto faktorům jinou váhu, takže se může výsledné pojistné u jednotlivých pojišťoven lišit,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.


Jak cenu úrazového pojištění ovlivňují parametry pojistky?
Úrazové pojištění kryje řadu rizik, zpravidla se jedná o pojištění smrti následkem úrazu, pojištění pro případ invalidity, pojištění trvalých následků, pojištění léčby úrazu a pojištění hospitalizace. Sami si můžete vybrat, která rizika chcete do pojištění zahrnout. Samozřejmě platí, že čím více rizik pojistka kryje, tím je pojištění dražší. Cenu pojištění také zásadně ovlivňují pojistné částky – čím jsou vyšší, tím je pojištění dražší. Částku zvyšují i připojištění k úrazovému pojištění.
Výslednou cenu pojištění ovlivňuje i zdravotní stav
Pojistná částka je nejvyšším možným limitem pojistného plnění při vzniku pojistné události. Pojistnou částku si může pojistný sám stanovit dle svého uvážení. Pojišťovny však mohou mít u jednotlivých rizik stanovenou maximální pojistnou částku. „Pojistná částka se používá jako základní parametr pro výpočet pojistného. Podobně jako v případě životního pojištění i u úrazového pojištění výslednou cenu ovlivňuje zdravotní stav. Pojišťovna po vás při sjednávání pojištění může vyžadovat lékařskou zprávu, na základě, které může navýšit cenu pojistky, případně stanovit výluky z pojištění,“ upřesňuje Petr Jermář z banky.cz.
Zaměstnání je pro pojišťovnu klíčové
Povolání je pro pojišťovny jedním z faktorů, jež mají vliv na rizikovost klientů. Obecně platí, že čím je povolání rizikovější, tím je vyšší cena úrazového pojištění. Například úředník bude pravděpodobně platit nižší pojištění než zedník. V případě vyloženě rizikových povolání odborníci doporučují sjednat si i doplňková připojištění, která kryjí rizika pracovní neschopnosti. Úrazové pojistky se často nevztahují na určitá rizika, příkladem mohou být úrazy vojáka z povolání na zahraniční misi.
Cena se liší u krátkodobého a dlouhodobého úrazového pojištění
Pojištění se na základě jeho délky dělí na dlouhodobé a krátkodobé. Dlouhodobé pojištění kryje úrazy při běžných činnostech a zpravidla se platí ročně. Krátkodobé úrazové pojištění se obvykle sjednává při krátkodobé činnosti, jako je dovolená nebo účast na sportovní akci, při které hrozí vyšší riziko úrazu. Toto pojištění se uzavírá jednorázově na dobu několika dnů, případně několika měsíců. Cena úrazového pojištění se tak mimo jiné odvíjí i od toho, na jakou dobu pojištění uzavíráte.

Jaké jsou možnosti připojištění a jak ovlivňují cenu?
Každá pojišťovna nabízí jiné možnosti připojištění k úrazovému pojištění. Nejčastěji se setkáte s těmito:
• připojištění nebezpečných a extrémních sportů (paragliding, bungee jumping, freediving apod.),
• odškodné za pobyt v nemocnici – odškodnění za každý den pobytu v nemocnici v důsledku úrazu,
• drobná poškození – poškození, která nezanechávají trvalé následky, ale dojde k trvalému viditelnému poškození, např. jizvy,
• bolestné – částka vyplacená za tělesné nebo duševní utrpení související s úrazem.

Jak rodinné pojištění ovlivňuje cenu pojistky?
Rodinné úrazové pojištění představuje variantu úrazového pojištění, kterou je možné pojistit více členů rodiny najednou. Každý člen rodiny, případně příbuzný, si může zvolit rizika, která má pojistka pokrývat a také rozsah krytí. Výhodou tohoto typu pojištění je, že bývá spojeno s výraznými slevami. Rodinné úrazové pojištění tak zpravidla vychází výhodněji, než kdybyste ho sjednávali pro každého zvlášť.

Jaké slevy mohu získat na úrazové pojištění?
Na úrazovém pojištění můžete ušetřit díky nejrůznějším slevovým akcím pojišťoven. Některé pojišťovny například nabízejí výhodnější ceny v případě, že u nich máte sjednané i jiné produkty. Řada pojišťoven také nabízí slevy za sjednání online.