Lidé chtějí být v důchodu aktivní a cestovat

Češi chtějí být v důchodu aktivní a cestovat. Zároveň však odhadují, že budou mít naspořeno méně, než by bylo podle jejich mínění potřeba na plnění svých plánů v penzi.

ČSOB Penzijní společnost společně s agenturou STEM/MARK představila výsledky průzkumu, který se zaměřil na plány a očekávání lidí ohledně jejich důchodu. Ačkoliv z průzkumu vyplývá, že ideální částka naspořená na důchod by měla být podle dotazovaných kolem 2 milionů korun, přes 40 % dotázaných odhaduje své úspory v důchodu na částku do jednoho milionu. Průzkum ukázal, že respondenti mají různé představy o tom, jak by chtěli trávit svůj důchod. Nejčastěji by rádi cestovali a užívali si ve zdraví aktivní odpočinek (čas s vnoučaty, své koníčky, práci na zahradě apod.). Konkrétní plány však nemá nebo neví téměř polovina dotázaných.

Vysokoškolsky vzdělaní respondenti mají v tomto směru jasnější představy – více než třetina z nich (34 %) plánuje v důchodu cestovat. S rostoucím vzděláním roste také podíl těch, kteří již podnikají konkrétní kroky k realizaci svých důchodových snů a přání. Celkově téměř polovina respondentů již nějakou přípravu zahájila.

Kolik budete mít na důchod naspořeno a kolik je podle vás rozumná (realistická) částka, kterou je třeba naspořit na důchod, abyste v důchodu mohl/a žít spokojený/důstojný život (splnit si své představy o životě ve stáří)?

Pouze pětina respondentů plánuje v důchodu jen odpočívat

„Výsledky průzkumu nám ukazují, že lidé mají velká očekávání ohledně svého důchodu, ale často neodhadují realisticky své finanční možnosti. Je důležité začít se na důchod připravovat co nejdříve a pravidelně konzultovat své plány s odborníky,” říká Jan Bruder, obchodní a marketingový ředitel ČSOB Penzijní společnosti, a dodává: „V případě, že už v důchodu jste nebo do něj brzy zamíříte, pokračujte ve spoření. I bez státních příspěvků vám penzijní spoření jako dlouhodobý a pravidelně placený produkt může – v závislosti na zvolené strategii spoření – zajímavě zhodnocovat vaše úspory.“

Marta Molínová

Foto: Shutterstock

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.