Nedostatek energie, bolesti kloubů, časté bolesti hlavy a celkové vyčerpání. Jarní únava dokáže člověka potrápit. Zlepšit náladu i fyzičku pomůže pravidelná chůze.
Krátká doba světla během dne, nedostatek slunečního záření a tím snížená hladina vitamínu D v těle, stejně jako nedostatek ovoce a zeleniny, výrazně menší množství času, které trávíme na čerstvém vzduchu, ale také oslabená imunita po prodělání nespočtu viróz a nachlazení, které zimní měsíce často provází.
Je mnoho faktorů, které ovlivňuji naši vnitřní pohodu a stabilitu organismu. Během zimních měsíců trávíme velké množství času uzavřeni uvnitř budov, naše sportovní a pohybové aktivity jsou zpravidla velmi omezeny a stravování jde často ruku v ruce s nezdravým přejídáním.
„Pohybovat se je zdraví prospěšné, to všichni víme. Vynechat zdravý pohyb během ročních období není správné. Pokud jsme ovšem aktivitu v zimě omezili, musíme zátěž postupně dávkovat.“ říká vedoucí fyzioterapeutka rehabilitační ambulance Nemocnice AGEL Podhorská v Bruntále, Ivana Mročková a radí: „Je třeba začít procházkami, alespoň 30 min denně. O víkendech je vhodné plavání nebo jízda na kole. U starších doporučujeme procházky, případně severskou chůzi se speciálními holemi, tzv. Nordic Walking.“
Nekomfortní pocity únavy mají na svědomí z velké části také nedostatky vitamínů a minerálů v těle
Podle nutriční terapeutky Nemocnice AGEL Podhorská, Kateřiny Pelíškové, DiS. má strava výrazný vliv na naši psychickou kondici: „Pokud se budeme stravovat vyváženě a plnohodnotně kvalitními potravinami, častěji po menších porcích, budeme se cítit více fit.“ Je vhodné vybírat si zdravé alternativy stravování. Jarní únava a pocity vyčerpání často vyvolávají potřebu dát si něco sladkého pro rychlé doplnění energie. „V případě, že nás popadne nezkrotná chuť na něco sladkého, můžeme čokoládu nahradit oříšky, slunečnicí nebo hořkou 100 % čokoládou“.
Vhodné potraviny, které napomáhají v boji proti jarní únavě
Mezi ně patří například banány, které přeměnou látek vytváří v těle serotonin neboli hormon štěstí, k tomu nám zlepší paměť a soustředění, doplní potřebné vitamíny a uklidní nervy. Dobrou volbou snídaně jsou také ovesné vločky, ty nám pomohou porazit únavu a stres nebo sezam, který napomáhá k obnově imunity a díky zinku umí nastartovat metabolismus. Vitamíny B, hořčík a fosfor, které sezam obsahuje bojují proti depresím a neurózám a vápník a zinek jsou zase skvělí v boji s nemocemi nehtů, vlasů a kůže. Brokolice se považuje za super potravinu, mimo další je velmi bohatá na draslík, který je důležitý pro sílu svalů, činnost srdce i nervové soustavy.
„Skvělou volbou je také čočka. Je bohatá na železo, které je základem hemoglobinu, ten na sebe v našich plicích váže kyslík a okysličuje pak další důležité orgány. Obsahuje malé množství tuku, ale dostatek bílkovin a vlákniny. Obohatí nás také o zinek, vápník, hořčík, draslík a vitamíny B. uzavírá nutriční terapeutka.
Nela Kleinová
Zdroj: Nemocnice AGEL Podhorská
Foto: Getty Images Signature