Tipy pro skvělou kondici mužů po padesátce

Dnešní muži na prahu padesátky mohou překypovat vitalitou! Jejich kondice ovšem závisí na různých faktorech – a mnohé z nich ovlivní sami.

Dáme vám tipy, jak získat sílu a užívat si života!

  1. Buďte aktivní!

Pravidelný pohyb je klíčem k dobré kondici a nikdy není pozdě s ním začít! I v případě, že jste se dosud sportu příliš nevěnovali, nebojte se udělat změnu a zařaďte do svého života cvičení – máte k tomu dobrou příležitost, protože po padesátce často přibývá i času, který člověk může věnovat sám sobě. Zároveň však v tomto věku často začínají problémy s klouby, jež mohou radost z pohybu zkalit a sebrat chuť se sportu věnovat. S přibývajícími roky totiž dochází k degeneraci a změně integrity chrupavky, provázené bolestí zprvu během pohybu, ale později i v klidovém stavu.

Vzniká takzvaná osteoartróza, kterou trpí miliony obyvatel na celém světě. V populaci nad 60 let postihuje dokonce 40 % lidí! Problémy se mohou vyskytnout i v nižším věku, již mezi 35. a 45. rokem má potíže s artrózou 5–15 % populace. Zvláště pokud trpíte nadváhou, volte proto sporty, které jsou ke kloubům šetrné – například jízdu na kole, nordic walking, plavání, ale velice prospěšné jsou i „obyčejné“ procházky.

Tip: Aby vás klouby při pohybových aktivitách netrápily, dopřejte jim potřebnou regeneraci. Důležité je pečovat nejen o kloubní chrupavky, ale také o okolí kloubu, především pouzdra, vazy a šlachy. Podstatnou roli přitom hraje glukosamin sulfát, což je tělu vlastní látka, jež přirozeně zajišťuje pružnost a zároveň výživu kloubní chrupavky. Můžete ji doplňovat i prostřednictvím doplňků stravy.

  1. Kondice souvisí s prostatou!

Častým problémem stárnoucích mužů je takzvaná benigní hyperplazie prostaty neboli BHP – laicky řečeno zvětšení prostaty čili předstojné žlázy. Nachází se na spodině močového měchýře, skrz kterou prochází močová trubice. Když s přibývajícími roky zvětší prostata svůj objem, utlačuje močovou trubici. To vede k tomu, že muži mají slábnoucí či přerušovaný proud moči, často musí navštěvovat toaletu a mnohdy je tato potřeba budí i ze spaní. Uvedené potíže postihují přibližně 40 % mužů po padesátce. A právě s prostatou úzce souvisí i celková kondice… Nevyspání vede k únavě, může docházet ke zhoršení hygieny kvůli úniku moči, potíže se objevují i v sexuální oblasti… Když se k tomu připočtou ještě hormonální změny, související s takzvanou andropauzou, je zaděláno na problém.

Tip: Prostatu lze ovlivnit pomocí některých ověřených bylin. Například extrakt ze slivoně africké (Pygeum africanum) patří mezi nejlepší zmapované rostlinné extrakty používané pro podporu funkce prostaty a mezi nejpreferovanější rostlinné látky používané urology v Německu, Rakousku a Francii.

  1. Myslete na správný jídelníček i tekutiny!

Jsme to, co jíme! Díky úpravě jídelníčku lze ovlivnit i celkovou kondici a také eliminovat některé nemoci. Budete-li držet kila na uzdě, prospějete tím nejen svému kardiovaskulárnímu systému, ale také kloubům, jelikož nebudou tolik zatěžovány. Nemusíte přitom držet drastické diety! Dbejte na pravidelné stravování, nešiďte se a vynechejte přemíru alkoholu, vysoké dávky kofeinu, tučná a sladká jídla. Ideální je sestavit si dopředu vyvážený jídelníček tak, aby byl pestrý a obsahoval ideální poměr sacharidů, tuků a bílkovin, ale také dostatek vitaminu, minerálů i vlákniny. Pokud si s tím nevíte rady, nestyďte se vyhledat odborníka, který vám poradí, jak váš metabolismus bude fungovat lépe. Dbejte rovněž na kvalitu potravin a naučte se v obchodě číst jejich složení. A zapomínat byste neměli ani na správný pitný režim.

Tip: Zkuste bylinky na podporu vitality! Například sibiřský ženšen (Eleutherococcus senticosus) je známý jako významný adaptogen. Jedním z klíčových mechanismů účinku adaptogenů je podpora imunitního systému, díky čemuž se může organismus lépe adaptovat na náročné a stresující situace, je odolnější vůči různým nepříznivým faktorům vnějšího prostředí, s čímž souvisí i účinek na zvýšení vitality. Účinky sibiřského ženšenu byly prokázány klinickými studiemi.

  1. Trénujte mozek!

Mozek je jako sval – a stejně jako vám budou atrofovat nohy při polehávání na gauči, tak ani mozek nebude správně fungovat, když ho nebudete trénovat. Cvičte proto svou paměť a i když známé pořekadlo praví, že „starého psa novým kouskům nenaučíš“, nenechte se tímto tvrzením odradit od toho, abyste se neustále posouvali kupředu a učili se nové věci. Zároveň nespoléhejte příliš na moderní technologie – čím chytřejší telefon, tím hloupější mozek!

Tip: Aby byl mozek v dobré kondici, můžete mu pomoci také zdravou a pestrou stravou. K jeho správné funkci přispívají například ořechy, dýňová semínka, borůvky, potraviny obsahující omega mastné kyseliny (např. ryby) … Činnost mozku podporuje také ginkgo biloba, kterou lze pořídit i jako doplněk stravy.

  1. Nezanedbávejte prevenci!

Vyšší věk také bohužel znamená i vyšší riziko nejrůznějších onemocnění. Proto si dejte předsevzetí, že budete pečliví v dodržování preventivních prohlídek! Díky nim totiž lze zavčasu odhalit i velmi vážná onemocnění, která o sobě zprvu nedávají nijak vědět, ale přesto mohou mít fatální následky. Po padesátce mají muži každé dva roky nárok na prevenci u praktického lékaře, při které jim bude provedena kontrola hladiny cukru v krvi, orientační vyšetření moči, každé čtyři roky vyšetření EKG a v 50 a 60 letech také vyšetření koncentrace tuků v krvi. Zároveň je nejvyšší čas začít navštěvovat pravidelně urologa. „Většinou je mužům doporučeno, aby navštívili urologa v 50 letech. Pokud je v rodině anamnéza nádoru prostaty, pak již ve 40 letech,“ doporučuje urolog MUDr. Vladislav Klemenc. Důležitý je také test okultního krvácení ve stolici – od 50 do 55 let se provádí jednou ročně, posléze jednou za 2 roky a jednou za 10 let lze podstoupit endoskopické vyšetření střev. Dvakrát ročně je možné absolvovat stomatologické vyšetření a nezapomeňte také na prohlídky očí u oftalmologa, které mohou vedle nutnosti korekce zraku odhalit i šedý zákal, anebo dokonce zelený zákal, jenž na sebe nijak neupozorňuje, přesto může skončit slepotou.

Tip: Abyste nezapomněli na preventivní prohlídky a screeningové programy, na něž máte nárok, využijte mobilní aplikace zdravotních pojišťoven, které vás upozorní, kdy se máte k lékaři vypravit.

Marta Molínová

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.