Klíč ke zdravé a zářící pleti i ve vyšším věku? Hydratace

Hydratace pleti je důležitá pro správnou regeneraci kožních buněk, podporuje jejich obnovu, napomáhá přenosu živin a hojení. Hydratovaná pleť je pevná, pružná, jemná, má svěží a zdravý vzhled.

„Odpovídající hydratace pleti je zásadní pro udržení zdravé, mladistvé a dobře fungující pokožky,“ zdůrazňuje Alena Kimlová, hlavní kosmetička značky GERnétic a pokračuje: „Voda je klíčová pro udržení množství kolagenu a elastinu, proteinů, které zajišťují pevnou a pružnou strukturu pleti. Optimálně hydratovaná pleť pomáhá předcházet vzniku předčasných vrásek a ochabování pleti, podporuje funkci kožní bariéry, která chrání pokožku před škodlivými vlivy okolí.“

Hydratovat, hydratovat, hydratovat

Nedostatečně hydratovaná pleť je náchylná k řadě problémů, které mohou ovlivnit nejen její vzhled, ale i celkové zdraví. Při ztrátě vody se pokožka stává suchou a drsnou na dotek, ztrácí jemnost a hebkost. Vypadá matně a unaveně, olupuje se, svědí, červená, způsobuje předčasné vrásky, přináší nekomfortní pocit pro svého nositele a méně estetický vzhled. Dehydratace pleti může vést k různým kožním problémům, jako jsou ekzémy, suchá místa, podráždění, olupování nebo záněty. Na suché pleti špatně drží líčidla, a líčení je proto nutné častěji opravovat. Dostatečná hydratace může těmto problémům předcházet a udržovat pleť v dobrém stavu.

Odpovídající úroveň hydratace pleti závisí na několika klíčových faktorech, které ovlivňují schopnost pokožky udržovat dostatečné množství vlhkosti. Naprosto zásadní pro svěží a zářící pleť je správný pitný režim. Průběžné zásobování těla vodou během dne umožňuje buňkám kvalitní výměnu živin a zabezpečuje dostatek vody i ve škáře. To je střední vrstva kůže, která je zásobárnou vody pro svrchní vrstvy pleti a pomáhá také udržovat dobrou kvalitu ochranného filmu chránícího pleť před vnějšími agresory.

Hydrataci pokožky ovlivňuje prostředí, ve kterém se pohybujeme. Vlhkost pleti snižuje například klimatizace, suché a větrné počasí nebo mráz. V těchto podmínkách pleť ztrácí vlhkost mnohem rychleji a je nutné ji doplňovat.

Proč se nám pleť vysušuje

Suchý typ pleti může být dán také geneticky. Pleť se stává sušší i s postupujícím věkem, kdy jsou fyziologické procesy v kůži pomalejší, pokožka vylučuje mnohem méně kožního mazu a schopnost zadržovat vodu se snižuje. Svou roli v hydrataci pleti hraje i životní styl. Kouření, alkohol, stres, nedostatek spánku a nevyvážená strava se podílejí na celkovém stavu pokožky. V neposlední řadě je třeba zmínit i zdravotní stav a užívání různých léků.

Používání kvalitních hydratačních kosmetických přípravků se vyplatí

Hydrataci pleti mohou výrazně ovlivnit i kosmetické produkty, jejich správná kombinace a přizpůsobení momentálnímu stavu. Lipidová složka přípravků obnovuje kožní bariéru a zabraňuje předčasnému odpařování vody. Speciální látky, tzv. humektanty, mají schopnost přitahovat vodu z prostředí i z hlubších vrstev kůže do epidermis, což zvyšuje hydrataci na povrchu pleti. Zadržování vlhkosti zlepšují také regenerační látky a antioxidanty. Velmi vhodné jsou produkty s obsahem kyseliny hyaluronové, která má schopnost proniknout do hlubších vrstev kůže a vázat tam vodu, čímž zlepšuje hydrataci nejen na povrchu, ale i v hlubších vrstvách.

Udržování optimální hydratace pleti všemi dostupnými způsoby je důležité pro komfortní pocit, předcházení tvorbě vrásek a předčasnému stárnutí. Zachovejte si dlouhodobě příjemný pocit ze svěží a zdravé pokožky.

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz

Foto: GERnétic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.