Jak a proč vznikají pigmentové skvrny

Drobné, ale často výrazné změny na pokožce obličeje a těla v podobě pigmentových skvrn, mohou být pro mnoho lidí zdrojem nepříjemné frustrace. Nevzhledné tmavé skvrny narušují estetický vzhled, obtížně se zakrývají a během jarních a letních měsíců, kdy je sluneční záření intenzivnější, se často jejich odstín ještě více prohlubuje.

„Pigmentové skvrny vznikají v důsledku narušení fyziologické rovnováhy kůže. Melanocyty, což jsou buňky produkující kožní pigment melanin, zvyšují v určitých místech svou aktivitu a produkují více barviva než obvykle,“ vysvětluje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic a dodává: „Pokožka v tomto místě ztmavne. Příčinou buněčné nerovnováhy mohou být různé faktory.“

Pokožka může reagovat na hormonální změny v těle. Například v těhotenství vzniká tzv. melasma, někdy také nazývána jako těhotenská maska, kdy se skvrny nejčastěji objevují na čele, tvářích, horním rtu, nose a bradě. Častou příčinou barevných změn na kůži je i užívání hormonální antikoncepce. Je pozitivní, že po ukončení těchto spouštěčů může v některých případech tato pigmentace zmizet, nebo se výrazně zlepšit během několika měsíců.

Svou roli jistě hraje i přibývající věk, u žen vstup do menopauzy. Kůže stárne, buněčné funkce se zpomalují a jsou méně schopné bránit se slunečnímu záření. To vede nejen ke vzniku pigmentových skvrn, ale i k prohlubování vrásek a ke vzniku nových. Při neopatrném a dlouhodobém slunění můžeme v pozdějším věku pozorovat i solární keratózu. To jsou tmavé skvrny, které vystupují nad úroveň kůže, postupně se zvětšují a tmavnou. Tyto léze mohou být předběžnými projevy kožního melanomu. V případě, že pozorujete jakékoliv změny těchto lézí je důležité navštívit lékaře. Chcete-li předcházet těmto nepříjemným projevům, dodržujte pravidla bezpečného opalování a používejte ochranné přípravky s vyšším faktorem.

Proč vzniká hyperpigmentace

U některých lidí může dojít k postzánětlivé hyperpigmentaci. Po zranění, zánětu, akné, ekzému nebo jiném poškození kůže se okolní pokožka zabarví a vytvoří se pigmentová skvrna. Tento jev se často objevuje po těžkém akné,“ upozorňuje Alena Kimlová. Aby se předešlo vzniku těchto skvrn, je důležité během hojení kůži pečlivě ošetřovat a chránit ji před slunečním zářením. Citlivost kůže na sluneční záření a tím i riziko hyperpigmentace mohou zvyšovat i různé léky, například antibiotika, antidepresiva, dokonce i některé šťávy z rostlin. Pozor na aplikaci parfému s bergamotem, který zvyšuje citlivost kůže na sluneční paprsky a může být příčinou vzniku pigmentových skvrn. V letních měsících je vhodnější parfémy aplikovat na místa, která nejsou slunečnímu záření vystavena.

Pihy jako jedinečné podpisy přírody na naší kůži 

Častou otázkou je i řešení pih. Pihy, odborně nazývané efelidy, jsou malé, ploché, světle hnědé až červenohnědé skvrny na kůži. Vznikají především vlivem genetických faktorů a vystavení ultrafialovému záření. Jsou častější u lidí se světlejší pletí a zrzavými nebo světlými vlasy. Vzhledem ke genetickému základu nelze jejich vzhled příliš ovlivnit. „Domnívám se, že pihy naopak dodávají člověku na výjimečnosti,“ říká Alena Kimlová.

Někteří lidé jsou k tvorbě pigmentových skvrn geneticky náchylnější než jiní. Pigmentové skvrny nejsou většinou zdravotně nebezpečné, ale pro některé osoby, především ženy, mohou být esteticky rušivé. Prevence je klíčová a zahrnuje především ochranu před slunečním zářením, používání ochranných krémů s vysokým SPF, dodržování pravidel bezpečného opalování a vyhýbání se nadměrnému slunění.

Marta Molínová

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz    

Foto: GERnétic

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.