Alergie na nikl trápí i děti, kov mají ve školním pouzdře, sponkách do vlasů i v brýlích

Reakce na nikl patří mezi nejrozšířenější kontaktní alergie, není proto překvapením, že se často objevuje také u dětí. Jejich jemná pokožka reaguje na setkání s tímto kovem svěděním, vyrážkami, mokváním i otokem.

Kde všude nikl na děti číhá? Co dělat, když se s touto reakcí u dítěte setkáte? A dá se alergie na nikl  vyléčit? Podobně jako u dospělých osob, i u dětí se alergie na nikl projevuje zarudnutím pokožky, nepříjemným svěděním a vyrážkami, otokem, někdy i mokváním – zejména v místech, kde pokožka přichází do kontaktu s kovem. Často se tedy jedná například o krk, obličej, zápěstí nebo ušní lalůčky, kde děti nosí hodinky, řetízky, brýle či šperky s obsahem niklu. První reakce se může objevit ihned po kontaktu s předmětem, zároveň se však může dostavit i o několik hodin či dokonce dní později. Pokud si všimnete, že se dítě často škrábe nebo má v inkriminovaných místech podrážděnou pokožku, zbystřete.

Nikl je v zipu, dioptrických brýlích i sponce do vlasů

Nepříjemné úskalí niklu je, že se nachází ve velkém množství předmětů, které děti běžně používají každý den. Ať už se jedná o kovové části oděvů jako knoflíčky, cvočky, zipy, spony nebo opasky, přezky u bot, sponky do vlasů, zipy u školního pouzdra nebo třeba zmiňované hodinky či některé šperky. Dalším častým problémem jsou dioptrické brýle s kovovými obroučkami nebo třeba některé typy zubních rovnátek. Všechny tyto předměty přichází do častého nebo intenzivního kontaktu s pokožkou či sliznicemi, což může dříve nebo později vyvolat alergickou reakci.

Vyléčit se nedá, řešení ale přesto má

Ačkoliv kontaktní alergii na nikl není v současné době možné vyléčit a dispozice zůstává celý život, má situace řešení – styku s alergenem se vyhnout. Kovové zipy a knoflíky vyměnit za plastové nebo kryté, kovové obroučky brýlí nahradit plastovými, ozdoby do vlasů volit rovněž plastové, případně s textilním potahem. Vzdát se děti nemusí ani nošení šperků. „Rodiče alergických dětí by měli při volbě náušnic, řetízků nebo náramků vždy pečlivě ověřit kvalitu. Šperky by měly být z cenného kovu a opatřeny puncovní značkou, která garantuje ryzost i původ,“ radí Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka šperkařské značky USHI, která se specializuje na výrobu originálních českých stříbrných náušnic bez obsahu niklu. „Ideální je pak najít si kvalitního dodavatele, který deklaruje, že jeho produkty nikl vůbec neobsahují,“ doporučuje Dominika Šťovíčková.

Alergickou reakci řešte co nejdříve, rozškrábání může zhoršit infekce

Pokud k alergické reakci dojde, je důležité jednat rychle. Prvním krokem je odstranění předmětu, který reakci způsobil, z dosahu kůže. Postiženou oblast je vhodné jemně omýt vodou a poté je natřít antihistaminovým krémem, gelem proti svědění či zklidňující mastí. Také je možné podat dětem vhodný lék na alergii. Utlumí pocit svědění, a dítě nemá takovou potřebu si vyrážku škrábat, čímž by si do ní mohlo zanést infekci. Jestli je však reakce silná, doprovází ji otoky nebo mokvání, případně bolesti břicha, průjem nebo problémy s dýcháním či polykáním, je nutné kontaktovat lékaře. Dále je dobré navštívit alergologa, který může provést takzvaný epikutánní test, který pomocí aplikace zkoumané látky na kůži přítomnost alergie prokáže či vyloučí.

Marta Molínová

Zdroj: USHI

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.