Co je třeba zařídít, když odcházíte do důchodu?

Pojištěnec, který se stane poživatelem důchodu, bude zařazen do státní kategorie – tzn. zdravotní pojištění za něj bude platit stát. Vůči zdravotní pojišťovně má pojištěnec povinnost nahlásit, že mu vznikl nárok na zařazení do této kategorie, a to do 8 dnů.

K oznámení se přikládá písemné rozhodnutí, ve kterém je uvedeno, od jakého data byl starobní důchod pojištěnci přiznán. Tzn. pojištěnec je zařazen do státní kategorie dnem přiznání starobního důchodu – nikoli dnem, kdy dosáhne věku pro odchod do důchodu nebo dnem podání žádosti o důchod.

Za osoby, které jsou před odchodem do důchodu v zaměstnaneckém poměru, plní tuto oznamovací povinnost zaměstnavatel. Lhůta pro oznámení je do 8 dnů.  Pokud by zaměstnavatel svou povinnost nesplnil, musí oznámení provést zaměstnanec. Zda nahlášení proběhlo, si může pojištěnec ověřit přímo u zaměstnavatele nebo u své zdravotní pojišťovny.

Jakým způsobem můžu o odchodu do důchodu informovat pojišťovnu?

Jestliže je pojištěnec registrován v aplikaci Moje VZP, může oznámení zaslat jednoduše on-line přímo z této aplikace. Elektronicky lze provést oznámení také prostřednictvím webového formuláře „Přihlášení mezi pojištěnce, za které platí pojistné stát“. Pro oba způsoby elektronického oznámení musí mít pojištěnec možnost přiložit rozhodnutí o přiznání starobního důchodu v elektronické podobě.

V případě osobní návštěvy kterékoli pobočky VZP předkládá pojištěnec k ověření písemné rozhodnutí o přiznání starobního důchodu.

Pokud by chtěl pojištěnec oznámení zaslat poštou, přikládá vyplněný formulář „Přihláška a evidenční list pojištěnce“. Ve formuláři je potřeba zaškrtnout v části „Kategorie pojištěnce“ kolonku „Plátcem pojistného je STÁT“ a dopsat do „Státní kategorie“ písmeno „C“. Dále pojištěnec přiloží kopii rozhodnutí o přiznání starobního důchodu.

Marta Molínová

Foto: Shutterstock

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.