V létě šperky trpí. Sundejte je před koupáním, sportem i opalováním

Víte, jak šperky poškozuje sportování? Proč si dát pozor na parfémy a z jakého důvodu šperky raději sundat, když se chystáme opalovat?

Léto je časem dovolených, koupání, sportování i zaslouženého relaxu. Málokdo si však uvědomuje, že pro šperky už to tak idylické období není – právě naopak. Typické letní aktivity jim totiž přináší více škody, než užitku.

Před sportem šperky raději sundejte, pot je příliš agresivní

Léto je oblíbený čas pro sportovní aktivity nejrůznějšího druhu. To je jistě chvályhodné a naše zdraví pohyb ocení, šperky však už o něco méně. Nejen samotný sport, ale také letní horka a dusna totiž přispívají k nadměrnému pocení. A pot, ten není se šperky zrovna kamarád. Obsahuje totiž agresivní soli a kyseliny, které mohou uspíšit korodování a povrch šperku poškodit. „Rizikové je samozřejmě i samotné sportování, při kterém hrozí mechanické poškození – prudké pohyby mohou způsobit přetržení řetízků či náramků nebo poškrábání povrchu šperků,“ upozorňuje Dominika Šťovíčková, spoluzakladatelka šperkařské značky USHI, která se specializuje na výrobu originálních českých stříbrných náušnic. „Proto je lepší šperky před sportováním sundat a bezpečně uložit, aby nedošlo k jejich poškození.“

Mořská sůl a chlor z bazénu šperkům nesvědčí, povrch se může poškodit

Koupání v bazénu nebo v moři je v létě neodmyslitelnou součástí zábavy. Málokdo si však v těchto chvílích uvědomí, že chlorovaná voda v bazénech a slaná mořská voda mohou šperky výrazně poškodit. „Chlor může způsobit zmatnění, případně korodování kovových šperků, sůl z moře pak zanechá na špercích povlak, který může narušit jejich lesk. Ke koupání v moři navíc obvykle patří také pobyt na pláži, přičemž abrazivní písek opět může poškodit povrch šperku,“ říká Dominika Šťovíčková s tím, že pokud si šperk zapomenete před koupáním sundat, je vhodné jej poté alespoň pečlivě opláchnout čistou vodou a otřít jemným hadříkem.

Šperky a kosmetika nejdou příliš k sobě, ztratí svůj lesk

Léto, to jsou opalovací krémy, krémy po opalování, závoje parfému nebo laky na vlasy, které udrží nezbedné prameny na místě během večerní procházky po pláži. Bohužel, nešetrné používání těchto produktů může způsobit nevratné poškození šperků. Obvykle totiž obsahují nejrůznější koktejl chemických látek, které často reagují s kovy i kameny ve špercích. Jejich vlivem pak může docházet třeba ke ztrátě lesku nebo mírné změně barvy. „Ideální je aplikovat krémy i parfémy ještě před nasazením šperku, a chvíli počkat, než se vstřebají. Pak teprve obléci své oblíbené kousky,“ radí Dominika Šťovíčková.

Před opalováním šperky odložte, mohou se deformovat

Opalování je pro mnoho lidí oblíbenou letní aktivitou. Víte však, že šperky by se bez ní raději obešly? Pokud totiž pomineme, jak šperk reaguje na opalovací krémy, nesvědčí mu ani samotné přímé sluneční záření. To totiž dokáže způsobit blednutí barev drahokamů i oslabení struktury kovů. V kombinaci s potem a mořskou solí, která po vykoupání v moři zasychá na pokožce, bude váš šperk tiše úpět. Navíc se nepříjemně nahřeje a může vás pak pálit na pokožce. Odložit šperky byste však měli také před sluněním v soláriu – i zde totiž vysoké teploty a intenzivní záření mohou způsobit ztrátu pevnosti a pružnosti šperku, což může vést k jeho deformaci.

 

Nela Kleinová

Foto: Getty Images Signature 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.