Recept: Zeleninový relish z cuket a paprik

Relish je ochucená zeleninová směs, která se používá jako doplněk hot dogů, burgerů či sendvičů. Má typickou sladkokyselou chuť a hrubší strukturu.

Obvykle se připravuje z okurek, cuket, cibule nebo paprik. Jeho výrazná chuť zaujme při každé grilovačce. Je praktické lehce ho zahustit přírodním pektinem, který zajistí příjemnou stabilní konzistenci. Můžete ho zavařit do skleniček a mít po ruce kdykoliv během roku.

Potřebujete

3 střední cukety, 2 cibule, 2 zelené papriky, 2 lžičky soli (nebo dle chuti), 1–2 lžičky Ovocného pektinu Labeta, 250 g cukru, 180 ml vinného octa, 1 lžička kurkumy, 1 lžička indického kari koření, pepř

Postup

Cukety nastrouhejte na hrubo, osolte a nechte alespoň půl hodiny pustit vodu. Cibuli nakrájejte na kostičky, papriku na drobnější proužky. Všechnu zeleninu dejte do hrnce, přidejte cukr, ocet a koření. Směs pozvolna vařte asi 15 minut. Přidejte lžičku až dvě pektinu, aby měla směs lepší konzistenci. Vařte ještě 5 až 10 minut podle stavu zeleniny. Ne ní cílem zeleninu vařit příliš dlouho, stále by si měla zachovat svou strukturu. Směs naplňte do sterilizovaných sklenic. Můžete jen otočit dnem vzhůru nebo i krátce zavařit.

TIP

Pokud chcete docílit více tradiční chuti zeleniny bez kurkumy a jiných orientálních druhů koření, můžete ji povařit v nálevu připraveného z produktu Lako Labeta.

 

Nela Kleinová

Foto: Adéla Vosádková 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.