5 tipů, jak se nenechat okrádat vlastní ledničkou

Jistě to znáte. Stojíte před otevřenou lednicí a nemůžete se rozhodnout, jakou dobrotou zahnat mlsnou. Přitom právě dlouho otevřené dveře lednice jsou jedním z nejčastějších prohřešků, které vedou nejen k vyšší spotřebě elektřiny, ale i k rychlejšímu stárnutí spotřebiče.

V českých domácnostech se podobné situace dějí na denním pořádku. Přinášíme vám proto řadu drobných tipů, díky kterým můžete do rodinného rozpočtu ušetřit až stovky korun měsíčně.

1. Vejce dovnitř, banány ven

Správné umístění potravin v lednici může zásadně prodloužit jejich životnost a zlepšit chuť. Vejce například kvůli trvanlivosti dávejte do zadních prostor, kde se k nim nedostane teplý vzduch. Zároveň je nechávejte v kartonovém platu.

Salámy, uvařená jídla nebo mléčné výrobky umístěte do středních polic, ve kterých se kazí nejméně. Do spodních přihrádek pak patří ovoce a zelenina. U moderních spotřebičů hledejte technologii HarvestFresh, která uchovává čerstvost až po dobu 26 dní.

Naopak do lednice vůbec nepatří brambory, cibule, česnek, okurky, avokádo, banány nebo další citrusové a exotické plody. To platí i o pečivu, které v lednici nasaje vlhkost a ztratí svou chuť a křupavost. Jablka a hrušky dávejte do lednice, až když jsou zralá.

2. Dopřejte lednici dovolenou

Možná jste to netušili, ale vypnutí a následné opětovné uvedení lednice a mrazáku do provozu je na spotřebu energií náročnější, než když je necháte běžet na základní teplotu, tedy 4-6 °C. Energeticky nejnáročnější je totiž pro vypnutý spotřebič opětovné nachlazení.

„Úplné vypnutí lednice a mrazáku se vám skutečně vyplatí až v případě, že vyrazíte na dovolenou delší než měsíc. V případě, že se chystáte na klasickou turnusovou dovolenou na 10 až 14 dnů, je možné využít funkci Holiday, kterou nové spotřebiče nabízí. Ta vypne chladící část a mrazničku nechá zapnutou na základní eco režim,” vysvětluje Jan Krejčíř, ředitel marketingu společnosti Beko.

3. Štítek není všeříkající

Výměna starého spotřebiče za nový může znamenat roční úsporu za energie ve stovkách až tisících korun. Přestože se většina zákazníků řídí energetickým štítkem, může se stát, že nový spotřebič třídy D bude zásadně úspornější než stará lednice třídy A. Štítky se v průběhu let totiž neustále mění a kromě označení je proto důležité sledovat i uvedenou průměrnou spotřebu.

„Rozdíly ve spotřebě mezi třídou A a například D jsou dnes díky moderním technologiím už pouze v desítkách korun měsíčně. Přitom v kategorii chladniček a mrazniček se energetická třída propisuje do pořizovací ceny zásadním způsobem. Rozdíl může být až v řádech nižších desítek tisíc. Pokud zákazníci hledají rozumný nákup, určitě se nemusí bát ani nižších energetických tříd,“ dokládá Krejčíř z Beka.

4. Čeho je moc, toho je příliš

Výkonu lednice neprospívá, když je přeplněná. To zabraňuje správné cirkulaci vzduchu. Aby správně chladila, naplňujte její kapacitu maximálně ze dvou třetin. Stejně tak lednici nenechávejte dlouhodobě prázdnou, protože pak musí naráz vyrovnat rozdíl teplot a nachladit celý nákup, který do ní dáte.

Pokud byste přeci jen lednici naplnili více, pomoci vám může funkce QuickCool. Při umístění velkého množství potravin vyrovná výkyvy teplot a vyrovná ideální podmínky. Tuto funkci lze chytře aktivovat i dopředu díky WiFi připojení ještě před tím, než se dostanete s nákupem domu.

Dále se nedoporučuje dávat do chladničky teplé potraviny, protože by se teplá pára kondenzovala na stěnách a postupně namrzala. Nejprve je proto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a teprve pak je můžete do lednice umístit.

5. Jen dva prstíčky tam strčíme

Aby volně stojící chladničky s mrazákem správně fungovaly, potřebují, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Po stranách by měla lednice mít ideálně 1 cm mezeru, v lepším případě 2 cm.

Nejvíce prostoru lednice potřebuje vzadu, kudy odvádí teplo. Nepřisouvejte ji tedy až úplně ke zdi, aby se nepřehřívala. Doporučuje se nechat za lednicí 5 až 10 centimetrů. U vestavných spotřebičů při jejich montáži zajistěte proudění vzduchu pomocí vzduchové šachty. Není třeba se bát, nejde o složitý výkop do útrob vašeho domu nebo bytu. Stačí jen pod lednici umístit větrací podstavec.

Občasnou péči si zaslouží také mřížky na zadní stěně. Je vhodné je čas od času vyčistit od vrstvy prachu, aby vzduch správně proudil.

 

Nela Kleinová

Foto: pixelshot

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.