Recept: Taštičky s kozím sýrem

Plněné taštičky na talíři působí vždy jako překvapení. I když do náplně zužitkujete to, co lednice a spíž zrovna daly, nic to na jejich kouzlu nemění.

Teploty se zvedají a na klasický knedlík už není tolik chuť? Žádný problém. Mezi knedlíkové speciality se totiž řadí i nejrůznější taštičky s náplní, kterých můžete připravit nepřeberné množství.

Těsta také nemusí být stále stejná. Můžete si vyhrát s typem mouky i dalšími surovinami, abyste pokrmu pokaždé vdechli nový šmrnc.

„Jste-li příznivci udržitelného vaření a chcete-li minimalizovat tvorbu odpadů a vyhazování potravin, vzpomeňte si na taštičky. Do náplně můžete zužitkovat suroviny, které by jinak přišly nazmar. Kombinujte, propojujte různé chutě a experimentujte,“ radí šéfkuchař Knedlíky Láznička Petr Kosiner.

Taštičky lze připravit na různé způsoby – sladké i slané. S tvarohem, ovocem, sýrem, uzeninou, zeleninou a kořením, s houbami nebo masem.

Recept: Taštičky s kozím sýrem

Suroviny:

Na těsto:
500 g hladké mouky
150 ml světlého piva
1 vejce
Sůl

Na náplň:
300 g čerstvého kozího sýra
100 g tučného tvarohu
3 lžíce nakrájené pažitky
sůl

Postup:

  1. Nejprve si připravte sýrovou náplň. Vidličkou si rozmačkejte kozí sýr a smíchejte jej s tvarohem. Přidejte pažitku a osolte.
  2. Hladkou mouku smíchejte s pivem, vajíčkem a špetkou soli a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučeném vále vyválejte slabý plát. Z něj okrouhlým tvořítkem vykrajujte kolečka.
  3. Do středu každého kolečka dejte lžičku náplně. Těsto přeložte napůl a pevně spojte okraje. Smáčkněte je prsty, případně je můžete přitlačit ještě hroty vidličky.
  4. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vařte v ní připravené taštičky asi 15 minut.

Tip šéfkuchaře:

„Jako přílohu vyzkoušejte dušený špenát nebo špenát se sušenými rajčaty. Můžete taky zkusit připravit špenát z mangoldových listů. Tato kombinace výborně ladí s náplní z kozího sýru,“ uvádí Petr Kosiner.

Recepty na další plněné taštičky najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, která vás přesvědčí o tom, že knedlíky jsou plné čerstvých surovin, hravé a výborně se uplatní i v letním menu.

 

Nela Kleinová

Foto: Velká knedlíková kuchařka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.