Jaký mají Češi přehled o očkování?

O možnosti očkování proti pneumokokové pneumonii ví jen 29 % obyvatel Česka. O tom, že lze očkovat i proti zánětům středouší a zánětů horních cest dýchacích, jejichž příčinou je bakterie pneumokoku, ví jen 12 %.

Pokud se zaměříme na populaci starší 65 let, v této skupině je povědomí o očkování v porovnání s ostatními věkovými kategoriemi vyšší - 34 % v případě pneumokokové pneumonie, ovšem v případě zánětů středouší a zánětů horních dýchacích cest způsobených bakterií pneumokoku je to jen 9 %. Ukázal to průzkum agentury IPSOS, realizovaný v prosinci uplynulého roku.

Daleko vyšší povědomí je u očkování proti chřipce (94 %), covid-19 (92 %), dále proti klíšťové encefalitidě (87 %), žloutence typu B (76 %) a meningokokové meningitidě (57 %). Nejméně respondentů vědělo, že se lze očkovat proti pásovému oparu, a to jen 4 %.

Přitom 65 % respondentů považuje pneumokokovou pneumonii za velmi vážné onemocnění a dalších 30 % za vážné. Je tak dle vnímání respondentů třetím z nejvážnějších onemocnění z posuzovaných, přičemž jako nejzávažnější onemocnění označilo 76 % dotázaných meningokokovou meningitidu a 70 % klíšťovou encefalitidu. Na opačném konci hodnocení skončil covid-19, který jako velmi závažné onemocnění vnímá jen 30 % respondentů, pásový opar je velmi vážná nemoc podle 17 %, a chřipka, kterou za velmi závažné onemocnění označilo jen 9 %.

Bakterie Streptococcus pneumoniae přirozeně osidluje sliznice úst, nosu a horních cest dýchacích. Šíří se vzdušnou cestou – kašlem, kýcháním. Nakazit se lze i od nosičů, kteří nemusí mít žádné projevy nemoci. Těm nemusí působit problémy, dokud ale nedojde k oslabení obranyschopnosti organismu například při viróze. Pak mohou proniknout do dalších částí těla a způsobit závažnou infekci. Pneumokok způsobuje lehká i vážná onemocnění. Mezi závažnější neboli invazivní pneumokoková onemocnění (s průnikem bakterie do krve) patří zápal plic, otrava krve nebo zánět mozkových blan. Lehčí průběh je u neinvazivních onemocnění (slizniční, bez průniku bakterie do krve), jako jsou záněty dutin nebo středního ucha.

Průzkum také zjišťoval, jakou mají respondenti osobní zkušenost s vybranými onemocněními. Celkem 75 % z nich uvedlo, že sami prodělali chřipku, necelá polovina z nich (48 %) pak covid-19. Pásovým oparem onemocnělo 15 % a desetina má zkušenost s pneumokokovou infekcí (ať už šlo o zápal plic nebo zánět středouší či horních cest dýchacích způsobený bakterií pneumokoku). Klíšťovou encefalitidu mají za sebou jen 2 % a meningokokovou meningitidu jen 1 % dotázaných.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Getty Images Signature

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.