5 tyrolských ledovců: Tipy na jedinečné zimní zážitky

Ledový palác, jízda na sněžné rolbě i snídaně Jamese Bonda. Přinášíme tipy na jedinečné zážitky v lyžařských oblastech Kaunertal, Pitztal, Sölden, Stubai a Hintertux.

5 tyrolských ledovců je zárukou nádherně prožité zimy pro každého. Kaunertal se například může pochlubit stoprocentní bezbariérovostí a Stubaital zase láká na atraktivní nabídky pro rodiny. A opomenuto není ani téma šetrného využívání zdrojů.

Pohled do nitra ledovců: Přírodní ledový palác a ledovcová jeskyně

Je to jako ponořit se do jiného světa: na ledovci Hintertux čeká na malé i velké objevitele velkolepý přírodní zázrak – přírodní ledový palác. Nedaleko vyhlídkové plošiny pod vrcholem Gefrorene Wand v nadmořské výšce 3 250 metrů sestoupíte tyrkysově modrou vstupní halou do jedinečného přírodního klenotu. Roman Erler, objevitel tohoto paláce, vám během exkluzivní prohlídky s nahlédnutím do útrob světa věčného ledu vysvětlí, v jak specifickém prostředí se nacházíte. Půjdete kolem ledových útvarů vysokých až 10 metrů, k ledovcovému jezeru 30 metrů pod sjezdovkou a do jedné z nejhlubších vědeckých šachet na světě. V přírodním ledovém paláci se ale můžete pohybovat i jinak: na kajaku nebo SUP prkně a otrlí návštěvníci si zde mohou dokonce i zaplavat.

Kulinářské vrcholy

Dokonalý gastronomický zážitek je na ledovcích jednoznačně zaručen. Na Stubaiském ledovci je naprostou nutností návštěva restaurace Schaufelspitz, kde se mohou hosté v nadmořské výšce 3 000 metrů těšit na kulinářské speciality v útulném dřevěném interiéru a na sluneční terase s panoramatickým výhledem na ledovec. Na jídelním lístku najdete klasickou rakouskou kuchyni, ale tradiční pokrmy se zde stávají něčím výjimečným, protože jsou servírovány v moderní úpravě s mezinárodním nádechem. Většina surovin pochází z regionu a k pokrmům jsou podávána vynikající vína. Pastvou pro všechny smysly je gurmánská restaurace Ice Q v Söldenu v nadmořské výšce přes 3 000 metrů, kde se výtečná kuchyně snoubí s inovativní architekturou a futuristickým designem. V průvodci Gault Millau 2022 tato restaurace získala dva kuchařské čepce a ve Falstaff Restaurant Guide si vysloužila 89 bodů. Tohle místo prostě musíte zažít na vlastní kůži, protože kromě kulinářského blaha a výhledu na 250 impozantních třítisícových vrcholů vás čeká i ultimátní pocit blízkosti Jamese Bonda – zde se totiž natáčely scény pro bondovku Spectre. Letošní novinkou je gurmánská snídaně, kterou si můžete vychutnat denně od 9:00 do 10:30 hodin. Umíte si představit lepší začátek dne na ledovci?

Když už jsme u nevšedních podniků, v žádném případě nesmíme zapomenout na Café 3440 v Pitztalu. Jedná se o nejvýše položenou kavárnu v Rakousku a to není jediný důvod, proč byste sem rozhodně měli zavítat. S výhledem na nejvyšší horu Tyrolska Wildspitze v nadmořské výšce 3 774 metrů můžete ochutnat domácí koláče a dorty a k tomu si dát některou z kávových specialit. Tato kavárna je mimochodem díky lanovce snadno dostupná i nelyžařům. A zkrátka nepřijdou ani svatební páry, které si zde mohou říct své ano na nejvyšší matrice v Rakousku.

Den na ledovci začíná v Hintertuxu kulinářským překvapením: Při snídani na lanovce čeká na lyžaře bohatě prostřený stůl v gondole ve výšce 2 660 m. n. m. Kdo preferuje vydatné ranní sousto, může si k snídani objednat Weißwurst, neboli bílou bavorskou klobásu. Kromě toho se každý den z jedné gondoly stává místo na svačinu, kde kulinářská nabídka zahrnuje vše od domácích čerstvých pomazánek přes tradiční tyrolské sušené klobásy, uzenou slaninu a šunku až po variace zillertalských sýrů. Další túra na ledovci je doslova ďábelská, začíná ve 12 hodin, vede přes jeskyni Spannagelhöhle a je kulinářsky zakončena legendárním ohnivým spannagelským fondue ve Spannagelhausu. Nakonec se sněhovou rolbou vrátíte k restauraci Tuxer Fernerhaus.

100% bezbariérový Kaunertal

V údolí Kaunertal by měl mít opravdu každý možnost užít si dovolenou bez omezení. Velké plus: Přírodní park a ledovcová oblast Kaunertal jsou až do výšky 3 113 metrů zcela bezbariérové – a to pro kočárky, invalidní vozíky nebo monoski. Řada ubytovacích a hotelových zařízení se specializuje na osoby se zdravotním postižením. Výstavbou lanovek Falginjochbahn (otevření v zimě 2019/20) a Weißseejochbahn (otevření v zimě 2021/22) rozšířil Kaunertalský ledovec svou bezbariérovou nabídku na 55 kilometrů sjezdovek. Díky lanovce Karlesjochbahn se na vyhlídkovou plošinu ve výšce 3 108 m. n. m. snadno dostanou i vozíčkáři. Přímo u sjezdovek jsou k dispozici parkovací místa pro monoski a osoby se zdravotním postižením a všechny vleky i restaurace „Weißsee“ jsou bez problémů dostupné pro všechny návštěvníky. Pro lyžaře na monoski byla vytvořena také monobobová dráha ke všem výtahům, tedy samostatný přístup vybavený speciální podlahou. Bezbariérová sněžná rolba umožňuje lidem na vozíku dokonce i účastnit se úpravy sjezdovek na ledovci Kaunertal a vychutnat si západ slunce ve výšce přes 3 000 metrů. Dva bezbariérové kilometry jsou v Kaunertalu k dispozici také běžkařům.

Záruka zábavy na Stubai: Skvělé rodinné nabídky s jízdou na sněžné rolbě

Na Stubaiském ledovci je zaručena akční zábava pro děti a rodiny, ať už jde o BIG Family Kinderland, ledovou rallye nebo jízdu na sněžné rolbě. BIG Family – oblíbená rodinná nabídka na Stubaiském ledovci – přináší malým dětem i teenagerům bohatý výběr aktivit pro vzrušující lyžařskou dovolenou. Hlavní atrakce, jako je BIG Family Slalom, Boardercross nebo Big Family Fun Slope, představují ideální prostředí pro zábavu a akci na sjezdovkách. Kromě toho je v areálu k dispozici mateřská školka a dětská restaurace, takže o malé milovníky zimních sportů je skvěle postaráno i mimo sjezdovky. Nabídku doplňuje slopestyle na Eisjochferneru – snowpark jako dělaný pro rodiny a začátečníky v zimních měsících. A v neposlední řadě jistě potěší, že děti do deseti let lyžují na Stubaiském ledovci v doprovodu platícího rodiče zdarma. Mimořádným zážitkem je také jízda na sněžné rolbě (od 27. prosince každé úterý) nebo návštěva ledové jeskyně. Děti se zde mohou vydat na ledovou rallye a ve vzrušující atmosféře rozluštit spoustu hádanek.

Udržitelné iniciativy v zimním cestovním ruchu

5 tyrolských ledovců představuje cenný přírodní poklad. Proto se na šetrné zacházení s tyrolskými horami zaměřuje řada iniciativ.

V roce 2021 získal Kaunertal jako první rakouská destinace ocenění „Best Tourism Village by UNWTO“. Rozhodujícím faktorem byl mimo jiné udržitelný cestovní ruch orientovaný na budoucnost, který se zde již dlouho provozuje. Pro zimní sezónu bylo realizováno několik skvělých iniciativ a další se plánují v krátkodobém a střednědobém horizontu. Jedním z projektů je lanovka Weißseejochbahn, která jezdí „zeleně“, protože její energie pochází z vodní elektrárny a do pláště budovy je integrován fotovoltaický systém. Další fotovoltaické zařízení bylo vybudováno v dolní stanici lanovky Karlesjochbahn. V současné době se také testuje aktuálně nejúspornější sněžná rolba na trhu, aby se myšlenka udržitelnosti uplatnila i v oblasti úpravy sjezdovek. Kromě toho se zde ve spolupráci s univerzitou v Innsbrucku a dalšími ledovcovými lyžařskými středisky pracuje na ekologičtější alternativě plastových fólií v oblasti skladování sněhu. Velkým cílem všech těchto a mnoha dalších iniciativ v Kaunertalu je přeměna na energeticky nezávislou lyžařskou oblast s obnovitelnými zdroji energie. Také v Pitztalu četné iniciativy ukazují, jak důležitý je citlivý přístup k životnímu prostředí. Za probíhajícího provozu na Pitztalském ledovci je věnována zvláštní pozornost šetrnému zacházení s přírodním sněhem ve vysokohorských polohách. Kromě toho se třetina elektřiny vyrábí pomocí fotovoltaiky. Kdo se vydá do lyžařského střediska Rifflsee, může se zastavit v pasivním energetickém domě Sunna Alm, který byl postaven v duchu udržitelné architektury. Ti, kteří chtějí přispět k udržitelnosti při příjezdu, mohou využít bezplatné autobusové spojení. A kdo přijede elektromobilem, má k dispozici nabíjecí stanici na dolní stanici Gletscherexpressu.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: © Kaunertaler Gletscher

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.