Šťastné a zadlužené: poptávka po půjčkách před Vánoci roste

Češi nemají problém žít na dluh. Poptávka po půjčkách před Vánoci každoročně roste, odborníci ale před zadlužováním se kvůli vánočním dárkům varují.

Kvůli zdražování a rostoucí inflaci si Češi začínají utahovat opasky, na vánočních svátcích ale šetřit nechtějí. Ti, kdo nepokryjí dárky a vánoční přípravy ze svých úspor, se neváhají zadlužit i na několik let.

S nějakou formou půjčky má podle loňského průzkumu České bankovní asociace zkušenost 83 % Čechů. „Půjčka na vánoční dárky není v Česku ničím neobvyklým. Navíc zprvu vypadá neškodně – lidé si půjčují menší částky, které si myslí, že dokáží snadno splatit. Zejména nyní, kdy se rodinné rozpočty ztenčují takřka ze dne na den, ale není dobré jakýkoli pravidelný výdaj podcenit. Právě kvůli předvánočním půjčkám se v minulých letech dostala řada lidí do dluhových pastí a vzhledem k vývoji současné ekonomiky lze předpokládat, že v letošním roce a letech následujících tento trend poroste. Už v polovině letošního roku bylo 683 239 českých občanů v exekuci a probíhalo celkově 4 165 938 exekučních řízení, což je alarmující,“ upozornil Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Bankovní instituce každoročně s blížícími se Vánocemi zaznamenávají zvýšený zájem o rychlé půjčky

Odborníci ale před těmito půjčkami důrazně varují. „Předvánoční období je specifické – lidé chtějí rychlé peníze na dárky a podmínkám smluv, výšce splátek nebo úrokům, nevěnují tolik pozornosti, zadluží se zkrátka zbytečně zbrkle. Kvůli dárku, který potom třeba stejně leží pod postelí a práší se na něj, se zadluží i na několik let. A to je zejména v současné ekonomické situaci extrémně nebezpečné. Počet lidí, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, roste a lze předpokládat, že poroste dál. Pokud už lidé potřebují půjčku, měli by si dobře rozmyslet, na co si ji berou a zda je zadlužení vlastního rozpočtu nebo rozpočtu celé domácnosti nevyhnutelné, vánoční dárky do této kategorie rozhodně nepatří,“ řekl Roman Pilíšek.

Půjčování malých částek je nebezpečné

„Malou částkou to zpravidla začíná. Realita je taková, že chcete například rodičům pod stromeček pořídit televizi, ale finance na ni chybí. Navštívíte prodejnu elektroniky, která vám v rámci „akce“ nabídne spotřebič na splátky bez úrokového navýšení. Zprvu to vypadá hezky a lákavě. Poskytovatel půjčky následně zjistí vaše příjmy a podepíšete půjčku. A právě v tomto euforickém okamžiku nabytí spotřebního zboží, bez nutnosti okamžité platby, se stáváte permanentním cílem poskytovatelů půjček. Stanete se terčem pro nabídku dalších půjček. Ochotně vám zašlou kreditní kartu. Nemusíte ji čerpat. Ale můžete. Úroky z kreditní karty jsou klidně přes 20 procent ročně. Nehledě na další poplatky za vedení kreditního účtu, výpisy z čerpání a další. A kolotoč zadlužování se pomalu roztáčí,“ vysvětlil Roman Pilíšek.

Před jakkoli vysokou půjčkou by měl člověk důkladně zvážit, zda je skutečně nevyhnutelná. Obrátit se může i na speciální poradny. „Každý by si měl racionálně vyhodnotit, zda do „dluhové oprátky“ vůbec strkat hlavu – nejen z hlediska možnosti splácet, ale i z hlediska psychiky, ne každý má povahu na to někomu dlužit peníze. Půjčkou totiž ztrácí i vysokou míru osobní svobody. Podvědomě se začíná strachovat o práci a ztrácí sebevědomí. Nejen v problémech, ale i před samotnou půjčkou je vhodné obrátit se na dluhové poradny telefonicky nebo na internetu a získat tak fundované vysvětlení a objektivní pohled na mechanismy půjček,“ poradil Roman Pilíšek.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Martin Prescott, Getty Images Signature

1 komentář u „Šťastné a zadlužené: poptávka po půjčkách před Vánoci roste

  1. Jerry ALEXANDER

    Já jsem si půjčil pár tisíc před 40 lety. Vrátil jsem to předčasně a od té doby jsem si nikdy nepůjčil! Dneska je mi 85 let, mám dost na peněz na skromné živobytí a neplánuji něco v mém životě změnit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.