Jak se tvoří opar a čím ho léčit?

Opary dokáží znepříjemnit život. Jak poznat opar ještě v jeho zárodku, co ho způsobuje a čím ho léčit?

K problematice se vyjádřila vedoucí farmaceutka Lékárny AGEL v Ostravě Mgr. Irena Kiliková. Nepříjemné puchýřky vznikají poté, co se do těla dostane vir Herpes Simplex (HSV-1 a HSV-2). První typ se přenáší slinami a způsobuje opary nejčastěji na rtech nebo tváři. Druhý typ patří mezi sexuálně přenosné nemoci a způsobuje genitální opary.

Opar se ze začátku projevuje velmi nenápadně. Prvním příznakem je brnění rtů, někdy ho doprovází také pálení, pnutí či svědění. Postižené místo následně zarudne a vytvoří se malé bolestivé puchýřky, které po nějaké době začnou praskat. Vzniknou tak mokvající vřídky, které postupně zasychají a tvoří se místo nich strupy.

Co způsobuje opary?

Pokud už se u vás opar někdy objevil, pak virus zůstává trvale v organizmu v latentní (spící) formě a ve vhodnou chvíli může zaútočit. Proto se opary opakovaně vrací. Jeho aktivace většinou souvisí s oslabenou imunitou, spouštěčem může být např. horečka, stres, vyčerpání, ale také ostré slunce, mráz nebo silný vítr. Opar se může vytvořit i v souvislosti s hormonálními změnami například při těhotenství nebo menstruaci, či jako alergická reakce. Riziko plyne i z kontaktu s již infikovaným člověkem.

Jak opar léčit a čemu se vyvarovat?

Opar by se měl sám zahojit za 7–10 dní. Jeho léčbu ale můžeme urychlit například aplikací volně prodejného krému s obsahem antivirotik, který je nutno nasadit co nejdříve po vypuknutí prvních příznaků nebo pomocí náplastí určených k hojení oparů. K dohojení vřídků lze použít třeba zinkovou mast. Doporučuji také přidávat vitamíny a minerály posilující imunitní systém (B-komplex, vitamín D,  zinek, selen).

Při propuknutí oparu je třeba dávat pozor na infikování dalších míst na svém těle i lidí kolem sebe. Vyvarujte se proto líbání, dotykům oparu a následně očí, sdílení příborů, sklenic, balzámů na rty a ručníků. Dále se vyhněte alkoholu a cukru (v jakékoli podobě), které jsou pro tělo prozánětlivé. Hojení oparů navíc neprospívá konzumace kyselých potravin, jako jsou například citrusy, ocet, jablka, rajčata a kvašená zelenina.

Marta Molínová

Zdroj foto: Archiv Lékárny AGEL v Ostravě

 

1 komentář u „Jak se tvoří opar a čím ho léčit?

  1. Jiří Mašek

    Slovo léčit opar od lékárníka je ke smíchu. Jde jim o to, co nejvíc vyrejžovat a za dva měsíce znova. Zbavil jsem se oparů a nevrací se. Zbavil jsem oparů moji maminku, tchyni, manželku a mnoho mých známých. Žádná lékárna, ale propolis a líh. Za 3dny velký opar je pryč a chlap se může i oholit žiletkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.