Starší ženy často opomíjí gynekologickou prevenci. Chyba, tvrdí gynekolog

V pokročilejším věku řada žen opomíjí gynekologické preventivní prohlídky. Podle zkušeného gynekologa jde o běžný jev, který ale rozhodně není na místě. I v pozdějším věku hrozí různé obtíže, které je vhodné odhalit a řešit co nejdříve.

„Starší ženy často rezignují na gynekologické prohlídky, a musím říci, že důvodem jsou často pochopitelné příčiny, jako třeba to, že řeší závažnější onemocnění. Pak tedy preventivní vyšetření, pokud jsou bez potíží, považují za zbytečnou zátěž. Samozřejmě je to ale risk, protože gynekologické potíže mohou přicházet i bez citelných příznaků a v jakémkoliv životním období,“ komentuje MUDr. Marion Mantič, gynekolog AGEL Hornické polikliniky.

Jedny z posledních gynekologických prohlídek podle lékaře ženy často absolvují v období menopauzy. „Po přechodu, obvykle od 50 let věku ženy, už důvodů k návštěvě gynekologa ubývá a zůstává pouze zmíněná prevence u zodpovědných žen, případně pocitové obtíže. Ty představuje v pozdějším věku často například inkontinence moči,“ vysvětluje MUDr. Mantič a doplňuje, že obvyklé jsou ale i častější výskyty silnějšího krvácení, problémy se sexuálním životem či problémy způsobené nedostatkem hormonů.

Mezi závažnější onemocnění související často s vyšším věkem pak patří například zhoubné onemocnění děložního čípku nebo zhoubné onemocnění děložní sliznice, případně poklesy dělohy i okolních orgánů. „Tato onemocnění mohou propuknout i v době, kdy již žena není sexuálně aktivní – naopak je to velmi časté,“ podotýká MUDr. Mantič s tím, že spojovat tedy gynekologické prohlídky se sexuálně aktivním obdobím života je velkým omylem. Řada ženských obtíží přichází naopak typicky v pokročilém seniorském věku.

Zájemkyně o gynekologickou péči bez ohledu na věk se mohou hlásit do gynekologické ambulance na AGEL Hornické poliklinice, a to buď e-mailem na adrese katerina.frankova@hpo.agel.cz, nebo na telefonu 597 454 255.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: RossHelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.