Recept na skořicový pletenec a tradiční valašský frgál

Vyzkoušejte recept na velikonoční skořicový pletenec. Na stole krásně vypadá, voní a skvěle chutná. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. Valašský frgál je tradicí zejména na Moravě, koledníky ale potěší ve všech regionech.

„Velikonoce a příprava na ně jsou všeobecně záležitostí celé rodiny, a to obzvláště na Moravě. Řada míst udržuje jak zvyky, tradiční kroje, tak pečení lokálních pochutin. Recepty se dědí z generace na generaci. Jeden takový tradiční velikonoční recept bychom rádi přiblížili a rozšířili mezi ty, kteří už ho neznají nebo nikdy v rodině nepřipravovali. Toto šíření tradičních hodnot je jednou z věcí, na kterých si Mlékárna Valašské Meziříčí zakládá,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka mlékárny. „Valašský frgál pak nesmí rozhodně chybět. Variovat se dá tak, že každý připraví náplň, kterou má rád. Pro Valašsko je typická hrušková náplň, ale připravit ji lze prakticky z čehokoli,“ dodává Pavelková.

Skořicový pletenec

Ingredience na těsto – 8 porcí:

  • Čerstvé mléko  – 120 ml
  • Droždí – 15 g
  • Třtinový cukr – 1 lžíce
  • Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá – 150 g
  • Pšeničná mouka špaldová hladká – 150 g
  • Sůl – špetka
  • Máslo – 30 g
  • Žloutek – 1

Ingredience na náplň:  

  • Třtinový cukr – 3 lžíce
  • Skořice mletá – 2 lžičky
  • Máslo – 50 g

Postup:

Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto – obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.

Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí.

Doba přípravy:
Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut.

Tradiční recept na pravé Valašské frgály

Ingredience na těsto

  • Hladká mouka – 500 g
  • Moučkový cukr – 85 g
  • Špetka soli
  • Olej – 50 ml
  • Změklé máslo – 125 g
  • Žloutky – 2
  • Čerstvé mléko – 250 ml
  • Lžička bílého Smetanového jogurtu – 1
  • Kostka droždí – 1
  • Špetka cukru
  • Citronová kůra
  • Rum a máslo na potření

Postup přípravy pravých Valašských frgálů

Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek. Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout. Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C. Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka. Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout. Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů. Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.

Příprava náplně do Valašských frgálů

Tvarohová náplň z Kysané smetany s borůvkami

Suroviny: 600 g Kysané smetany z Valašska, 300 g Bílého jogurtu z Valašska, 4 polévkové lžíce citronové šťávy, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ, 300 g borůvek na posypání. Postup přípravy: Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou. Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce. Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem. Všechny suroviny v misce dobře promícháme. V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.

Povidlová náplň
Suroviny: 1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky
Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.

Maková náplň
Suroviny: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g másla, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky
Postup přípravy: Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň
Suroviny: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění
Postup přípravy: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Mlékárna Valašské Meziříčí 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.