Proč by se senioři měli vzdělávat v oblasti informačních a digitálních technologií?

V dnešním moderním světě, kde technologie hrají stále větší roli, je důležité, aby senioři, kteří často patří mezi méně technicky zdatné osoby, měli v této oblasti potřebné znalosti a dovednosti. 

V následujícím textu se zkusíme podívat na některé důvody, proč by se senioři měli v oblasti informačních a digitálních technologií vzdělávat.

Lepší orientace v rychle se měnícím světě

Jedním z hlavních důvodů by mělo být získání nových znalostí dovedností, které seniorům pomohou udržet kontakt s rychle se měnícím světem. Dnešní senioři už často umí používat počítač, tablet nebo chytrý telefon, ale často se ztrácejí v množství informací, které jim nabízí internet. Ale přiznejme si, orientovat se v nepřeberném množství informací, které dnešní svět nabízí, není lehké ani pro mladší ročníky.

Je dobré, že dnes existuje mnoho možností, kde se senioři mohou zlepšovat při práci s chytrým telefonem, oblíbenými aplikacemi, jako např. WhatsApp, či s úpravou fotografií. V hlavním městě mohou senioři navštěvovat např. pravidelné vzdělávací programy v Magenta Experience Center, které se nachází v OC Arkády Pankrác a které takovéto kurzy pro seniory bezplatně pořádá.

Moderní technologie napomáhají také v komunikaci s rodinou a přáteli. Digitální technologie jako jsou e-maily, sociální sítě nebo videohovory umožňují seniorům být v kontaktu se svými blízkými, i když jsou vzdáleni na tisíce kilometrů. Díky tomuto propojení se senioři mohou cítit méně osamělí a izolovaní.

Do školy? On-line

Díky internetu mohou senioři studovat v pohodlí svého domova a podle svých možností. Online kurzy nabízejí širokou škálu témat, jako jsou jazyky, historie, přírodní vědy a mnoho dalších. Nezisková organizace Právě teď! o.p.s. začala už v prvních dnech covidové pandemie pořádat pravidelná setkávání seniorů na platformě Zoom. Senioři tak měli bezpečné místo, kde spolu mohli mluvit o svých pocitech a zároveň pociťovat sounáležitosti se svými podobně naladěnými souputníky.

Z pravidelných večerních neformálních setkávání vznikly programy, během kterých senioři např. trénuji paměť, účastní se přednášek na různá témata, nebo třeba apod dohledem fyzioterapeutky cvičí.

Dalším důvodem, proč by se senioři měli vzdělávat v oblasti informačních a digitálních technologií, je možnost virtuálního setkávání s lidmi, kteří sdílejí stejné zájmy. Online komunity a fóra nabízejí prostor k diskuzi a výměně názorů s lidmi z celého světa. Taktéž je možné se zúčastnit on-line her a soutěží, což může přinést nové zážitky a nový styl zábavy do života.

On-line lze i pracovat

Senioři, kteří se chtějí, byť třeba jen na zkrácený úvazek, vrátit na trh práce, si mohou najít práci v oblasti, která vyžaduje schopnosti zvládaní např. kancelářských programů. Vzdělání v oblasti informačních a digitálních technologií jim může pomoci najít si práci, která odpovídá jejich zájmům a dovednostem.

Asi nelze v nejbližší době očekávat, že se senioři ve velkém vrhnou třeba na programování, ale takové publikování zajímavých článků, fotografií, či správa malého e-shopu může být i pro seniory zajímavým způsobem přivýdělku.

Bankovnictví, datová schránka

Díky pobytu na internetu je důležitým důvodem pro vzdělávání seniorů ochrana před podvodníky a kybernetickými útoky. Senioři jsou často méně obeznámeni s technologiemi, proto jsou častějšími cíli podvodníků a zlodějů, kteří je mohou oklamat o peníze nebo o citlivé informace. Vzdělání v této oblasti pomáhá seniorům se naučit, jak se chránit před podvodníky a jak zabezpečit svá zařízení a účty.

Témat, kterým je v dnešní době možné se díky moderním technologiím věnovat je nepřeberné množství. Důležité je, postupně si osvojovat co nejvíce dovedností potřebných pro každodenní život, jako je třeba obsluha on-line bankovnictví s níž je dnes spojena tzv. bankovní identita. Ta, kromě ověřeného přístupu do banky, napomáhá mj. snazší komunikaci se státem či snadnému přístupu k datovým schránkám. Datové schránky jsou naprosto zbytečně démonizovány a  jsou vnímány jako obrovský strašák i přesto, že fungují v mnohém podobně, jako email. I na ovládnutí těchto aplikací existují v organizacích, které se na digitální vzdělávání seniorů specializují, workshopy a kurzy.

Závěrem lze říci, že vzdělávání seniorů v oblasti informačních a digitálních technologií má mnoho výhod. Pomáhá jim zlepšit komunikaci s rodinou a přáteli, napomáhá získat nové dovednosti, účastnit se online kurzů a virtuálních setkání, chránit se před kybernetickými útoky, zároveň těm, kteří mají zájem, umožňuje mít možnost najít si práci, či přivýdělek. Vzdělání v této oblasti je pro seniory důležité a může jim pomoci zlepšit kvalitu života a sebevědomí. A to není málo.

Hana Čepová, Spoluzakladatelka organizace Právě teď! o.p.s. a lektorka digitálního vzdělávání seniorů

Foto:  shutterstock_1691055055.jpg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.