Dědictví bez závěti může způsobit kuriózní situace

V rámci právní ochrany majetku je třeba pečlivě myslet i na řešení případného dědictví. Pokud totiž neexistuje závěť, bude pozůstalost rozdělena podle zákonných pravidel – tzv. dědických tříd.

Advokát upozorňuje, že v takovém případě hrozí riziko zejména nesezdaným párům – partner totiž bude dědit pouze v případě, že zemřelý neměl děti a žili ve společné domácnosti po dobu nejméně jednoho roku. Praxe navíc ukazuje, že mohou nastat i kuriózní situace, kdy byt zdědí napůl manželka a partnerka.

„Když neexistuje závěť, neprojeví zemřelý svou pravou vůli, což je problematické zejména u nesezdaných párů. Zatímco pozůstalý manžel má i bez závěti zpravidla zajištěno dědictví, nesezdaný partner v případě absence závěti může zůstat naprosto bez prostředků,“ říká advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad. Pozůstalost je totiž v první dědické třídě dělena jen mezi děti a manžela či manželku. „Pokud spolu mají nesezdaní partneři potomky, pak partner nebude dědit, protože jedinými zákonnými dědici budou jen a pouze děti zůstavitele – bez ohledu na to, jak dlouho spolu partneři žili. Navíc velice často může nastat případ, kdy jsou dokonce pouze děti z předchozího manželství či vztahu – současný partner se tak ocitá bez jakékoliv vazby na dědictví.“

„Použití zákonných pravidel v případě neexistence závěti může vést i k extrémním případům. Například vdova se stane spoluvlastníkem bytu – ve kterém žila celý život a který spadal do společného jmění manželů – společně se zůstavitelovou partnerkou, se kterou on žil poslední dva roky ve společné domácnosti,“ doplňuje příklad z praxe advokát Strnad.

V případě závěti má zůstavitel značnou volnost pořídit se svým majetkem čistě dle své vlastní vůle – například odkázat pozůstalým konkrétní věci z pozůstalosti. Také může ukládat příkazy či stanovit podmínky pro dědění, čímž se ještě více posiluje význam jeho vůle a přání i po jeho smrti. Při sepisování závěti nebo jiných pořízení pro případ smrti s cílem dobře právně ochránit svůj majetek je třeba ale pamatovat na tzv. nepominutelné dědice, kterými jsou děti. Vyjma zákonem striktně vymezeného a v praxi poměrně obtížně realizovatelného vydědění mají tito dědicové vždy dostat zákonem stanovený povinný díl, který u nezletilých potomků činí tři čtvrtiny a u zletilých vždy jednu čtvrtinu jejich zákonného dědického podílu.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Gajus

2 komentáře u „Dědictví bez závěti může způsobit kuriózní situace

  1. ALEXANDRA

    DOBRY DEN NAM ZEMRELA MAMINKA A NEZANECHALA ZDNOU ZAVED JSME 3 SOUROENCI AJEDEN MUJ BRATR V TOM BYTE BYDLI A MI MAME TED JSNIM VELKE PROBLEMI NECHCE TEN BYT ON VUBEC PRODAT A ANI NAS NECHCE VIPLATIT NEBO SE NECHCE ZADLUZIT VUBEC NEVIME CO STIM VUBEC MAME DELAT PROSIM VAS O RADU JAK HO MUZEM Z TOHO BYTU DOSTAT MI ZE SVIM STARSIM BRATREM JME MU UZ DAVNO RIKALI ZECHCEME PENIZE ABY TEN BYT ON VUBEC NECHCE A NEREAGUJE NA TO A NEVIME SI Z TIM VUBEC RADY CO MAME CO MUZEM PRO TUHLE SITUACI VLASTNE UDELAT JSE UPLNE BEZMOCNI NEBO NAS BRATR NECHCE VUBEC NA TO REAGOVAT DEKUJI VAM ZA ODPOVED KAM A NA KOHO KONKRETNE SE MAME OBRATIT

    1. Vitální senior Autor příspěvku

      Hezký den, Alexandro, ve Vašem případě doporučujeme obrátit se na profesionální právní pomoc. Tým Vitální senior

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.