Místo 10 návštěv lékaře stačí 1 aplikace vhodné rázové vlny

Možnosti fyzioterapie a pooperační rehabilitace se s vývojem technologie rázových vln posunuly o několik pater výš – chronické bolesti nebo akutní zranění, které dřív vyžadovaly týdny, měsíce rehabilitace, se nyní hojí třikrát až desetkrát rychleji. Záleží však na zkušenostech odborníka, zda aplikuje vhodný typ rázové vlny.

Chronické bolesti zad, akutní úrazy, ale i erektilní disfunkce nebo bércový vřed. To vše v moderní medicíně léčí rázová vlna – fyzikální terapie, která spouští regenerativní procesy vlastního těla.

„V praxi vidíme, že použití rázové vlny urychluje účinky samotné fyzioterapie až desetinásobně. Posiluje efekt manuálních technik fyzioterapeuta a umožňuje minimalizovat dobu rekonvalescence po úrazu nebo operaci na řády dnů. Výborné výsledky má rázová vlna také při chronických potížích – tam, kde jiné metody selhaly, léčí a urychluje hojení s úspěšností přes 75 procent,“ popsala hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Přístrojů na rázovou vlnu však existuje víc a každý typ je účinný na jiné obtíže. „Jeden urychluje léčbu zánětů měkkých tkání, jiný účinně hojí řezné a mokvající rány, zlomeniny nebo pomáhá při některých neurologických diagnózách. Je trochu škoda, že v českých ordinacích převládá radiální rázová vlna a povědomí obyvatel o té fokusované a planární chybí. Někteří pacienti jsou pak k navrhované léčbě skeptičtí, protože už terapii radiální rázovou vlnou podstoupili a neměla takový účinek. Fokusovaná rázová vlna však funguje zcela jinak než radiální, nejčastěji ji aplikujeme pacientům s bolestí kostí, kloubů a šlach nebo při komplikované příčině bolesti zad, jako je například výhřez meziobratlové ploténky, s 95procentním úspěchem léčby,“ poukázal ředitel FYZIOkliniky Zdeněk Bílek.

K brzkému uzdravení může někdy stačit i jedna aplikace rázové vlny

Ovšem velmi záleží na výběru správného typu a včasnosti zahájení léčby. „Radiální rázová vlna je skvělá na uvolnění ztuhlých svalů, ale bolestivé záněty svalů a šlach nevyřeší. Naopak vysokoenergetické rázy fokusované rázové vlny vyslané do poškozené tkáně podnítí hojení na buněčné úrovni a pacient může pocítit úlevu bezprostředně po aplikaci. Tradiční fyzioterapeutická náprava například akutního vážného zranění kotníku běžně trvá dva až čtyři měsíce. Po terapii s fokusovanou rázovou vlnou může pacient být schopen plnohodnotně fungovat za dva týdny nebo při akutní blokádě krční páteře náprava obvykle trvá 4-6 týdnů, ale po použití radiální rázové vlny může pacient normálně fungovat za tři dny,“ porovnala specialistka, která má s aplikací rázové vlny 12leté zkušenosti.

1. TYP RÁZOVÉ VLNY: RADIÁLNÍ – NA ZTUHLÉ SVALY

Radiální rázová vlna, která v českých ordinacích převažuje, je ve skutečnosti vlnou akustickou – s nižší rychlostí i silou „úderu“. „Je výborná na uvolnění svalového napětí a zbavuje bolesti, únavy či křečí po sportu. Tím, že podpoří relaxaci svalových vláken, dojde k jejich prokrvení, zvýšení přílivu kyslíku a živin a odvodu odpadních látek ze svalů, šlach, kloubních pouzder a vazů. Velmi dobře funguje i na starší pevné jizvy po laparoskopických a klasických operacích, kdy působí na změknutí jizvy a snižuje napětí navazujících měkkých tkání,“ vysvětlila Iva Bílková.

2. TYP RÁZOVÉ VLNY: FOKUSOVANÁ – NA ZÁNĚTY TKÁNÍ

Fokusovaná rázová vlna má desetkrát větší intenzitu než radiální. Bez jakýchkoli invazivních zákroků, jen s pomocí vysoké energie koncentrované do velmi krátkého časového okamžiku, dokáže nastartovat hojení tkání nebo tvorbu nových cév uvnitř těla. „Její vysokoenergetické rázy mají ohnisko v hloubce 8 až 12 cm. Nejlepších výsledků s ní dosahujeme při léčbě zánětů měkkých tkání, lokálně snižuje bolestivost i otoky. Denně s ní ošetříme bezmála stovku pacientů s bolestmi kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruhou, zamrzlým ramenem, tenisovým loktem a podobně. Její aplikace je vysoce účinná také při nehojících se zlomeninách, výhřezu ploténky, bolesti hlavy, whiplash (zranění krku z prudkého trhnutí), na čerstvé jizvy, i ty pooperační, nebo řezné rány,“ vyjmenovala fyzioterapeutka.

3. TYP RÁZOVÉ VLNY: PLANÁRNÍ – NA HOJENÍ RAN

Planární rázová vlna vydává stejné vysokoenergetické rázy jako fokusovaná rázová vlna, ovšem z jinak geometricky tvarované hlavice. „Oproti fokusované rázové vlně, která cílí své rázy do hloubky, planární rázová vlna vyzařuje svůj výkon v ploše, čímž dodává ještě vyšší výkon a podporuje vyšší léčebné reakce organismu právě v povrchových tkáních. Výborné výsledky s ní dosahujeme v léčbě špatně se hojících ran, bércových vředů, dekubitů a čerstvých popálenin nebo planární rázovou vlnu rády využívají maminky po císařském řezu u čerstvých ran po operaci. Velký význam má také při řešení erektilních dysfunkcí, zánětu prostaty nebo bolesti pánevního dna u mužů,“ přiblížila jeden z méně známých typů rázové vlny Iva Bílková.

4. TYP RÁZOVÉ VLNY: KARDIO FOKUSOVANÁ – NA ISCHEMII SRDEČNÍ

Potenciál využití rázové vlny ve zdravotnictví se neustále rozšiřuje. Velkou budoucnost má v léčbě ischemie srdeční. Mezi japonskými kardiology patří kardio fokusovaná rázová vlna k běžným praktikám, v Evropě jde stále o novinku. „Kardio fokusovaná rázová vlna funguje na stejném principu jako fokusovaná rázová vlna, kdy její neinvazivní a bezbolestná aplikace dokáže stimulovat růst nových cév ve špatně zásobeném srdečním svalu a tím ve svém důsledku zabránit vznik infarktu. Jde ale o podstatně silnější a větší přístroj. Ve vyspělých japonských nemocnicích se začala prosazovat jako klasické vybavení, ale v Evropě je zatím k dispozici jen několik kusů. Jeden z nich je k vidění i u nás ve FYZIOklinice,“ doplnil Zdeněk Bílek.

Nela Kleinová

Zdroj foto: Studioroman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.