Novoroční detox: Dopřejte svým orgánům pořádný restart!

Letos si dejte za cíl to nejdůležitější – více dbát o své zdraví. V opačném případě vám totiž hrozí zvýšené riziko nemocí a zbytečné zdravotní komplikace. Zda je tělo zdravé a funguje správně ověří komplexní laboratorní vyšetření.

Období vánočních svátků a novoročních oslav bývá kouzelné, nicméně shon během příprav a špatný životní styl se mohou nepříznivě podepsat na našem zdraví. Snadno totiž podléháme zvýšenému stresu, přejídání, zvýšené konzumaci alkoholu a nedostatku pohybu, což se může negativně projevit například kolísáním hladiny krevního cukru, ale i únavou a vyčerpáním.

Začátek nového roku je pak ideální motivací k restartu celého organismu. Abychom do něj vykročili tou správnou nohou, je vhodné pečlivě sledovat funkci našich orgánů a pečovat o ně.

Diabetes – civilizační choroba 21. století

Jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob posledních dekád je diabetes mellitus neboli cukrovka. Nevyvážený jídelníček během svátků může diabetikům způsobit závažné komplikace. Riziko hrozí i lidem, kteří nemocí zatím netrpí, ale mají k ní predispozice. „Nadměrná konzumace cukroví i nezdravých pochutin neblaze ovlivňuje hladinu cukru v krvi. U pacientů s diabetem dochází k nežádoucímu zvyšování glykémie, kdy se hladina cukru v krvi dostává mimo doporučené meze a onemocnění tak není pod kontrolou. Tento stav přirozeně není žádoucí a zvyšuje riziko dalších zdravotních komplikací,“ říká MUDr. Petra Bomberová Kánská, praktická lékařka pro dospělé a vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7. Pokud není diabetes správně léčen, hrozí poškození očí, ledvin, cév a tkání.

I játra potřebují detox

Ani játra to o svátcích nemají příliš jednoduché. Škodí jim vysoké dávky alkoholu a při jeho dlouhodobé zvýšené konzumaci může dokonce hrozit i selhání jater. „Po vánočních svátcích doporučuji dopřát játrům pořádný detox. K jejich regeneraci jsou vhodné třeba doplňky stravy z ostropestřce mariánského, který působí blahodárně i na trávicí soustavu a slouží také k celkovému pročištění organismu,“ vysvětluje MUDr. Petra Bomberová Kánská, a dodává, že pro zdraví jater je důležitý rovněž pravidelný pohyb, cvičení a dodržování pitného režimu. Vhodné jsou například jaterní čaje, které jsou běžně dostupné v lékárnách.

Važme si nejsrdečnějšího orgánu

Špatný životní styl má negativní dopad i na naše srdce. Výsledkem může být například selhání srdce či infarkt myokardu. Správné činnosti srdce prospívá zdravá strava a dostatek pohybu. Nezapomínejme také na preventivní prohlídky u lékaře. Ten by nám měl pravidelně kontrolovat hladinu cholesterolu a krevního cukru a také monitorovat EKG. Jako doplněk stravy můžeme zařadit například hloh ve formě tinktur, tabletek nebo čaje – podporuje totiž správnou funkci srdce a oběhového systému.

Napoví laboratorní vyšetření

V rámci balíčku Prevence Komplex získají pacienti ucelený přehled o tom, nač by se v péči o své zdraví měli zaměřit především. Vyšetření je vhodné i pro ty, kteří se léčí se srdeční, jaterní nebo metabolickou chorobou. Test ověří funkci jater, slinivky, štítné žlázy i fungování metabolismu. Dokáže odhalit také riziko kardiovaskulárních onemocnění nebo nesnášenlivost lepku.

Vyšetření je jednoduché – probíhá na základě krevního odběru, který je vhodné podstoupit na lačno v ranních hodinách. Součástí balíčku je i následná konzultace s Lékařem online 24/7, který pacientovi pomůže s interpretací výsledků a doporučí další postup.

Nela Kleinová

Zdroj foto: CharlieAJA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.