Kalhotky i marihuanové brownies. Veterinární kuriozity roku 2022

Snad každý majitel domácího mazlíčka zažil situaci, kdy zvířátko sežralo něco, co nemělo. Přečtěte si veterinární kuriozity roku 2022! 

Statistiky společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků, potvrzují, že jednou z nejčastěji řešených pojistných událostí je pozření cizího tělesa nebo pozření potravin a krmiv, která nejsou určená psům ani kočkám.

Z příběhů klientů společnosti PetExpert v roce 2022 vyplývá, že jedním z nejoblíbenějších předmětů jsou ponožky. Jsou naprostým hitem oproti ostatním kouskům lidského šatníku, a to celoročně. Majitelé domácích mazlíčků museli ale rovněž řešit pozření částí spodního prádla, jako byly například krajkové dámské kalhotky nebo pánské trenýrky. Oblíbeným lákadlem některých domácích mazlíčků byly rovněž tkaničky od bot, kousky fleecové deky nebo kapesníky. Jeden majitel musel řešit dokonce metr dlouhý zip poctivě vypáraný z polštáře, další se pak divil vykousaným čalouněným knoflíkům z gauče a v neposlední řadě chyběla jedné domácnosti příze k pletení svetru. V posledních týdnech roku lákaly mazlíčky i ozdoby z vánočního stromku či adventní věnec.

Vedle předmětů neurčených k jídlu byly pro domácí mazlíčky lákadlem i lidské jídlo a jiné pochutiny

Všichni psi ochotně pomáhali s úklidem na zem spadlé večeře, někteří i tak dychtivě, že spolykali i kusy porcelánového talíře. Jiní se nebáli ochutnat avokádo s omáčkou z pálivého chilli a dalším na první dobrou nevadily ani párátka v jednohubkách. V příhodách klientů společnosti PetExpert, jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna, byly i pokrmy, které by se nemusely zdát na první pohled závadné. Tvarohový koláč by nemusel být důvodem k obavám, kdyby na něm však nebyla spousta rozinek, které jsou potencionálně toxické pro psy. Stejně tak kukuřičná siláž anebo uzené maso se zdají být zcela nevinné. Jenže v obou případech, tedy jak v případě na podzim překvašené siláže, tak v případě kilogramu uzeného bůčku, došlo ke vzniku akutního zánětu slinivky a nutné několikadenní hospitalizaci. Z méně škodlivých bylo pojídání ulovených pavouků, pokud počítáme v domácnostech běžně se vyskytující pokoutníky a sekáče. Na pavouky a další hmyz se specializují výrazně více kočky a ty celkově oproti psům asi nejsou tak nenajedené a až tak často neexperimentují.

„Cizí těleso v trávícím traktu se projevuje velmi neurčitě. Někdy ani majitelé neví, že jejich pes nebo kočka spořádali, co neměli. V případě, že majitel má podezření o pozření cizího tělesa nebo neobvyklé látky či jídla svým mazlíčkem, je vhodné, aby se o dalším postupu poradil se svým veterinárním lékařem,“ radí Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert. Někdy projde cizí těleso trávícím traktem zcela bez obtíží, ale někdy je i nutný zásah veterináře. Řešení cizího tělesa v trávícím traktu se odvíjí od jeho charakteru a lokalizace v útrobách psa nebo kočky. Některé cizí předměty z žaludku lze jednoduše vybavit vyvoláním zvracení nebo je lze i vytáhnout pomocí endoskopu. Jiná pro svoji velikost a tvar je nutné odstranit chirurgicky, operativním vyjmutím z žaludku nebo ze střev. „Různé pochutiny, potraviny a jídlo, které dokážou psi a kočky spořádat, nemusí sice končit operací, ale velmi často způsobí ochutnávačům zažívací obtíže, průjem, zvracení, zánět slinivky a v horším případě i otravu,“ dodal Bedřich Synek.

Příběh první – Marihuanové brownies

V životě domácích mazlíčků se může stát, že narazí na zásoby konopných poživatin. Náhodná konzumace malého množství takových pochutin způsobí u zvířat malátnost a nadměrnou spavost. To ale nebyl případ labradora Oskara. Ten se vydatně nadlábl na silvestrovských čokoládových brownies s obsahem THC. Kombinace čokolády a konopí způsobila u psa však nemalé zdravotní problémy. Bylo krátce před koncem roku a silvestrovské oslavy byly v plném proudu. Na pohotovost veterinární nemocnice dorazili vystrašení mladí majitelé s dvouletým labradorem Oskarem. Ten byl dezorientovaný, měl rozšířené zorničky, slintal, zvracel. Celou dobu byl neklidný a motající se. V čekárně se přidal také průjem. Šlo o jasné známky intoxikace. Pro veterináře bylo jen otázkou, co otravu způsobilo. Po rychlé komunikaci s majiteli se zjistilo, že Oskar se dostal do blízkosti konopných koláčků a několik z nich sežral. U otrav vždy platí, že jakákoli informace od majitelů pacientovi i ošetřujícímu lékaři výrazně pomůže. Oskar byl hospitalizován s monitoringem životních funkcí, byly mu předepsané léky na zklidnění a také mu byly zavedeny nitrožilní tekutiny. U otrav z konopí platí pravidlo, že nitrožilní dodání lipidů dokáže zmírnit klinické příznaky otravy a výrazně uleví. Mnoho veterinářů také doporučuje před odjezdem k veterináři podat psovi nebo kočičce kus slaniny nebo tuku. THC má totiž velkou afinitu k tukům a proto použitý tuk dokáže (podobně jako černé uhlí) vyvázat účinky konopí a zmírnit klinické příznaky.

Labrador Oskar strávil v nemocnici 48 hodin a po sérií testů a vyšetření, které dopadly uspokojivě, mohl být propuštěn do domácí péče. S odstupem pár týdnů ještě absolvoval kontrolní vyšetření krve, které taktéž neukázalo žádné odchylky od normálu. Oskarovo zdraví si naštěstí neodneslo z téhle příhody žádné následky a díky adekvátní rychlé veterinární péči skončilo happyendem. Pro majitele nemělo rovněž finanční následky díky pojištění domácích mazlíčků. PetExpert je navíc unikátní v tom, že likvidace pojistných událostí prakticky obratem a online.

(Zdroj: klient PetExpert)

Příběh druhý – Kvasící popadaná jablka pod stromem

Jak je známo, alkohol nevzniká pálením, vzniká kvašením, což je přeměna cukrů na alkohol. Tahle přeměna se děje samovolně a starají se o ni kvasinky. A tato chemická reakce stála za příběhem německého ovčáka Andyho, který narazil při své obhlídce v zahradě na nakvašená nasládlá jablka pod stromem a sežral je.

Do ordinace veterináře v menším městě přivezl starší pán svého hlídacího ovčáka. Pes vykazoval neurologické příznaky, třásl se, narážel do zdi a zrychleně dýchal. Po pár minutách v čekárně se přidalo zvracení a průjem. Veterinář na základě klinických příznaků psa hospitalizoval a začal se symptomatickou terapií. Naléhal na majitele, aby se snažil vzpomenout k čemu všemu v zahradě měl krásný, do té doby zdravý, německý ovčák přístup. Po chvilce se v čekárně objevila vnučka majitele a v ruce držela pár páchnoucích rozbředlých nakvašených jablek, které našla v zahradě pod stromem, kde v jeho stínu Andy rád v horkých dnech oddychoval.

Veterinář měl jasno. Kvašením ve starém ovoci vznikl alkohol a jeho sežráním se Andy otrávil. Alkohol rozhodně patří u zvířat k toxickým sloučeninám, které mohou způsobit selhání ledvin, problémy s dýcháním a srdečním rytmem, v nejhorších případech pak mohou zvířata upadnout do kómatu a umřít.

U psa Andyho dopadlo naštěstí všechno dobře. Smluvní veterinář společnosti PetExpert nasadil veškerou dostupnou terapií během hospitalizace, udělal krevní testy a další potřebná vyšetření. Pes byl stabilizován, jeho zdravotní stav se po infuzní terapií rychle zlepšoval a po 24 hodinách byl propuštěn. Na zahradě majitelů, kterou Andy hlídá, se od té doby poctivě sbírají ze země všechna opadaná jablka, aby se k nim ovčák nedostal jako první.

(Zdroj: klient PetExpert)

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: LorenzoPatoia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.