Jak se přimět k hubnutí? 6 rad fyzioterapeutů

Cvičení a hubnutí jsou často na seznamu novoročních předsevzetí. Co když ale zdravá strava a pohyb nefungují? Se správným postupem pomůže fyzioterapeut.

Fyzioterapii má mnoho lidí v povědomí jako poúrazové rehabilitační cvičení nebo jako léčbu chronických bolestí. Důvodem navštívit fyzioterapeuta ale může být i cíl „chci zhubnout, cítit se lépe a potřebuji plán“.

„Rozhodnutí zhubnout většinou dělají dvě skupiny lidí. Těm, co chtějí shodit náhodná kila, obvykle stačí změnit jídelníček a přidat na pohybových aktivitách. Pokud je ale s nadváhou spojená i jakákoli bolest zad, kolen nebo hlavy, vždy by se měl člověk poradit s odborníkem. Téměř všichni pracovníci z kanceláří mají vytvořené svalové dysbalance, které se v případě nevhodného cvičení mohou ještě zvýraznit a vést až k vážnějším problémům s pohybovým aparátem,“ upozornila hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Fyzioterapeut jako trenér

Fyzioterapeutické cviky navržené na základě komplexního kineziologického vyšetření fungují především jako prevence proti projevům stárnutí, pomáhají zhubnout i posílit. Pro začátečníka, ale i pro lidi, kterým řada zaručených diet už selhala, může být fyzioterapeut vhodným rádcem a motivátorem ke cvičení. „I když obézních lidí přibývá, v našich ordinacích netvoří nijak výrazně velkou skupinu. Lidé, kteří navštěvují pravidelně fyzioterapeuta a maséra, dbají na své zdraví, naslouchají svému tělu a problémy včas řeší, ať už se jedná o bolest, nebo nadbytek váhy. U lidí s velkou hmotností bývá typické, že fyzioterapeuta vyhledají až v krajním případě, s už rozvinutými problémy pohybového aparátu,“ uvedla Iva Bílková.

Choďte každý den

Obézní pacient je obvykle člověk v produktivním věku pracující v kanceláři, který prosedí minimálně osm hodin denně. Do zaměstnání se dopravuje vlastním automobilem a oběd odbyde rozvážkovou službou, fast foodem nebo pečivem s pomazánkou. „Sportují sporadicky, například při lyžařské dovolené na horách, o to víc jsou ale náchylní k přetížení a sportovním úrazům. Pro lepší kondici i hubnutí je mnohem důležitější pravidelnost než intenzita pohybu. Stačí krátké procházky každý den, místo auta jít do práce pěšky, a člověk udělá pro zdraví mnohem víc, než když si dá jednou za čas ‚do těla‘,“ poukázala Iva Bílková.

Jděte příkladem

V Česku je podle odborníků obézní čtvrtina žen a téměř stejný počet mužů. Další čtvrtina populace trpí nadváhou. Na začátku 90. let minulého století přitom byla čísla poloviční. S obezitou se dnes potýká také čím dál víc českých dětí. „To je velký problém. Podle predikce bude v roce 2030 v České republice 280 tisíc dětí s obezitou, nyní se s ní potýká více než pětina (56 tisíc).

Pandemie covidu zvýraznila rozdíly u dětí, které již měly zdravotní komplikace a vyšší váhu. Na vině ale bývají i zásadní stravovací a pohybové návyky celé rodiny. Kosti a klouby dětských obézních pacientů jsou nadměrně zatěžovány, vznikají svalové dysbalance a může dojít až ke strukturálním nevratným změnám pohybového aparátu,“ potvrdila Bílková.

Pryč se stresem, cvičte pro radost

Významným faktorem přibývání na váze, navzdory vcelku zdravému stravování, může být také. stres. „Vliv stresu na tělesnou hmotnost často sledujeme například u maminek samoživitelek, mužů, kteří nesou odpovědnost za příjmy celé rodiny, ale práce je nenaplňuje, při zhoršených mezilidských vztazích, to vše jsou situace, které způsobují vyplavení endogenních kortikoidů, které blokují funkci štítné žlázy a metabolismus buněk. Člověk pak přibírá i ‚ze vzduchu‘ a taková kila získaná ze stresu se shazují velmi obtížně,“ míní odbornice na pohybový aparát.

Znatelné výsledky

Obezita zatěžuje všechny orgánové soustavy. Nese s sebou problémy s pohybovým aparátem, trávicím traktem, srdeční i cévní nemoci, dechové obtíže, kožní, hormonální a psychické poruchy.
„Fyzioterapeut sestaví pacientovi cviky na míru, které podpoří redukci váhy, formování a
detoxikaci těla. Tato péče by ale měla být v souladu s výživou a kontrolou chybných funkcí
vnitřních orgánů. Zejména u lidí, kteří byli dlouhodobě neaktivní, je potřeba začít budovat
postupně pevné a funkční jádro – aktivovat stabilizátory pánve, hluboké břišní svaly, pánevní
dno, dolní fixátory lopatek a hluboké zádové svaly podél páteře. Pokud jsou pohyby prováděny
správně, dochází k fyziologickému sílení svalů, formují se kosti a kloubní plochy. Člověku je v
pohybu dobře a snáz hubne,“ popsala Iva Bílková.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: irem01, Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.