V zimě dostává naše pokožka zabrat. Farmaceutka radí, jak o ni pečovat

Studený vítr a mráz působí v chladných měsících především na tváře, rty a ruce. Zasažená pokožka se vysušuje, ztrácí svou pružnost a rychleji stárne. Jak se o sebe v tomto počasí starat a jak předcházet popraskané kůži?

Suchá pleť produkuje méně kožního mazu, je napjatá, drsná a může vypadat bledě. Nejčastější příčiny jsou nedostatek přirozeného hydratačního faktoru (urey, kyseliny mléčné, aminokyselin) a nedostatek kožních lipidů (mastných kyselin, ceramidů, cholesterolu). Jak suché pokožce předcházet a kdy navštívit lékaře? V rozhovoru radí farmaceutka z Lékárny AGEL v Ostravě-Vítkovicích Mgr. Kristína Vorčáková.

Jak můžeme předcházet suché a popraskané pokožce?

Předcházet suché a popraskané pokožce můžeme pomocí dostatečně teplého oblečení, včetně čepice, která ochrání i naše vlasy, a rukavic. Je vhodné vyhýbat se také agresivním mýdlům, nepoužívat horkou vodu, spíše vlažnou a koupele redukovat na maximálně 15 minut. Důležitý je i pitný režim a nepodceňování ochrany proti UV záření. Především při pobytu na horách a na sněhu. Ve vyšších nadmořských výškách je vhodné používat SPF 50+, ve městě SPF 20+ až 30+. Používání ochranných krémů SPF taktéž snižuje stárnutí kůže a vzniku zhoubného nádoru. Je možné zvážit také doplňky stravy ve formě probiotik, omega-3 mastných kyselin, vitamínu D nebo jiných komplexů vitamínů a minerálů podporujících správné fungování pokožky.

Základem je dobrý krém. Jak si vybrat ten správný a co by měl obsahovat?

Na suchou popraskanou pokožku jsou ideální hydratační masti s vazelínou. Mastné krémy udržují v kůži přirozenou vlhkost a poskytují ochrannou bariéru proti vnějším dráždivým látkám. Opačný efekt mají emulze, které obsahují vodu a alkohol a vodu z pokožky vytahují, takže ji vysoušejí. Proto je v zimě potřebné používat výživnější a mastnější textury krémů a mastí. Velmi užitečné složky jsou urea nebo jinak zvaná močovina a kyselina mléčná, které pomáhají pokožce absorbovat vlhkost. Dále mohou obsahovat zklidňující a regenerační látky (bisabolol, allantoin, panthenol nebo vitamin E). Ideální je používat masti nebo krémy bez parfumace a bez sulfátů. Pokud trpíte atopickým ekzémem určitě i bez přídavků přírodních (rostlinných) výtažků a iritujících složek. S výběrem vhodného produktu Vám v lékárně určitě rádi pomůžeme.

Jak se postarat o popraskanou pokožku, ekzém a suchá místa?

Důležitá je hygiena, používat syndety, což jsou náhrady mýdla, které jsou svým pH bližší přirozenému pH kůže a proto nenarušují tolik povrch naší pokožky. Dále jsou vhodné také oleje s emolienčními složkami bez mýdel, bez sulfátů a bez parfumace. Dermatology jsou doporučené také olejové koupele, které zjemňují a zvláčňují pokožku a pomáhají ulevit od svědění a podráždění kůže. Pokožku přemazávat pravidelně 1-2x denně, v chladném počasí i častěji a po každém umytí rukou doporučujeme ošetřit kůži vhodným krémem.

Jestliže pokožka svědí a pálí, máme jít rovnou k lékaři?

Většina příčin suché pokožky se dá odstranit pomocí domácí terapie, pokud však pokožka neustále svědí a pálí, je nutné navštívit odborníka.

Neodkládejte návštěvu lékaře pokud:

  • pokožku mažete delší dobu a symptomy stále přetrvávají
  • je pokožka zanícená a bolestivá
  • po chemoterapii se jako nežádoucí účinek pokožka ztenčí a vysuší
  • vám stav pokožky nedovoluje usnout nebo vám znepříjemňuje každodenní činnosti
  • máte otevřené rány nebo se tvoří infekce ze škrábnutí
  • máte velká ložiska šupinaté a loupající se kůže

Kůže je největším lidským orgánem, proto se o sebe nezapomeňte starat nejen v zimě, ale přes celý rok. Vaše pokožka to jistě ocení.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: fotostorm, Getty Images Signature

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.