4 nejčastější finanční předsevzetí, která si Češi dávají

Novoročními předsevzetími se to na startu nového roku jen hemží a mohou se týkat i rodinného rozpočtu. Podle průzkumu si finanční předsevzetí dává každý druhý Čech. Jaká jsou ta nejčastější?

Zhubnout, přestat kouřit nebo více cestovat. To jsou příklady novoročních předsevzetí, která si lidé stanovují coby své cíle na nadcházející rok. Často se mezi nimi objevují i výzvy týkající se financí.  Jaká jsou čtyři nejčastější finanční předsevzetí, která si Češi dávají?

1. Méně utrácet za nákupy

Když vyvstane otázka, kde ušetřit, Češi nejčastěji zkrouhnou nákupy, a to nejen jídla ale i oblečení. Důkazem toho byl i loňský rok, kdy právě utrácení v obchodech podle průzkumu Provident Financial omezila více než polovina lidí (57,1 %). Ani letos tomu podle všeho nebude jinak! Předsevzetí ušetřit na nákupech si totiž dala více než čtvrtina Čechů (25,2 %).

2. Zajistit vyšší příjem

Ideální variantou jak udržet plusový nebo alespoň vyrovnaný rozpočet, je mít vyšší příjmy než výdaje. Češi ale moc dobře ví, že to není jednoduchý úkol. Také proto si loni třetina z nich musela utahovat opasek. Někteří lidé jsou ale odhodláni v letošním roce situaci nepodcenit a téměř 20 % je odhodláno navýšit příjmy a předejít tak případným problémům s nedostatkem financí.

3. Začít spořit

Smysluplná finanční rezerva by dle odborníků měla tvořit 3 až 6 měsíčních platů. Obecně ale platí, že jakkoli velký finanční polštář se hodí. Zejména pak v časech, které lidi nutí sáhnout hlouběji do kapsy. Také proto není překvapením, že mezi finančními předsevzetími nechybí ani plán spořit. Ten v průzkumu uvedlo 19,3 % Čechů.

4. Omezit výdaje na zábavu

Finančně náročné časy si často žádají i ne příliš populární osobní opatření. Mezi ně patří například i omezení výdajů na cestování, sporty či kulturu. Již v loňském roce takto škrtilo rozpočet 47 % Čechů. Letos si takové omezení předsevzalo 18,3 % lidí.

O průzkumu
Průzkum pro společnost Provident Financial provedl na reprezentativním vzorku populace 1050 lidí Instant Research / IPSOS v prosinci 2022.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Arthon meekodong

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.