Češi na Vánoce umí zpracovat celého kapra. V prodeji filetů se kaprům vyrovná losos

Kapr, jenž je součástí štědrovečerní tabule zhruba od konce 19. století, umí být Čechy bezezbytku využit. Smažený kapr ale nemá na štědrovečerním stole zdaleka tak dlouhou tradici, jak by se mohlo zdát.

Poprvé se recept na smaženého kapra objevil v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové v meziválečném období, součástí štědrovečerního menu je až od padesátých let dvacátého století. Do té doby byl nejpopulárnější kapr na černo (s perníkem, ořechy a švestkami) nebo na modro (vařený na octě nebo bílém víně). „Kapr je stále nejpopulárnější rybou v České republice především proto, že má v českém rybníkářském prostředí obrovskou tradici. Recepty se předávají z generace na generaci, Češi umí kapra zpracovat celého, což dokazuje i velký zájem o hlavy a vnitřnosti, ze kterých se vaří například skvělá polévka.

Právě proto, že Češi umí celého kapra zpracovat, je o něj takřka dvojnásobný zájem oproti lososovi, což je naše druhá nejprodávanější ryba,“ říká prokurista ve společnosti OCEAN48 Martin Baráček.

Ačkoliv v žebříčku ryb je losos na druhém místě, čistě v prodeji filetů kapra dokonce překonává. „Právě kvůli tradici je v celkovém objemu losos stále výrazně za kaprem. Ale pokud se podíváme pouze na prodej filetů, tak těch z lososa máme letos rezervovaných 1,6 tuny, zatímco kapřích filetů 1,3 tuny,“ poukazuje na popularitu mořské ryby Baráček.

Na štědrovečerní tabuli se objevuje čím dál více exotických ryb

Kapr je i před letošními Vánocemi nejpopulárnější ryba upravovaná na štědrovečerní tabuli. Vyplývá to z počtu objednávek společnosti OCEAN48, která patří mezi největší tuzemské prodejce jak sladkovodních, tak mořských ryb. Zákazníci si letos rezervovali téměř dvakrát tolik produktů z kapra oproti druhé nejoblíbenější rybě, kterou už několik let je losos. „Z letošních čísel vyplývá, že si naši zákazníci objednali zhruba 600 kilogramů vykuchaného kapra vcelku, přes 800 kilogramů kapřích hlav a více než tunu kapřích půlek. Naší specialitou jsou kapří filety s kůží, se kterými je nejméně práce a stačí je pouze obalit a servírovat. Filetů z kapra jsme letos prodali přes 1 250 kilogramů,“ přibližuje prokurista ve společnosti OCEAN48 Martin Baráček.

Smažený kapr je klasikou, roste popularita filetů z lososa

Češi v posledních letech rádi u štědrovečerního stolu experimentují. Kapr, popřípadě řízek u lidí, kteří na Vánoce ryby nevyhledávají, už není zdaleka jedinou variantou. „Podíváme-li se na čísla, tak za kaprem a lososem je na třetím místě pomyslného žebříčku treska, které prodáme více než půl tuny. Oblíbený je také candát, okoun nebo halibut. Zájem registrujeme také o exotické ryby, mezi které patří například tilápie nebo mořský vlk,“ doplňuje Baráček s upozorněním, že ačkoliv rezervace u OCEAN48 už skončily, budou si moci milovníci kaprů, lososů i jiných exotických ryb zakoupit štědrovečerní večeři i u stánků OCEAN48.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.