Rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů

Rakovina prostaty je ve vyspělých zemích nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic dokonce druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů.

Počet onemocnění u nás posledních pár let naštěstí spíše stagnuje, rapidně ale vzrůstají náklady na léčbu. Například Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV ČR) vydala v loňském roce na léčbu svých klientů s karcinomem prostaty 215 milionů korun. Nejdůležitější je samozřejmě nepodceňovat prevenci. Čím dříve se totiž nemoc odhalí, tím větší šance na úspěšné uzdravení je.Statisticky potká rakovina prostaty každého devátého muže. Přestože je prognóza nemoci vcelku dobrá, ročně jí podlehne téměř 360 000 lidí po celém světě.

„Klientů s rakovinou prostaty mezi našimi pojištěnci naštěstí nepřibývá. V loňském roce se s tímto typem karcinomu potýkalo 2 700 našich klientů, což je srovnatelné s rokem předchozím. Oproti předchozímu roku však vzrostly náklady na léčbu nemoci o 8 %, na 215 milionů korun,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Včasná diagnóza – klíč k úspěšné léčbě

Prostata je tkáň umístěná pod močovým měchýřem a nad svalovým dnem pánevním, která obklopuje močovou trubici. U zdravého člověka má zhruba velikost kaštanu, je hladká a symetrická a slouží k tvorbě prostatického sekretu. Přestože lékaři stále neznají přesné důvody vzniku rakoviny prostaty, existují určité rizikové faktory s ní spojené. Svůj podíl na vzniku nemoci má genetická dispozice, věk, nezdravý životní styl a kouření. Varovným signálem, že je s prostatou něco v nepořádku, může být krev přítomná v moči nebo ve spermatu, bolesti, či jiné problémy při močení, nebo tupá bolest v podbřišku a v oblasti beder. Pokud se některý z těchto symptomů vyskytne, je nezbytné neprodleně navštívit urologa. Včasná diagnóza je prvním krokem k úspěšnému uzdravení.

Preventivní vyšetření hradí pojišťovna

Ještě dříve, než se objeví problém, je vhodné myslet na prevenci. ZP MV ČR přispívá svým klientům na preventivní vyšetření rakoviny prostaty z fondu prevence. Rakovinu prostaty lze odhalit základním vyšetřením prostaty přes konečník a odběrem krve, který díky hladině tzv. prostatického specifického antigenu (PSA) prokáže aktivitu prostaty. Vyšší hladina PSA v krvi ale nemusí nutně znamenat rakovinu, může se jednat pouze o přítomný zánět, nebo o nezhoubný nádor. Proto je vyšetření ještě potřeba doplnit odběrem prostatické tkáně a vyšetřením pomocí ultrazvuku. „Naši klienti mohou čerpat příspěvek 500 Kč na preventivní vyšetření PSA pomocí krevního testu, nebo na vyšetření ultrazvukem,“ dodává Hana Kadečková.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.