Vakcín má být na trhu dostatek. Očkovat je možné až do začátku chřipkové epidemie

Největší dovozce vakcín proti chřipce v České republice, Sanofi Pasteur, letos již do Česka přivezl více než 400 tisíc vakcín. Všichni zájemci o očkování tak mohou zůstat v klidu. Obavy, že se na ně nedostane, nejsou nyní na místě, ujišťuje Libor Kytýr, mluvčí společnosti Sanofi.

Počet vakcín se každý rok přizpůsobuje průměrnému zájmu v populaci. Každý, kdo se chce letos nechat očkovat, může tak učinit u svého praktického lékaře zhruba až do konce prosince. Času je tedy dost, nicméně samotné objednání na očkování proti chřipce by mělo proběhnout již nyní.

V posledních dnech se v Česku objevily informace, že letos nebude dostatek vakcín proti chřipce. Tyto zprávy jsou však nepřesné. „Od poloviny září a během října společnost Sanofi Pasteu postupně dodává do České republiky vakcínu proti chřipce Vaxigrip Tetra. Doposud jsme přivezli již více než 400 tisíc dávek, z toho druhá dodávka ve výši 150 tisíc dávek vakcín proběhla tento týden v pondělí 1. 10. 2018. Třetí dodávka rovněž ve výši 150 tisíc dávek pak byla realizována 3. 10. 2018 a vakcíny již byly propuštěny do distribuce. Znamená to, že současné potřeby, které stanovujeme z průměrného zájmu populace o očkování, by měly být pokryty. V případě zvýšeného zájmu jsme připraveni okamžitě zajistit takové množství, které plně uspokojí všechny zájemce o očkování a potřeby lékařů,“ uklidňuje veřejnost Libor Kytýr, mluvčí společnosti Sanofi.

V České republice je obecně velmi nízká proočkovanost pohybující se na hranici 5–6 %, což je výrazně pod doporučeními Světové zdravotnické organizace (WHO). Od loňského roku je na českém trhu dostupná čtyřvalentní vakcína Vaxigrip Tetra. Ta účinkuje hned proti čtyřem kmenům chřipky a poskytuje tak širší ochranu ve srovnání s původními třívalentními vakcínami a lépe odpovídá současné epidemiologii chřipky. Očkovat proti chřipce je možné u praktického lékaře nebo v očkovacím centru až do začátku chřipkové epidemie, tedy většinou až do konce kalendářního roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.