Indiánská vejce: delikatesa označovaná jako superpotravina

Indiánská vejce jsou označována jako super potravina. Mají vyvážený poměr nutričních látek, které tělu dávají to, co si samo nedokáže syntetizovat. Skořápku mají přirozeně zbarvenou do tyrkysové, zelené či čokoládově hnědé.

Ta, která dodává na český trh společnost OVUS – podnik živočišné výroby spol. s r.o. z blízkosti Slaného u Kladna, dostala název Indiánská vejce. Tato unikátní vajíčka jsou součástí produktové řady OVUS Premium. „Tento jedinečný produkt živočišné říše má své kořeny až u kurů chovaných jihoamerickými indiány v oblasti rozkládající se přibližně na území dnešního Peru a Chile. Tyto slepice jsou totiž přímými předky plemen Araucana a Maran, z jejichž snášky tato gurmánská vajíčka pocházejí,“ vysvětluje jednatel společnosti OVUS Ing. Tomáš Milich.  Nosnice však potřebují specifické podmínky k životu a interval snášení jednotlivých vajec je delší než v případě běžných velkochovů. Indiánská vejce OVUS jsou produkována na jedné z farem ryze české firmy, a to na té ve Smečně. Nejsou zdlouhavě transportována přes hranice, a tak se jedná o skutečně čerstvé živočišné produkty, které se postupně zabydlují i v našem jídelníčku.

Indiánská vejce se od těch, které většinou konzumujeme, neliší jen svou barvou. Jejich chuť je považována za nejdelikátnější mezi všemi druhy slepičích vajíček. Vyznačují se plnými krémovými tóny s lehce slaným dozvukem, který je dán vyšším obsahem minerálů. Ve světě si tohoto typu vajec považují šéfkuchaři mnohých slavných hotelů, kde je servírují jako specialitu. Chuťové parametry Indiánských vajec z produkce OVUS, který je jediným jejich dodavatelem do domácí obchodní sítě, se zase dočkaly několika ocenění, a to v soutěži Česká chuťovka v roce 2015 a 2017. Dětskou chuťovku v témže klání pak obdržela ještě v roce 2017.

„Indiánským vejcím svědčí jednoduchá úprava. Podávají se vařená na hniličku, naměkko, jako součást předkrmů, salátů, hlavních chodů i jako snídaňová delikatesa. Neoloupaná pak zaujmou na první pohled právě netradičním zbarvením skořápky v tyrkysových zelených nebo čokoládově hnědých tónech“ doplňuje Tomáš Milich.

Vejce jsou důležitou součástí jídelníčku člověka. Mají svůj význam ve výživě dětí, dospělých, rekonvalescentů, aktivních lidí, sportovců, příznivců body buildingu či paleo stravy, i těch, kteří musí dodržovat různá dietní opatření. Indiánská vejce mají vysoký podíl bílkovin. Jejich zvláštností je zejména nižší obsah cholesterolu, tudíž jsou vhodnou součástí každodenní stravy i pro ty, kteří se snaží snížit hladinu této látky v krvi. Zajímavý je také obsah antioxidantů a vitamínů A a E. Fosfolipidy obsažené ve vejcích mají pozitivní vliv na ochranu nervové soustavy a mozku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *