Podzimní recepty z Valašska

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností. Na severní polokouli  22.-23. září . A právě výborné podzimní ovoce se rozhodla Mlékárna Valašské Meziříčí využít spolu se svými výrobky do dvou lahodných koláčů, a to hruškového, tolik typického právě pro Valašsko, a dýňového. 

„Připravili jsme recepty na hruškový a dýňový koláč, které jsou vhodné jako pohoštění pro návštěvu, svačinka do školy, ale také jako dobrota na snídani,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manažer Mlékárny Valašské Meziříčí.

Hruškový koláč s bílým jogurtem 

Použité suroviny

  • 125 g bílého jogurtu
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 3 větší hrušky
  • 50 g mletých mandlí
  • 70 g másla
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 3 lžíce horké vody
  • cukr na závěrečné posypání

Postup

Celkový čas přípravy: 90 min

Hrušky zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na plátky. Ušleháme si vejce s horkou vodou, tak aby se nám vytvořila pěna. Přidáme cukr, bílý jogurt a rozpuštěné vychladlé máslo. Do směsi si prosejeme mouku s práškem do pečiva a mandle. Vytvoříme těsto. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu těsta, rozprostřeme polovinu hrušek, postup opakujeme a poté dáme péct do předehřáté trouby  40 minut na 180°. Po vyjmutí koláče z trouby a jeho vychladnutí jej posypeme cukrem.

 

Dýňový podzimní koláč s kefírovým mlékem nízkotučným

Použité suroviny

  • 1,5 hrnku kefírového mléka nízkotučného
  • 2,5 hrnku špaldové
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1   kávovou lžičku perníkového koření
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 2,5 hrnku strouhané dýně (bez pecek)
  • 3 lžíce třtinového cukru na prosypání dýně
  • máslo na vymazaní a kokos na vysypání formy

Na žmolenku:

  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru

Postup

Ušleháme si vejce s cukrem a postupně přidáváme olej, kefírové mléko nízkotučné a nakonec přisypeme mouku se sodou, kterou jsme smíchali s perníkovým kořením. Nádobu, nejlépe keramickou kulatou, si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Těsto nalijeme do formy. Připravíme si dýni, kterou nastrouháme, smícháme s cukrem a nasypeme na těsto. Na závěr posypeme drobenkou, kterou jsme si připravili z másla, mouky a cukru. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *