Stejně zdravé, ale přesto jiné. Vyznáte se v zakysaných mléčných výrobcích a tvarozích? 

Průměrný Čech zkonzumuje ročně kolem 15,5 kg jogurtů a zakysaných mléčných nápojů a 4,7 kg tvarohů. Díky fermentaci dochází u těchto výrobků k částečnému rozštěpení mléčného cukru, proto je leckdy mohou konzumovat i osoby, které mají problém s trávením laktózy. 

Už naši předkové věděli, že fermentované neboli zakysané potraviny (jogurt, kefír, některé druhy sýrů, tvaroh, kysané zelí nebo ostatní kysaná zelenina) pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru, kde se nachází více než 70 % buněk imunitního systému. Podle použité suroviny, druhu bakteriálních kultur, popř. dalších přísad a technologických kroků je možné zakysané mléčné výrobky rozdělit na:

  • jogurty a jogurtové výrobky
  • zakysaná mléka a zakysané smetany
  • další zakysané mléčné výrobky (novými výrobky jsou např. skyry a jogurtová smoothies)

Jogurt

Tento tradiční fermentovaný výrobek pochází z Balkánu. Jsou v něm vždy přítomny dva ušlechtilé mikroorganismy, a to Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus.

„Legislativa stanovuje, že produkt, který je nazván jogurtem, musí vždycky obsahovat živou jogurtovou mikroflóru v přesně definovaném množství, a to ještě i na konci data trvanlivosti jogurtu. Počet zárodků musí být nejméně 10 miliónů v 1 gramu. Důležitý je ale také poměr obou mikroorganismů, laktobacilů a streptokoků (1:1, 1:2, nebo 2:1), což má vliv na konečnou chuť výrobku. Převažují-li lehce laktobacily, pak je chuť kyselejší,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Mlekovaszdravi.cz.

 

Z pohledu technologie se vyrábí tyto typy jogurtů:

  • Jogurt s nerozmíchaným koagulátem

Kde zraje: Přímo ve spotřebitelském obalu. Do mléka se přidává jogurtová kultura a tento polotovar se ihned stáčí do obalu, ve kterém pak probíhá fermentace.

Konzistence: Pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná. Hustší konzistence je dosaženo povoleným přídavkem sušeného mléka do mléčné směsi. Mírné vyvstávání syrovátky u tohoto typu výrobku není na závadu.

Počet jogurtových organismů: Totožný s následujícím typem, z výživového hlediska jsou tedy oba typy zcela identické.

  • Jogurt s rozmíchaným koagulátem

Kde zraje: V procesním tanku. Hotový produkt je až po dokončené fermentaci a rozmíchání koagulátu plněn do obalů. Předtím mohou proběhnout ještě další technologické procesy (např. homogenizace, chlazení a balení).

Konzistence: Krémovitá, hladká a lesklá.

Počet jogurtových organismů: Totožný s předchozím typem, z výživového hlediska jsou oba typy zcela identické.

  • Řecký jogurt

Benefit: Vysoký obsah bílkovin, zhruba 2,5x více než klasický jogurt.

Konzistence: Velmi hustá a krémovitá.

Po fermentaci mléka jogurtovou kulturou dojde k odstranění syrovátky. Tím se výrazně zvýší sušina výrobku, který má pak přirozeně vysoký obsah bílkovin (nejméně 5,6 %, ale obvykle více než 8 %).

  • Jogurt řeckého typu

Benefit: Vysoký obsah bílkovin.

Konzistence: Velmi hustá a krémovitá.

Zvýšeného obsahu bílkovin ve výsledném produktu bylo dosaženo jejich dodatečným přidáním.

 

Na trhu se objevují také zcela nové výrobky:

  • Skyr – fermentovaný mléčný výrobek velmi podobný jogurtu. Má ale původ na Islandu. Jeho sušinu tvoří zejména vysoce koncentrovaná mléčná bílkovina (více než 10 %.) Na ni je navázáno vysoké množství biodisponibilního mléčného vápníku, který je tolik potřebný zejména pro stavbu kostí a zubů.

Benefit: Obsah bílkovin je dokonce vyšší než v řeckém jogurtu, zhruba 3x více než v klasickém jogurtu. Další výhodou je nízký nebo dokonce nulový obsah tuku.

Konzistence: velmi hustá

Jak se vyrábí: „Na rozdíl od jogurtu je použita jiná termofilní a probiotická kultura, a navíc i protektivní mikroorganismy, které ze skyru vytvářejí funkční potravinu. Další odlišností (od běžného jogurtu) je nutnost odstředění syrovátky po fermentaci mléka, což je podobné výrobě tzv. řeckého jogurtu. To v podstatě zajistí onen zázračně vysoký obsah bílkovin,“ pokračuje Jiří Kopáček.

Díky svému složení jsou skyry doporučovány v rámci dietních a rekonvalescenčních programů.

„Naše ochucené varianty Skyru mají vysoký podíl ovoce (až 55 %) a nízký obsah cukru (pouze 9 g/100 g). Obsah celkového cukru v těchto výrobcích tak vyhovuje i tzv. „Pamlskové vyhlášce“ a může být na rozdíl od jiných výrobků na trhu součástí školního projektu – „Mléko do škol“,“ vysvětluje Ing. Tereza Levínská z Polabských mlékáren.

  • Zakysané mléčné nápoje

Do této široké skupiny výrobků patří kysaná mléka a smetany, kysané podmáslí, jogurtové nápoje, acidofilní a kefírové mléko a nově také jogurtová smoothies, která jsou vlastně kombinací jogurtového drinku s vysokým podílem ovocné složky.

„Jednou z nejjednodušších cest, jak posílit střevní mikroflóru, je pochutnat si na mléčném zakysaném výrobku. Jogurty a jogurtové nápoje jsou ideálním každodenním doplňkem vyvážené stravy a zdravého životního stylu,“ doporučuje Mgr. Monika Ihnátková ze společnosti Danone.

„Při výrobě nápojů se používá opět ušlechtilá bakteriální mikroflóra, ale v některých jsou i tzv. probiotické mikroorganismy, které příznivě působí na organismus člověka. Vědci ověřují jejich účinky na zmírňování chronických střevních onemocnění, posilování přirozené imunity, léčení průjmů a urogenitálních infekcí,“ doplňuje Ing. Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského. „V kefíru a kumysu jsou dokonce přítomny kvasinky, proto tyto mléčné nápoje mohou obsahovat také stopy alkoholu a oxidu uhličitého, což se promítá do jejich svěžího, a tak trochu šumivého charakteru“.

  • Tvarohy

Tvaroh je v podstatě čerstvý fermentovaný výrobek. Podle obsahu tuku se vyrábí několik tržních druhů: měkký (odtučněný), jemný (polotučný) a tučný.

Jak se vyrábí: Podobně jako sýry vzniká vysrážením mléčné bílkoviny z mléka pomocí kulturních mléčných bakterií a syřidlových enzymů. Někteří výrobci zavedli výrobu tzv. termotvarohu, kdy zvýšenou teplotou při pasteraci mléka a následnou termizací vysrážené tvarohoviny zajistí ve výrobku vyšší množství cenných syrovátkových bílkovin. „Celkový obsah bílkovin v našem jemném tvarohu je přibližně 12 g ve 100 g tvarohu“, vysvětluje Ing. Tereza Levínská z Polabských mlékáren.

Dalším oblíbeným výrobkem je tvrdý tvaroh určený zejména ke strouhání na saláty a ovocné knedlíky. Tento tvaroh se vyrábí pouze kyselým srážením mléka, tedy bez použití syřidla.

Benefit: Tvarohy jsou velmi hodnotnou potravinou, která se ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními potravinovými přísadami stává zdravým, výživným a sytým pokrmem. S tvarohem si zcela oprávněně mnozí lidé spojují hubnutí. Výrobek má totiž málo kalorií, v odtučněné podobě je téměř bez tuku, ale přesto dodává organismu pro zdraví cenné a velmi snadno stravitelné plnohodnotné bílkoviny. Pro nízký obsah laktózy může být i přijatelný i pro lidi trpící tzv. laktózovou intolerancí a pro osoby nemocné cukrovkou. Výhoda konzumace tvarohu spočívá také v tom, že jej lze upravit jak „na slano“, tak na sladko.

Další zajímavé informace najdete na www.mlekovaszdravi.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.