Oslavte v sobotu 29. září Světový den srdce

Lidé po celém světě budou moci poslední zářijovou sobotu oslavit den srdce. Den životně důležitého orgánu, který je zodpovědný za pumpování krve po celém našem těle. Jedná se o akci založenou v roce 2000 a každoročně organizovanou Světovou federací srdce a Světovou zdravotnickou organizací. Letošním tématem je „Share the power“ – Sdílejte sílu.

Podle zjištění Světové federace srdce jsou onemocnění srdce a mrtvice hlavními příčinami úmrtí na celém světě. Každoročně zabíjí v průměru kolem 17 milionů lidí, což je větší množství úmrtí než na nádorová onemocnění, HIV, AIDS a malárii dohromady. Přejídání, nedostatek pohybu, nezdravé stravování, vysoký krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu jsou faktory, které mohou za srdeční onemocnění. Poselstvím Světového dne srdce je ukázat, že

srdečním chorobám lze předejít. Cílem je zlepšit povědomí o prevenci a možných rizicích spojených s nedodržováním zdravého životního stylu.

V tento den probíhají na všech možných místech po celém světě akce na podporu boje proti srdečním onemocněním, jako jsou různé běhy, zdravotní prohlídky, přednášky či výstavy. Do akce je zapojeno také mnoho zdravotnických zařízení, která v tento den nabízí měření hladiny cholesterolu a cukru v krvi, měření krevního tlaku či poradenství v oblasti zdravého stravování a prevence kardiovaskulárních chorob.

Srdce je srdcem vašeho zdraví

Srdce je pro náš život jedním z nejdůležitějších orgánů a je proto žádoucí k němu tak přistupovat. Mnoho lidí podceňuje pravidelné prohlídky u lékaře a netuší, že již nějakým onemocněním, které vede ke kardiovaskulárním chorobám, trpí. Častým, a také skrytým problémem, bývá vysoký krevní tlak, který se v dnešní době řadí mezi civilizační onemocnění. „Optimální hodnota tlaku krve je 120-130/70-85 mm Hg, ale pokud nějaká hodnota vyskočí, nehraje to důležitou roli. Může za to např. přechodný stres,“ vysvětluje odborník na arteriální hypertenzi MUDr. Jan Peleška, specialista působící v České společnosti pro hypertenzi. Hypertenze trápí až 40 % dospělých v České republice, u mužů je výskyt ještě častější a třetina pacientů vůbec netuší, že hypertenzí trpí. Navíc s věkem počet hypertoniků ještě stoupá. Proto je velmi důležité znát hodnotu svého krevního tlaku, aby se daly problémy s ním spojené včas řešit.

Jak předcházet vysokému krevnímu tlaku?  

Příčina vysokého tlaku není obvykle známá. Může se jednat o genetickou predispozici, ale také o nadměrný příjem soli, alkoholu, kouření, obezitu a stres. Abyste předešli riziku vzniku hypertenze, snažte se být fyzicky aktivní alespoň 30 – 60 minut denně. Se zdravým životním stylem se kromě dostatečného pohybu pojí také zdravé stravování. Jezte proto dostatek zeleniny, ovoce, ryb, luštěnin a ořechů a zbytečně si nepřisolujte jídlo. Důležitá je i psychická pohoda. Stres je významným faktorem ovlivňujícím hladinu krevního tlaku. Omezte příjem alkoholu a nekuřte.

Většina pacientů si neumí správně změřit tlak

Během průzkumu trhu, studie Perleberg v Itálii a Velké Británii v roce 2014, se ukázalo, že 1 ze 3 lidí si měří tlak nesprávně v důsledku chybné pozice standardní manžety na paži. Také se prokázalo, že správné umístění manžety je často podceňovanou chybou. Standardní manžety musí být umístěny přesně proti tepně na horní části paže, aby se snížilo riziko nepřesného měření. Doporučují se proto klinicky ověřené tlakoměry s tzv. intelli manžetou, která má oproti klasickým manžetám větší snímací plochu a je tedy prakticky nemožné její nevhodné umístění. Výsledky jsou vždy přesné. Doporučení potvrzuje i kardiolog Michal Vrablík, který dodává: „Domácí měření se musí provádět podle jasných pravidel a správně, jinak výsledky mohou spíše pacienta stresovat a situaci zhoršovat. Nezbytným předpokladem je použití kvalitních tlakoměrů.“

Krevní tlak si měřte opakovaně, alespoň dvakrát ráno a dvakrát večer, ideálně 7 dní před návštěvou lékaře. Dlouhodobě pak stačí 1 – 2 x týdně.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.