Napoleonské slavnosti na zámku Loučeň

Svá ležení rozbijí na loučeňském zámku od pátku do neděle 21. - 23. září nadšenci vojenské historie, spojení pod značkou Napoleonika. Na zámku očekávají na sto třicet vojáků reprezentujících ruskou, rakouskou, pruskou a francouzskou armádu. 

Scénář Napoleonských slavností na zámku Loučeň vychází ze skutečných událostí. Celá akce začne v pátek postavením ležení a zahájením výcviku jednotlivých vojsk v amfiteátru. Po celý víkend budou pro návštěvníky volně přístupné tábory jednotlivých vojsk. Malí návštěvníci se budou moci vžít do role malých rekrutů, právě odvedených na celých dvanáct let do armády. Vyvrcholením akce bude jak v sobotu, tak v neděli ukázka samotné bitvy s efektním útokem jezdectva a přípravou dělostřelectva k zahájení palby. Loučeň si tak připomene 205. výročí Bitvy národů u Lipska.

„Na páteční večer připravil kníže Maxmilián Thurn-Taxis banket na zámku. Největší válečníci své doby budou upřesňovat strategii pro nadcházející Bitvu národů u Lipska. Nad bitevními plány budou rokovat velkokníže Konstantin Pavlovič Romanov, polní maršál kníže Karel I. Filip ze Schwarzenbergu, generál kníže Maxmilián Josef Thurn-Taxis i pozdější slavný vojevůdce českého původu hrabě Josef Václav Radecký z Radče, a dokonce i bývalý Napoleonův rival maršál Jean-Victor-Marie Moreau, nyní ve službách ruské armády. Po celý večer budou na zámku probíhat večerní prohlídky, během nichž se mohou návštěvníci stát účastníky jednoho z historicky nejdůležitějších válečných jednání v dějinách Evropy,“ uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň. „Pro romantické duše a ty, co si chtějí atmosféru užít naplno, nabízíme možnost stanování v bezprostřední blízkosti ležení vojsk. Pro toho, kdo přece jen upřednostňuje větší pohodlí, jsou k dispozici útulné pokoje zámeckého hotelu,“ dodává Kateřina Šrámková.

Loučeňský zámecký park se o prodlouženém víkendu 21. – 23.9. 2018 promění ve vojenské ležení francouzských, ruských , rakouských a pruských vojsk před jednou z nejdůležitějších bitev v moderní evropské historii.

Napoleon na ústupu

Píše se rok 1813. Celá Evropa je vyčerpaná po téměř dvaceti letech trvajících válek. Napoleon neuspěl v Rusku, a to dodává odvahu již poraženým státům. Téměř celá Evropa se spojuje proti Francii a jejímu císaři. Na loučeňském zámku se u generála knížete Maxmiliána Josefa Thurn-Taxise schází rakouský císař František I., jeho bratr velkovévoda Ferdinand Toskánský, bratr ruského cara velkokníže Konstantin Pavlovič Romanov, kníže Schwarzenberg a další významní vojevůdci spojenců. V okolí Loučeně rozbily své tábory ruská, pruská a rakouská armáda a na zámku generalita domlouvá taktiku pro nadcházející rozhodující bitvu, která určí směřování Evropy a celého světa na několik dalších desetiletí.

Zkrácený program:

Pátek:

Večer: Stavba ležení

Banket na zámku

Večerní prohlídky

Sobota:

Celodenní program v ležení a amfiteátru:

Výcvik vojsk, módní přehlídka, šerm

15:00 komentovaná rekonstrukce bitvy národů u Lipska

16:30 komentovaná přehlídka vojsk

17:00 vystoupení Napoleonových bubeníků

17:45 boj s puškou

19:00 polní bohoslužba za polního maršála knížete Füstenberga, vítěze nad Napoleonem a bývalým majitelem loučeňského panství, který padl v roce 1799

20.00 večerní bitva

20.30 koncert na nádvoří

Neděle:

Komentované vystoupení vojenských jednotek

11:00 bitva na nádvoří zámku

Doprovodný program v amfiteátru

Módní přehlídka

Program potrvá do 14:30 hod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.