Co znamená světloplachost (fotofobie)?  

Jaké jsou projevy světloplachosti a jak tento problém řešit? Odpovídá prim. MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. 

Světloplachost (fotofobie) se projevuje tím, že pacienti při pohledu i za normálních světelných podmínek mají pocit oslnění a vadí jim i nižší hladina osvětlení, která běžně lidem nevadí. Vnímají světlo jako velmi nepříjemné. Jde vlastně o projev přecitlivělosti vůči světlu. Pacienti mají problémy při přechodu ze světla do tmy a naopak. Mají pocit, jako kdyby byla intenzita a ostrost světla mnohonásobně vyšší, než je ve skutečnosti. Světloplachost se také projevuje slzením očí, přivíráním víček, poruchami soustředění.

Co byste ještě čtenářům o světloplachosti řekla? Je pravda, že se dostaví po laserové operaci očí? Nebo i po jiných očních zákrocích? Jedná se jen o přechodný stav?

Někdy je světloplachost sekundární (následek jiné choroby) třeba migrény, zánětu spojivek, chronických problému z nošení kontaktních čoček. Taková světloplachost je přechodná a vymizí po zaléčení původní příčiny. Někdy je ale světloplachost primární, kterou vyléčit nelze. Jedinou ochranou před ní je používání zatmavených brýlí, pokrývky hlavy s kšiltem či krempou, která snižuje osvit očí.

Po laserové oční operaci je světloplachost asi 3-4 hodiny, pak ustupuje a pacienti se zlepšujícím se viděním mají i ústup pocitu oslnění.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.