Inspirace na mlsné letní džemy

Léto je v plném proudu a na zahrádkách nám rychle dozrává jedno ovoce za druhým. Přinášíme proto několik  receptů společnosti Labeta na rychlé letní džemy.

Višňový džem v čokoládě

Co potřebujete: 800-900 g vypeckovaných višní, Želírovací cukr 2:1, polévkovou lžíci rumu, hořkou čokoládu podle chuti, trošku másla

Postup: Připravíme si čisté vroucí vodou spařené sklenice a čokoládu rozpustíme na vodní lázni s trochou másla. Každou sklenici vylijeme troškou rozpuštěné čokolády tak, aby čokoláda pokrývala celou stěnu sklenice. Vylitou sklenici dáme na chvíli do mrazáku, aby čokoláda ztuhla - sklenici nesmíme v mrazáku zapomenout, aby nenamrzla, při plnění marmeládou by mohla prasknout!

Omyté a vypeckované višně pomixujeme (více nebo méně podle chuti), přidáme lžíci rumu, přisypeme Želírovací cukr 2:1 a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme připravené sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Chceme-li se vyhnout pracnému vylívání sklenic čokoládou, můžeme čokoládu nastrouhanou na hobliny vmíchat přímo do džemu těsně před plněním sklenic. Džem tak bude sladší celý, nejen u stěn.

Jahodový chia džem

Co potřebujete:

1 kg jahod, 40 g chia semínek, 500 g cukru, Ovocný pektin Labeta

Postup: Jahody pečlivě očistíme a rozmixujeme (nebo rozemeleme či prolisujeme na oblíbenou konzistenci). K rozmixovanému ovoci přidáme cukr a ovocný pektin a dobře promícháme. Za stálého míchaní přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Jakmile směs odstavíme z plotny, vmícháme chia semínka, ihned poté džemem plníme čisté sklenice. Zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Pokud máte kyselejší jahody, použijte cukru více – na kilo jahod lze použít až kilo cukru (podle chuti).

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

Co potřebujete: 1 kg upečené dýně, šťáva z 1 citronu, kůra z 1 citronu, 2 g muškátového oříšku, Želírovací cukr 2:1.

Postup: Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170° C, v elektrické na 180° C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme. Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Co potřebujete: 1 kg švestek, 4 g kakaa, hořká čokoláda dle chuti, kůra z 1 (BIO) citronu, Želírovací cukr 4:1.

Postup: Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme Želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

Tip: I když použijete kyselejší švestky, Želírovací cukr 4:1 by měl bohatě dostačovat ke skvělému výsledku i chuti.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.