Rázová vlna pomáhá i při hojení ran

Ročně utrpí v Česku popáleniny, které vyžadují zásah lékaře, přes sto tisíc lidí. Křečové žíly trápí až polovinu dospělé populace. Nejzávažnějším důsledkem žilních poruch je otevřený bércový vřed.

Popáleniny, vředy, řezné rány nebo odřeniny umí vyléčit rázová vlna. Tam, kde jiné metody selhaly, léčí a urychluje hojení s úspěšností přes 75 procent. Pokud se rána hojí pomalu a defekt se prohlubuje, je nejúčinnější léčbou současnosti terapie planární rázovou vlnou. Ve FYZIOklinice ošetří rázovou vlnou desítky pacientů denně, nejčastěji s kalcifikáty ve šlaše svalu, bolestí šlach (entezopatie), svalů a natržením svalových vláken. Vedle chronických ran a svalových bolestí se v létě hojně přidávají také akutní sportovní úrazy.

„Pro každou diagnózu je vhodný jiný typ rázové vlny. Jeden pomáhá při bolestech zad, urychluje léčbu zánětů měkkých tkání, jiný účinně hojí řezné a mokvající rány, zlomeniny nebo pomáhá i při některých neurologických diagnózách. Naší unikátní metodou je kombinace rázových vln a manuální fyzioterapie, což přináší vyšší a rychlejší efekt léčby. Nespoléháme pouze na jedno nebo druhé, propojení fyzioterapie a technologie rázových vln nám umožnilo změnit dosavadní přístup k pooperační rehabilitaci a minimalizovat dobu rekonvalescence po úrazu nebo operaci,“ popsal ředitel FYZIOkliniky Zdeněk Bílek.

Tři typy rázových vln a jejich užití

Existují tři typy vysokoenergetických rázových vln, které se liší intenzitou průniku energie rázu do tkáně. Každý typ je vhodný pro aplikaci na jiná zranění:

radiální rázová vlna – akutní blokády páteře a žeber
fokusovaná rázová vlna – bolesti kloubů, vazů, záněty šlach, patní ostruha, zamrzlé rameno atd.
planární rázová vlna – nehojící se rány, jako bércové vředy, dekubity; popáleniny; léčba erekce atd.

Podle praktických zkušeností vedoucí fyzioterapeutky Ivy Bílkové urychlila metoda rázové vlny účinek samotné fyzioterapie až desetinásobně. „Lidé většinou varovné signály svého těla neřeší, zpozorní, až když je bolest významně omezuje v běžném životě. Akutní blokáda páteře se například dál projevuje v bolesti mezi lopatkami, ve strnulé šíji, v bolesti hlavy, hrudníku a nezřídka eskaluje závratěmi a zvracením. Fyzioterapeutická náprava pak může trvat dva až čtyři měsíce. S terapií rázovou vlnou se pacient zbaví bolesti do tří dnů,“ porovnala Bílková.

První terapii radiální rázovou vlnou v České republice představila FYZIOklinika v roce 2011. O rok později se přidala také technologie fokusované rázové vlny. S planární rázovou vlnou pracují zdejší fyzioterapeuti od roku 2017. Ta má velký význam především při hojení bércových vředů či diabetických gangrén, ovšem s úspěchem se využívá také k léčbě erektilních dysfunkcí.

„V praxi se setkáváme s klienty, kteří jsou vyčerpaní z vleklé léčby otevřených ran. Většina z nich k nám přichází po více než roce bezvýsledné léčby. Ve více jak 90 procentech případů se pak díky planární rázové vlně podaří podnítit tkáň do závěrečné fáze hojení nejpozději do tří měsíců. Dovolím si proto tvrdit, že při současném dodržování souvisejících režimových opatření je planární rázová vlna jedním z nejúčinnějších stimulátorů hojivého procesu současnosti,“ míní Iva Bílková.

Na rozdíl od jiných způsobů léčby defektů měkkých tkání je terapie rázovou vlnou neinvazivní metodou, bez lokální anestezie. Její aplikace nemá žádné nežádoucí účinky a výsledný efekt je dlouhotrvající. „Jednou z největších výhod rázové vlny je, že ji lze použít v součinnosti s většinou diagnóz klienta s výjimkou zhoubného nádorového onemocnění, u něhož by kvůli podstatě terapie (akcelerace růstu) došlo k nežádoucímu aktivování jak zdravých, tak nádorových buněk,“ doplnila fyzioterapeutka.

Jak funguje planární rázová vlna?

Jedná se o fyzikální terapii pracující s mechanickými rázy. Vysokoenergetické tlakové vlny se při aplikaci soustředí na postižené místo a pronikají hluboko do tkáně. V místě dopadu rázové vlny dochází k významnému zrychlení biochemických procesů, a tím i opravě porušené tkáně. Využití planární rázové vlny, která je variantou fokusované rázové vlny s elektromagnetickým generátorem rázu, zkracuje dobu hojení ran a kožních vředů a zvyšuje šanci na jejich úplné zhojení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.