První ročník mezigeneračního turnaje v pétanque ovládly týmy z pražských Řep

Milovníci hry pétanque napříč generacemi změřili svoje síly v 1. ročníku Celorepublikového mezigeneračního turnaje v pétanque o putovní pohár SenSenu. Zahrát si tradiční francouzskou hru přišlo poslední květnovou neděli do Parku Lannova na Praze 1 na 80 lidí – od malých dětí po seniory – z celé České republiky. Stupně vítězů ovládly týmy z pražských Řep.

První ročník Celorepublikového mezigeneračního turnaje v pétanque zorganizoval projekt SenSen (Senzační senioři) Nadace Charty 77 s podporou Nadace ČEZ, NF Avast, MČ Praha 1 a sdružení Pétanque pro Vás. Zúčastnilo se ho celkem 80 lidí v 21 týmech, které musely být věkově smíšené. Akce vzbudila ohlas u hráčů pétanque napříč republikou. Do turnaje se zapojily i týmy z klubů SenSen z Teplic, Liberce, Prahy, Prahy - Východ, Štětí nebo Pardubic.

„Praha 1 pořádá turnaje v Parku Lannova často. Když mi ale volala Božena Jirků , ředitelka Nadace Charty 77, že SenSen připravuje mezigenerační turnaj, tedy je to oživené tím, že se nesejdou jenom senioři, ale i jejich děti a vnoučata, strašně mě to zaujalo. Považuji to za úžasnou myšlenku,“ uvedl při zahájení turnaje starosta první městské části Oldřich Lomecký.

Putovní pohár SenSenu si nakonec vyházel tým Rosničky Řepy ve složení Anna Prohasková, Karel Prohaska a Anežka Nejedlá. Turnaj byl ale napínavý a těsný až do samotného konce – týmy na druhém a třetím místě od sebe dělí jediný bod. Druzí skončili Lišáci Řepy s hráči Marií a Aloisem Řezníkovými, Janem Hladíkem a Michaelou Hladíkovou. Třetí místo získali Hujerovi – Řepy ve složení Zdeňka Soukupová, Jakub Soukup, Jaroslav Hladík. Nejlepším mimopražským týmem jsou Tygřice Liberec, ve kterém spojily síly Zdena Kracíková, Hela Zlatníková a Adéla Kosťová.

Projekt SenSen Nadace Charty 77 dlouhodobě spojuje a podporuje aktivní seniory. Od vzniku projektu v roce 2012 se do něj zapojila už více než stovka seniorských klubů a organizací po celé po celé České republice. „Uspořádání turnaje v pétanque iniciovali sami Senzační senioři. Řada z nich tento krásný sport, ve kterém se dá zlepšovat výkon v jakémkoliv věku, hraje pravidelně,“ říká mluvčí projektu SenSen Kateřina Sodomková. O putovní pohár SenSenu se utkají opět za rok.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.