Jak v létě vhodně pečovat o zralou pleť

O pleť bychom měli důkladně pečovat po celý rok. V létě je ale nutné díky silnějšímu UV záření být na pozoru více.

Především pokud máme již zralejší pokožku (u žen nastává tato fáze obvykle po 35. roku věku) a pokud si jí chceme udržet zdravou a mladistvě vypadající co nejdéle, musíme být v péči opravdu důkladní. Dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová shrnuje praktické letní tipy nejen pro zralou pokožku:

„U zralejší pleti dochází ke zpomalení regenerace buněk, kůže je křehčí a více dehydrovaná. Zároveň je snížená soudržnost kožních buněk, proto často dochází ke zvýšenému pronikání chemických látek nebo alergenů přes kůži a snadno může dojít ke vzniku alergické vyrážky, a to i na krémy, které jsme dříve tolerovali. Snižuje se množství kolagenu a elastinu, kůže tak ztrácí pevnost a

pružnost, tvoří se vrásky a pleť je celkově povadlá. S přibývajícím věkem bychom měli používat kvalitní dermokosmetiku s obsahem antioxidantů a UV filtry,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

V každém věku bychom samozřejmě měli dbát na kvalitní fotoprotekci. U žen se zralou pokožkou se častěji tvoří hyperpigmentace, kůže má sklon k dehydrataci a po pobytu na slunci často šupinatí. „Doporučuji používat SPF faktor 50 na obličej a na tělo alespoň 30. Důležité je samozřejmě pravidelně pleť hydratovat krémem s obsahem panthenolu, antioxidantů, případně aloe vera. Na noc je vhodné použití rehydratačního séra, radí MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Jak postupovat při spálení?

Jedete na dovolenou k moři, kde je sluníčko opravdu silné? U moře jsme téměř neustále vystaveni vysokému UV záření. Používáme tedy zásadně faktor SPF 50. Kromě toho se dostatečně chráníme i oděvem.  V případě spálení kůže je vhodné postižená místa ošetřit zklidňujícím přípravkem s panthenolem nebo aloe vera. V případě silnější reakce, která může mít až charakter svědivé alergické vyrážky, se krátkodobě lokálně aplikuje slabý kortikoidní přípravek, celkově pak antihistaminika. 

Vhodné kosmetické procedury pro zralou pleť

„O zralou pleť je nutné více pečovat. Vhodnými procedurami je pravidelné kosmetické čištění pleti, alespoň jednou ročně je dobré absolvovat ošetření chemickým peelingem ovocnými kyselinami nebo retinolem, popřípadě v kombinaci s mikroneedlingem. Vhodné je dodat hloubkovou hydrataci, zlepšit tonus a projasnit pleť skinboosterem (plošná aplikace kyseliny hyaluronové) nebo plazmaterapií (omlazení plazmou separovanou z vlastní krve). Samozřejmostí je pravidelné ošetřování pleti vhodnou dermokosmetikou s obsahem antioxidantů, hydratačních složek a velmi důležité je pravidelné používání fotoprotekce, “ shrnuje MUDr. Lucia Manseldová.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.